05.11.18

Misstag gör kvinnor till erfarna sjöbusar

Misstag gör kvinnor till erfarna sjöbusar

Anna Mouron Lange vill slå hål på myter och se fler kvinnor fatta rodret. I fjol startade hon nätverket She Captain för att förändra synen på kvinnor till sjöss, och på kvinnor generellt. Idag finns drygt 2300 She Captains i Sverige och runt om i världen står kvinnor på kö för en få hissa nätverkets kvinnliga kaptensflagga. ”Våga chansa och var inte rädd att göra misstag”, säger Sveriges första She Captain som laddar för en omfattande jordenruntresa som kapten på familjens nya katamaran.

Vad gör att många kvinnor fortfarande inte står till rors?
– Våra ytterst ovetenskapliga undersökningar i nätverket visar att vi kvinnor har en tendens att vilja kunna allt innan vi testar. Vi vill liksom veta att vi kommer klara något innan vi ens försöker, och vi väntar på det där perfekta tillfället. Och väntar. Och väntar…

Hur ser jämställdheten ut på sjön rent statistiskt?  
– Siffrorna är fortfarande rätt trista att titta på. Av båtägare i en parrelation berättar 85 procent att det är mannen som styr båten. Två tredjedelar av männen tror inte att deras partner skulle kunna manövrera båten om något skulle hända dem. Det här bara måste ändras! Kvinnorna i relationerna äger ju också båten och rent krasst är det ett oerhört slöseri med resurser om de inte använder den.

Hur upptäckte du behovet, vad saknade du?
– Jag har seglat hela mitt liv, som uppväxt på Tynningö utanför Vaxholm är segling något man gör fem till sex veckor under sommaren. När jag blev äldre började jag reflektera över varför jag inte såg andra kvinnor lägga till. Förra året såg jag andra kvinnor lägga till två gånger i Stockholms skärgård, det är bottenrekordet hittills. Det är inte heller kvinnorna som tänder grillen eller som meckar med båten på våren. Så kan
vi ju inte ha det!

Vad är det kvinnor går miste om?
– Kraften i att känna att man känner sin båt, kunna fixa lite med motorn och ha egna idéer om vilket som är det bästa sättet att polera gelcoat. Det är en kick i sig och den kicken ville jag ge fler. Sen har jag tröttnat på tonen kring kvinnor på sjön. Ett nytt sätt att tala till och om kvinnor behövs. Jag säger: mindre te, mackor och prat. Mer bubbel, glowsticks och modet att bara ge sig ut. Uuuuuut!

Är män bättre på att köra båt?
– Män är generellt bättre på att köra båt för att de har övat mer. Det är inte svårare än så. Så skit i teoretiska kurser.
Ut och öva!
Vilken är drömmen, vad vill du uppnå?
– Mer kvinnor ute på sjön. En bredare bild av både kvinnor
och män i båttidningar. Jag vill se fler tjejgäng dra ut på helg-seglingar och båtturer. Se män hoppa i land eller skrubba potatisen i kajutan medan frun tänder grillen. Jag vill läsa om män som pratar familjesegling och kvinnor som pratar motormeck och om bästa romgroggen. Alla med en She Captain flagga i masten.

Båtsäsongen i Sverige närmar sig sitt slut, vad gör She Captain nu?
– I september gjorde vi en eskader i Stockholms skärgård och nu i oktober gör vi en i Kroatien, 49 kvinnor i sex båtar. Riktigt galet kul kommer det bli. Tillsammans med Dream Yacht Charter som ju finns i Sverige har vi börjat arrangera eskadrar för att få ut kvinnor på sjön och just visa på det där jävlaranammat vi pratar om.

Finns möjlighet att följa med på andra eskader?
– Vi försöker få till en eskader i Västindien, där vi både har med familjebåtar och rena She Captains båtar. Jag tänkte kanske sätta min egen familj på familjebåten och mig själv i en She Captain båt då. Hihi.

 
Vad händer i Sverige?
– Vi kommer ha våra återkommande pepp-träffar. Ibland ses vi för drinkar och samtal ibland för föreläsningar. Vi fortsätter skriva krönikor och ta plats i båtvärlden för att driva dessa frågor och vi smider planer mer kul till nästa säsong.

She Captain har fått förfrågningar från andra länder, berätta!
– Jag skrev en artikel i ett engelskt seglingsmagasin, en rätt kort artikel om hur vi She Captains tänker i Sverige och hur segling och jämställdhet är för oss. Dagen efter publicering hade jag cirka 50 mail i inkorgen från kvinnor världen över. Så häftigt. USA, nya Zeeland, Grekland, Frankrike våra nordiska grannländer. Alla ville gå med i She Captain, bredda nätverket, dela med sig av sina erfarenheter och komma hit och träffa oss.

Parallellt med She Captain förbereder du en jordenruntsegling med din familj med avfärd år 2020. Vad ser du fram emot och vilka utmaningar bävar Du för?
– Jag ser fram emot alla upplevelser jag ska få dela med mina barn. Alla äventyr. Att upptäcka världen med dem. Att ge dem en förståelse för olika länder, människor, platser, vår natur, allt sådant. Leva ett äventyr. Inte bara genom att läsa om det. Den stora utmaningen är att finansiera resan. Konstigt nog är det inget med själva seglingen som jag är nervös över.

Vem gör vad på er jordenruntresa?
– Min son Olof är ansvarar för fendrar och tamp som fendergast och min dotter Vira är flagg-gast och ansvarar för att ta ner och sätta upp flaggan varje dag. Min man är kock och jag kapten, övriga roller delar vi på. Vi har dock delat upp expertisen lite för att vara effektiva, jag ska fördjupa mig i elsystem och allt meck med tekniska prylar ombord och Jesper fördjupar sig i motorer och alla system som kräver slangar och rör.

Vad vill du säga alla She Captains som läser det här?
– Alla båtälskande och nyfikna kvinnor där ute, sluta vänta på det perfekta tillfället att komma igång. Det kommer aldrig. Bara kör! Ta med en kompis och lämna mannen hemma och öva, öva, öva och öva. Och nej, du kommer inte ramma bryggan, snarare ta det för lugnt så du inte riktigt når fram. Det är så härligt att vara ute på sjön. Så ut med er!
Läs mer på shecaptain.se

 

ska%cc%88rmavbild-2018-10-05-kl-13-31-40

Bara kör! Anna Mouron Lange uppmanar alla kvinnor att fatta rodret. ”Det är så härligt att vara ute på sjön, så bara ut med er!”

 

ska%cc%88rmavbild-2018-10-05-kl-13-26-35

 

TEXT: Annika Munter | Foto: Gustav Kaiser