14.09.17

Medvind för Annie Lööf

Medvind för Annie Lööf

Värderingar och företagsamheten grundlades under uppväxten i Småland, men nu är det Nacka som är centerledarens hem. På Instagram visar hon göra upp kommunens lantliga sidor - och en och en annan lekpark. Nu väntar ett intensivt valår för Annie Lööf

Det är tisdag morgon mitt i den hektiska försommaren. Om några dagar ska Annie närvara vid politikerveckan i Almedalen, men först ska hon hinna med ett antal möten och debatter på hemmaplan. Hon visar dock inga som helst tecken på stress eller sömnbrist denna morgon. Med sin energiska utstrålning och i en piffig korallfärgad klänning sticker hon ut bland gästerna när vi ses över en frukost på ett kafé i Nacka Strand.

– Det var ett tag sedan jag var här, nu för tiden hänger jag mest i lekparker, säger Annie som blev mamma till Ester för två år sedan.

Samtidigt som Annie blev vald till partiledare för Centerpartiet 2011, fick hennes man fast jobb i Stockholmstrakten. Då bestämde de sig för att skaffa hus och rota sig och Nacka blev det självklara valet.

– Jag vill ha nära till jobbet men ändå kunna höra fågelsången när jag vaknar på morgonen. Nacka ligger så bra till på det viset. Men det var inte helt enkelt att hitta det nya hemmet, berättar Annie.

– Vi gick på många husvisningar och förlorade många budgivningar innan vi till slut fick köpa huset vi bor i nu. Nu bor vi nära vattnet och har en liten båt. Att uppleva Nacka och Stockholm från vattnet är verkligen härligt. Här är så vackert!

Som smålänning vet Annie att många svenskar som inte bor här förknippar huvudstaden med Drottninggatan och Sergels torg. Hon berättar om en midsommarafton för några år sedan när hon tog en tidig morgonpromenad i Nyckelviken.

– Jag postade en bild på några höhässjor på Instagram och önskade mina följare glad midsommar.  Jag fick flera kommentarer i stil med: ”ja, visst är det vackert på landsbygden”. Fast jag befann mig i Stockholm. Folk vet inte hur vackert det är här, ler Annie.

Att Nacka är en kommun som växer i snabb takt tycker Annie är ”spännande”. Att få tunnelbana hit tror hon kommer att underlätta mycket för invånarna och att det byggs nya bostäder ser hon som positivt.

– Det finns gott om tomma ytor här som ingen använder. Jag tycker att kommunen är väldigt duktig på att hitta dem när de ska bygga nytt.

Om mindre än ett år är det riksdagsval och sedan en tid tillbaka har Centerpartiet medvind. Opinionsundersökningar visar på ökat väljarstöd och allt fler vill se Annie som statsminister.

-Jag har varit partiledare i sex år, det är så lång tid det har tagit att bygga upp denna tilltro. Men jag vet att det kan raseras väldigt fort. Jag är glad och tacksam över det stöd vi har nu, men det gäller att växla in det på valdagen också. De elva månader som nu följer inför valet kommer att bli intensiva med många debatter och ökat politiskt fokus i media och samhället i stort. Något som Annie ser fram emot.

– Jag älskar det här jobbet, säger hon med ett stort leende.

Hon tror att vi kommer att få se en ökad polarisering under denna valrörelse, både ute i samhället och mellan de politiska partierna.

– Trygghet är ett ord vi kommer att få höra ofta, gissar jag. Trygghet när det gäller immigration, sjukvård och polis till exempel.

Hennes egna hjärtefrågor inför valet handlar om jobb, företagande, miljö och klimat. Att sänka trösklarna för att ge nyanlända utbildning och jobb är en avgörande utmaning, menar Annie.

– Klarar vi inte detta nu kommer vi att få stora problem framöver.

En annan fråga som står högt på Annies agenda är jämställdhet.

– Jag är jurist i grunden och jag ser ständigt hur rättsstaten missar att finnas till för utsatta flickor och kvinnor. Det handlar både om hedersförtryck och psykisk och fysisk misshandel av kvinnor i svenska hem.

Men jämställdhet engagerar även henne bortom juridiken. Som ung kvinna i en mansdominerad värld har Annie många gånger fått uppleva hur hon blivit bedömd med en annan måttstock än sina manliga kollegor.

– Under min tid som näringsminister var jag den enda kvinnan på den posten inom EU. Jag minns en gång efter en näringsministerdebatt i EU-parlamentet då en tidning hade satt betyg på våra prestationer. Jag fick poängavdrag för att jag hade fel färg på strumpbyxorna. Männens kläder berördes över huvodtaget inte. Så är det hela tiden. När jag tar i med rösten i en debatt kallas jag inte beslutsam som en man hade kallats, utan skrikig. Det är tufft emellanåt, men jag ser mig som en förebild och hoppas att det blir lättare för de kvinnor som följer.

Annie är uppvuxen på den småländska landsbygden och fostrad i den så kallade Gnosjöandan där småföretagande och ”gör det själv”-mentalitet råder. Hon beskriver sig själv som en aktiv tonåring med starka åsikter som engagerade sig till exempel i elevrådet.

– Som barn var jag ganska blyg och tyckte att det var jobbigt att prata inför klassen. Men när jag började samhällsprogrammet tvingades jag göra det ofta och på så sätt tränade jag bort rädslan. Idag älskar jag att prata inför folk, ju fler desto bättre.

När Annie gick i trean på gymnasiet började folk omkring henne engagera sig partipolitiskt. I klassen gick både medlemmar i Ung Vänster och Kristdemokraternas ungdomsförbund.

– Jag märkte att mina åsikter låg mitt emellan, men visste inte riktigt vad det betydde. Så jag beställde hem alla partiers partiprogram och läste igenom dem noga. Då upptäckte jag att det fanns ett parti som tyckte precis som jag och det var Centerpartiet.

När hon berättade det hemma visade det sig att hennes föräldrar varit medlemmar i Centerpartiet på 70-talet.

– På det sättet var det inte ologiskt att jag valde Centerpartiet, mina föräldrars värdegrund har naturligtvis präglat mig. Men min research var i alla fall grundlig.

2001 gick Annie med i partiet och hennes pappa hängde på. Fem år senare valdes Annie in i riksdagen och ytterligare tre år senare blev hennes far kommunstyrelsens ordförande i Värnamo. Tidningsartiklarna om pappan som gick i dotterns fotspår blev många. Annie har alltid uppskattat att ha pappa Hans-Göran som partikollega, speciellt sedan hon blev partiledare för Centerpartiet 2011.

– Att vara partiledare kan vara ganska ensamt. Självklart bollar jag med mina närmaste kollegor, men ibland kan man behöva prata med någon som befinner sig strax utanför. Med pappa kan jag vara både privat och professionell, det är väldigt skönt.

I år har Annie varit partiledare för Centerpartiet i sex år. Förutom att hon blivit äldre och att tiden gett henne erfarenhet så har hon breddat sitt eget perspektiv genom att bli mamma, något hon själv menar gjort henne tryggare i sitt ledarskap.

Hur har du mer förändrats under dessa år?

– När jag ser tillbaka så kan jag tycka att jag borde ha släppt sargen lite tidigare. I början var jag så klart lite trevande och försökte vara som jag trodde att man skulle vara utåt som partiledare. Jag var väldigt noga med att få sagt det jag ville och höll mig strikt till manus. Idag är jag lite lättsammare och visar mer av min personlighet. Jag försöker vara öppen och ärlig när jag svarar på frågor och kommunicerar med mina väljare. Ett sätt att vara det på är att Annie sköter alla sina sociala medier själv där hon delar med sig av tankar och funderingar och är noga med att svara på frågor.

– Jag är väldigt aktiv på Instagram som har blivit min favorit bland sociala medier. Det är så enkelt och direkt.

 

Text. Linda Kling ⎮Foto: Frida Lenholm