26.02.18

Med konsten som livselixir

Med konsten som livselixir

Att Catrine Näsmark skulle bli konstnär rådde det aldrig något tvivel om, det bestämde hon sig för redan som barn. I dag hänger hennes porträtt av kungen och drottning Silvia på slottet och hennes färgstarka målningar fångar uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. – Om jag inte får rita, måla eller uttrycka mig blir jag sjuk, säger hon

DEN SOM BESÖKT Bromma fygplats under de senaste åren har förmodligen sett den 50 kvadratmeter stora målningen vid entrén föreställande den kvinnliga flygpionjären Amelia Earhart. Verket är en väldigt typisk ”Näsmark”, hon är en konstnär som älskar att måla stort. Eftersom ett porträtt är ett sätt att hylla någon gör det sig inte i miniformat, resonerar Catrine.

– Konst måste få ta plats. Jag vill inte måla litet bara för att det är praktiskt. Jag målar hur jag vill, hur stort jag vill och så får jag se om någon gillar det. Det handlar mycket om kontrast och lek. Det är friktionen mellan kontrasterna som gör konsten intressant.

För Catrine är jobbet meditation och ren och skär lycka på samma gång. Hon mår som bäst när hon får sätta sig i sin Cadillac från 1996, med golden retrievern Jackie vid sin sida, och åka till ateljén i Danderyd. Väl på plats brygger hon en kopp kaffe, rattar in P1 på radion och kommer i stämning. Då försvinner tiden.

– Jag kan få totala lyckorus när jag står och skapar. Lite som att köra hoj, frihetskänslan, en frisk fläkt som berusar kropp och själ. Som ung och fattig på konstskolan kunde jag… det låter klyschigt, men redan där gjorde måleriet mig rik inombords. Jag hade inte bytt den resan mot alla pengar i världen, säger hon och fortsätter:

– Ibland håller jag mig medvetet borta från ateljén för att få känna suget, begäret. Det har hänt när jag varit utomlands på någon svårtillgänglig plats att jag suttit och skakat och ämtat efter block och penna och då fått kasta mig iväg till en lokal butik för att återställa balansen.

Catrine visste redan i tidig ålder att det var penslar och färg som skulle prägla hennes liv. När någon frågade om eventuella framtidsplaner blev svaret kort och koncist: konstnär. Intresset både väcktes och underhölls av hennes mamma.

– Hon tog mig med till gallerier och utställningar och jag minns att de besöken spelade på hela mitt känsloregister, de framkallade skratt, gråt, ilska, glädje och lycka. Konsten talade till mig, jag var oerhört mottaglig. Och några pekpinnar om att ”konstnär är ju inget riktigt jobb”, förekom aldrig hemma. Mina föräldrar var över huvud taget väldigt icke-ängsliga och har alltid trott på mig och att jag skulle fixa det. Det är jag tacksam för i dag och det sättet att tänka försöker jag förmedla till mina egna barn.

EFTER ATT HA BOTT PÅ husbåt i Pampas Marina under flera år fyttade Catrine Näsmark 2010 till Bromma Kyrka. Tvillingarna Ernst och Jacob hade börjat få spring i benen och Catrine och hennes dåvarande make tyckte att det var dags för fast mark under fötterna.

Inne i 1960-talsvillan kan man snabbt konstatera att det bor en person med kärlek till färg och form. De stora fönstren, som sträcker sig från golv till tak, får ljuset att föda in över vindlande trappor och ett kulört virrvarr av tavlor, hattar och kreativt omgjorda möbler. Och på en matta längs med ena väggen i vardagsrummet står en motorcykel.

”Jag kan få totala lyckorus när jag står och skapar. Ibland håller jag mig med- vetet borta från ateljén för att få känna suget.”

– Jag älskar att köra hoj. Förra sommaren åkte jag hela vägen till Bordeaux med ett porträtt som en man beställt åt sin hustru i födelsedagspresent. Jag ville leverera det personligen. Huset i sig bär på en speciell historia. Catrine undrade länge vem som byggt det och för en tid sedan ck hon svaret.

– Byggherren visade sig vara en man från Ungern som kom till Sverige efter att ha överlevt koncentrationslägren i Auschwitz. Alexander, som han heter, är nu över 90 år och när jag ringde och bjöd hit honom på middag blev han så glad att han grät, det gjorde vi båda två. Den här underbara farbrorn och jag gick sedan husesyn hand i hand och han berättade spännande historier om huset, visade
detaljer och hur arkitekturen var utformad. Det som jag till exempel trott var ett klädnedkast från övervåningen visade sig ha varit en mathiss. Min känsla för huset har vuxit sig så mycket starkare efter det mötet, mitt hem har verkligen fått själ och karaktär.

Catrine är färgstark som person och mångsidig inom sitt skrå, hon målar för det mesta fritt ur fantasin, men jobbar också på uppdrag, allt ifrån privatpersoner som beställer personporträtt till sponsrade jobb, där BMW och Veckans Affärer är några av hennes tidigare samarbetspartners. Hon är också engagerad i World Childhood Foundation och har nyligen bidragit med målningar till ett projekt för Cancerfonden.

PERSONER SOM OFTA hamnar på hennes duk är allehanda film- och popstjärnor, men även mindre väntade ansikten dyker upp emellanåt. På restaurang Yolo hemma i barndomens Djursholm hänger till exempel Jag tar notan!. På den fyra meter breda målningen, som har Nattvarden som förlaga, samsas lokala profiler som den tidigare SEB-chefen Annika och hockeyprofilen Mats Sundin.

Det är inte helt enkelt att placera Catrines konst i ett fack. Men ett återkom- mande grepp är partierna av sammanbundna kvadrater som växer rakt ut mot betraktaren likt stora pixlar. De bildar illusionen av en digital bild som zoomats in på tok för mycket. Backar man några meter kommer helheten fram, och det är då fantastiska saker sker och verket framträder i sin fulla prakt.

– När folk frågar om min stil brukar jag visa en bild och konstatera att ”så här ser det ut”. Nä, jag vet faktiskt inte vad jag ska kalla det… catrinism kanske!

CATRINE NÄSMARK I KORTHET

ÅLDER: 47 år.

FAMILJ: Tvillingsönerna Ernst och Jacob, 11 år. En kärlek.

BOR: Bromma Kyrka.

BAKGRUND: Utbildad scenograf vid Danmarks Designskole.

GÖR: Skapar.

VEM FICK DIG ATT SKRATTA SENAST: Mina killar! Jag älskar deras humor.

LAGA MAT HEMMA ELLER ÄTA UTE: Absolut ute.

MORGON ELLER KVÄLL: Morgon.

TVÅ SAKER DU ALLTID HARMED DIG: Skissblock och vovve.

TV ELLER RADIO: Radio.

MARDRÖM: Att huset brinner ner. Jag glömde nyligen släcka några stearinljus som brann i två dygn.

COOLASTE FÄRGEN: Orange.

HUR GAMMAL KÄNNER DU DIG: Kan skifta under en dag, allt från 29 till 53 år.

VILKET ÄR DET BÄSTA RÅDET DU FÅTT: Följ ditt hjärta.

//

TEXT OCH FOTO: MIA WIBACKE BORNBERGER