23.05.17

Mångsysslare med stans bästa takterrass

Mångsysslare med stans bästa takterrass

Efter 13 säsonger som programledare för Fråga Olle, tv-programmet med frågor och svar om sex och samlevnad, är det fortfarande det som Martin Björk förknippas med. Detta trots att han har jobbat med stand up och teater, varit programledare för flera andra program, haft ett eget klädmärke och sålt dörrögon. Nu är han återigen sugen på en programledarroll, men släpper också musik sedan två år tillbaka.

Jag har släppt tre låtar hittills,men jag gillar fortfarande den första ”Ricochet” mest. Jag fick verkligen gåshud i studion när vi gjorde den. Eftersom jag inte har någon cred i musikkretsar är folk såklart rätt skeptiska till att jagskriver låtar. Typ, ”vem är gubbensom tror att han ska släppa musik?” Men jag vägrar ställa upp på den janten att jag inte skulle få det, säger Martin när vi sitter i hans kök på Roslagsgatan efter att han visat den fullständigt magnifika utsikten från hans takterrass.

– Man borde få göra vad man vill utan att bli dömd på förhand, men det får man inte i det här landet. Om jag som program-ledare ställer mig på ståuppscenen blir jag genast hårdare ansatt bara för att jag går utanför min ram. Men visst börjar svensken bli lite mer tolerant och idag är det vanligare med crossoverkarriärer och en artist får vara programledare, fortsätter han.

Martin halkade in på tv efter en säsong på TV Sälen och det ena ledde till det andra ledde till Kanal 5 och Fråga Olle. Innan dess hann han med att tävla i slalom och jobba som modell runt om i Europa. Nu har Martin hållit sig borta från tv i några år men längtan tillbaka fick honom att starta ett eget format, Intimt med Björken, som han sänder på sin Instagram och på Dplay.

– Jag intervjuar kända personer på en minut i min bil, Egentligen intervjuar jag dem i 20 minuter men klipper ned till ett mer passande Instagramformat. Bilen skapar en närhet till den jag intervjuar vilket är precis vad jag vill uppnå. Jag vill vara intim men inte nödvändigtvis under bältet även om många tror det. Folk blir gärna lite snuskiga med mig, skrattar Martin, som så ofta under vårt samtal.

Martin har en ständig dialog med produktionsbolag och har en massa idéer. Han har haft lite ”oflax med timingen” flera gånger och varit antingen lite för tidig eller lite för sen med idéerna. Musiken vågade Martin satsa på efter att ha gått en producentutbildning och insett hur mycket lek det är i en studio. Dessutom förstod han att det ofta är ett sort samarbete bakom varje låt som släpps.

– Jag jobbar tillsammans med en producent. Jag kommer till hans studio med ackord som jag har tagit ut på mitt piano hemma, och utifrån dem skapar vi låten. Vi bollar allt tillsammans och hans input är oerhört viktig för mig eftersom han tillhör den yngre generationen och det är de som konsumerar mest musik idag. Känslan av att jobba i ett sammanhang där jag ständigt blir bedömd kan vara rätt knäckande. Jag borde kanske bara flytta ut på landet och skaffa mig lite grisar och kor. Tror det skulle vara lugnare för min själ. Men samtidigt älskar jag ju mitt jobb.

Martin erkänner att han har något av en kris just nu, känslan av att vara mitt i livet och närma sig den halvan som går nedåt.

– Man blir kanske lugnare med åren, men åldern går liksom inte att stoppa. Det kommer hela tiden nytt och ungt underifrån, vilket är härligt såklart, men känslan av att vara på den nedåtgående delen av cykeln i livet är ändå lite läskigt. Det är ju så mycket jag vill hinna med. I den här branschen är vi många med stort bekräftelsebehov och låg självkänsla. Ängsliga typer, men det är också det som blir drivkraften. Sociala medier kan vara sjukt jobbigt ur det perspektivet, för det förstärker allt sånt. Ibland vill jag bara stänga ner och logga ut.

Martin ledde under tre år morgonshowen ”Vakna med NRJ”. När han slutade där tappade han en del följare på sociala medier och upplevde en tomhet. Den fyllde han med träning och desperata försök att hitta ett sätt att tillfredsställa följarna.

– Det var hemskt att upptäcka hur mycket sociala medier faktiskt påverkade mitt liv när min person inte var lika intressant för kidsen när jag hade slutat på NRJ. Sen insåg jag att jag bara kunde vara mig själv. Allt annat vore att gräva sin egen grav. Det går liksom inte att tillfredsställa alla människor. En dröm nu skulle vara att få göra en show på scen, Martin älskar att stå där. Han upplever att många människor har en bild av honom och han skulle istället vilja ge sin egen bild av sig själv.

– Jag är verkligen inte så tuff som många tror. Jag kan ha en sån fasad, men det är bara ren och skär osäkerhet.

Programledare, teater, stand up, dörrögonförsäljare, fastighetsinvesterare, mångsysslare har Martin alltid varit. En stor anledning var ett par dåliga år i ungdomen. Då blev han så less på att leva fattig att han fattade beslutet att alltid ha minst 30 000 kronor på kontot, mycket pengar på den tiden.

– Det jag har insett under alla år är att en karriär kommer och går i min bransch. Jag tror fortfarande inte att jag har gjort min största grej än, den har jag framför mig. Jag vet inte vad det är, men det kommer att komma. Sen har jag haft lyxen att få prova på många olika saker vilket verkligen har berikat mitt liv. Under tiden jag bodde i Los Angeles provade jag till exempel att vara inspelningsledare för ett TV-program.Det var jävligt roligt och jag insåg hur mycket jag har lärt mig under alla mina tv-år, säger Martin.

Martin är öppen med sin längtan efter barn och familj. Han har varit singel i tre år.

– Har jag inte familj inom fem år blir jag olycklig. Men det är svårt att träffa någon i den här stan och det är inte på något sätt lättare för att man är en offentlig person, snarare tvärtom, säger Martin lite dystert.