17.01.17

Magi av högsta klass

Magi av högsta klass

De har fått Simon Cowell att tappa hakan inför 11 miljoner tv-tittare, lurat världens främsta trollkarlar och tagit silvermedalj i trolleri-VM. Men det är först nu som Jonas Ljung och Peter Brynolf har fått sitt stora genombrott i Sverige.

Det är audition i ”Britain’s Got Talent” 2012 och två nervösa svenskar står inför en domarkår som är erkänt svårflirtade och påstår att de ska genomföra världens svåraste korttrick. Simon Cowell har som vanligt svårt att dölja sina tvivel, han drar handen genom håret och önskar de båda herrarna lycka till. En dryg minut senare trycker han på nej-knappen, liksom domare nummer två, Alesha Dixon. Det verkar som om de svenska trollkarlarna har misslyckats med korttricket och det hörs burop från publiken.

Men situationen vänder, blixtsnabbt. Domarna som inte hade is i magen får äta upp sin förhastade bedömning när Peter Brynolf klipper upp silvertejpen som Jonas Ljung har virat runt hans huvud vid aktens inledning. Ur Peters mun plockar Jonas ut kortet med David Walliams signatur, som omöjligen borde finnas där. Tv-kameran fångar när Simon Cowells mun formar ett spontant ”wow” i samma stund som publikens jubel bryter ut. Duon går vidare till semifinal där de trollar fram en mindre orkester. Ett minne som har etsat sig fast hos Peter Brynolf.

– Det sista som händer är att Jonas trollar fram mig och då tittade jag på Simon, som tappade hakan. Jag tänker fortfarande på det ibland, säger Peter med ett leende.

De berättar historien på ett café på Odengatan där vi slagit oss ner i ett hörn med varsin kaffe. Peter som kom 20 minuter för tidigt till intervjun, trots att han rest ända från Tyresö, har precis ätit sin frukostmacka. Jonas bor vid S:t Eriksplan och förvarnar om att han blir några minuter sen i ett sms. De har långa arbetsdagar och efter intervjun ska de till replokalen, en gigantisk underjordisk lokal under Drottninggatan.

Peter lever ett varannan-vecka-liv och Jonas barn bor i Göteborg så det blir mycket pusslande för att familjelivet ska fungera. 39-åringarna Peter och Jonas ser yngre ut än vad de är, kanske är det min fördom om trollkarlar som spökar, eller så är helt enkelt 39 det nya 29?

När jag påpekar att youtubeklippet från deras ”Britain’s Got Talent”-audition har titeln ”Sexy magicians Brynolf and Ljung” skrattar de.

– Alla människor som är duktiga på något har väl någon sorts sex appeal, säger Jonas skämtsamt.

Peter och Jonas är vänner och kollegor och de ses nästan varje dag, särskilt nu när de förbereder sin nya show. De är varandras bollplank, men också instrument. Den intensiva arbetsrelationen kräver nästan att de inte ses på fritiden.

– Sedan 2008 har vi tillbringat väldigt mycket tid ihop på resande fot, och vi är ganska ödmjuka inför varandras styrkor och svagheter. Det är en förutsättning för att det ska fungera, säger Peter.

Under det senaste året har efterfrågan på dem ökat drastiskt, mycket tack vare TV4-programmet ”Brynolf & Ljung: Street Magic” där de trollar för svenska kändisar. Ett genombrott på hemmaplan som har betytt mycket för dem.

– Man kan säga att vi blev internationellt kända innan vi blev det i Sverige, säger Jonas. Bakom sig har de inte bara en semifinal i ett av världens största tv-program utan SM-guld och VM-silver i trolleri, världsturnéer med shower i Berlin, Shanghai, London, Paris, Oslo och Helsingfors.

Men allting började framför teven i Sölvesborg respektive Göteborg 1993. Då sände TV4 programmet ”Magiskt” med Hans Crispin som programledare. Både Jonas och Peter, två tonåringar som ännu inte kände varandra, blev förförda av det moderna trolleriet som utfördes av utländska trollkarlar i programmet.

– De gick ifrån schablonbilden av trolleri och man fick se trick på nära håll, jag hade aldrig sett något sådant förut, säger Jonas.

Jonas började själv trolla när han var 17 år och Peter när han var 19. De träffades i slutet på 90-talet i Göteborgs trollerikretsar och blev vänner. När en gemensam vän gifte sig 2004 bestämde de sig för att göra ett trolleritrick ihop och genomförde en första version av ”världens svåraste korttrick” på bröllopet. Duon Brynolf & Ljung föddes. I början experimenterade de mycket, men de har alltid velat ge publiken samma känsla som de själva fick när de såg magi på nära håll.

– När man inte fattar vad som händer, trots att man ser det med egna ögon, känns det i hela kroppen, säger Peter.

När de gör sin ”street magic” arbetar de med enkla medel som kortlekar, gosedjur, silvertejp och andra mindre föremål, men dessa fingerfärdiga och psykologiska trick kräver mycket arbete. Den vanligaste reaktionen från dem som blir utsatta för duons trick är frustration och frågan ”hur gjorde ni det där?” eller ”hur gick det där till?”

-Peter Settman som är med i programmet säger att folk fortfarande kommer fram och frågar honom hur det gick till. Men han har ju heller ingen aning, säger Jonas nöjt. Deras mest uppseendeväckande trick innefattar tankeöverföring, förutsägningar av lottorader och konsten att förflytta ett körkort till insidan av en bilruta med bara en handrörelse. Framför kameran och de chockade deltagarna.

– På meritlistan har de en muttrande Tommy Körberg, en stum Björn Skifs, ett gapskrattande Panetoz och en chockad Gry Forsell. Viktor & Samir reagerade också väldigt starkt, berättar de.

– Vi får ofta frågan om det är på riktigt och då säger vi som det är: det är på riktigt men inget är övernaturligt. Det blir väldigt starkt när man kombinerar trolleri med psykologi, säger Jonas.

Med nästan 20 års erfarenhet har de lärt sig en hel del om mänskligt beteende och utnyttjar det till max för att manipulera sina offer. De har till och med lurat trolleribranschens tyngsta namn. Den amerikanska duon Penn & Teller leder tv-programmet ”Fool Us”, där magiker får pröva sin trick på mästarna. Svenskarna testade ”världens svåraste korttrick” på dem, vilket banade väg för deras medverkan i ”Britain’s Got Talent”, 2012.

– De ringde och frågade oss om vi ville söka. Det är ju så det funkar, de kan inte chansa helt utan måste se till att ha både skitbra och skitdåliga akter i programmet, säger Jonas. ”Britain’s Got Talent” säljer in till tittarna att de upptäcker ”talanger”. Men bakom Brynolf & Ljungs framgångsrika koncept ligger flera år av träning.

– Jag tror att för mycket ”talang” för tidigt kan leda till lathet och att man inte jobbar tillräckligt hårt. Det kan snarare vara så att den som är hyfsat duktig, men blåtränat hela livet, är den som håller hela vägen, säger Peter.

– Fast har du ingen talang alls kommer du inte tycka att det är roligt att träna, så man måste para ihop talang och hårt jobb för att det ska bli något. Men det är en liten procent som orkar lägga ner den tiden som krävs för att bli bäst, säger Jonas.

Ett år efter succén i brittisk teve trollade de fram Robin Stjernberg i ”Allsång på Skansen” och nu – efter ett år med ”Brynolf & Ljung” i TV4 –  är de aktuella med en show på Berns salonger som de har skapat tillsammans med Henrik Schyffert, Morgan Alling och Jennie Widegren från dansgruppen ”Bounce” bland andra.

– Det kommer bli en show i världsklass i ett helt nytt format, säger Peter.

Inför showen har de förberett sig i ett och ett halvt år, med en materialkostnad på över två miljoner kronor. Men oavsett storlek på showen måste allting klaffa. Trollkarlar har inte råd att misslyckas när det väl gäller, för det kommer folk ihåg.

– Vi gör aldrig några trolleritrick med 50 procents säkerhet, utan vi måste veta att det fungerar till 98 procent. Det kan hända att en paintballpistol inte fungerar, men då har vi alltid en till som backup och det är ingenting som publiken märker, säger Peter.

– För mig är det enkelt; jag vill göra en så bra föreställning att jag skulle tycka att den var grym om jag själv satt i publiken. Vi vill vara med och skapa något som aldrig har gjorts tidigare, det är drivkraften, säger Jonas.