10.07.17

Lyxvintage – en isbrytare

Lyxvintage – en isbrytare

Dina kläder är en stilmarkör – och en utmärkt isbrytare på festen. Jonna Laurin, ny ägare till 59 Vintage Store på Hantverkargatan, säljer kvalitetsplagg med historia och lär dig konversera med hjälp av din out fit.

Vintage är Jonna Laurins vardag. Hennes passion för second handkläder har lett till att hon tagit över 59 Vintage Store på Hantverkargatan. Här återfinns äkta svandun, glitterklackar, bröllopsklänningar och femme fatale-fodral. Väskor, smycken och andra accessoarer trängs med retromode från 20- till 70-tal. Lokala designers, glamour, stjärnglans och barnkläder blandas med Chanel, Vuitton, Dior, Yves S:t Laurent. Jonna ser det som sitt uppdrag att kläderna ska få återuppleva sina forna glansdagar.

– Jag hjälper klänningarna och plaggen att få komma ut och dansa igen, få nya upplevelser, säger hon. Damerna som kommer hit lämnar in sina klädkammares allra ädlaste kollektioner och har ofta svårt att skiljas från dem. Det vittnar om god smak och hög kvalitet.

Begreppet vintage syftar oftast på spannet mellan 1920-60-tal. Men Jonna säljer även 70-tals plagg.

– Modet kan se väldigt olika ut mycket beroende på om det är tidigt eller sent på årtiondet men jag fokuserar på de utmärkande stilarna.


1920

På 20-talet började kvinnors samhällsstatus ändras och det fanns utrymme att få en egen personlig stil. Siluetten skulle vara rak, lång och smal och det framhävdes av den låga midjan på klänningarna. Kvinnor kunde numer visa benen och den obekväma korsetten åkte ut. Könsrollerna utmanades och dammodet inspirerades av herrplagg och håret skulle vara kort. Stumfilmstjärnan Louise Brook blanka bob och den tidstypiska clochehatten med sitt låga brätte var ideal. Det var också på 20-talet Coco Chanel myntade begreppet “den lilla svarta”, som hon menade att varje kvinna bör ha i garderoben. 

1930
Axlar, överarmar och en markerad midja står i fokus på 30-talet. Midjan är högre upp igen och kjollängden går ned till golvet. Det enkla raka står tillbaka för det kurviga sjöjungfruidealet. I kjolpartiet är det mycket tyg men ryggen ska gärna vara urringad och bar. Nya och billigare material som viskos och lam’e har börjat användas som ett resultat av börskraschen i New York 1929.Vida byxor, som vi kan se än i dag, gjorde sitt intåg. Gärna med en kort jacka eller bolero till. Frisyren är fortfarande kortklippt men med mjuka, feminina lockar. 

1940
Under beredskapstiden rycker kvinnorna ut i arbetslivet. Kläderna ska vara praktiska och byxor är modernt. Skorna har bred och stadig klack. Många modehus la ner sin verksamhet under kriget och textilier var en bristvara. I USA utvanns ett material ur jordnötter som hette Ardil. Ardil blandades sedan med bomull eller silke för att skapa ett mer ekonomiskt tyg. 30-talets tygslösande sjöjungfruklänningar byts ut mot mer kostymliknande klänningar med axelvaddar. Även hårprodukter var en bristvara och därför knöt många kvinnor en scarf runt huvudet.I slutet av 40-talet dyker pinupporna upp med röda läppar, flirtiga leenden och ett långt hårsvall. Kvinnorna skulle tillbaks till hemmen igen.

1950
Vintageårtiondet som kanske är populärast idag är 1950-talet. Med filmstjärneglans och associationer till Elvis, rock’n’roll, Marilyn Monroe, milkshakes och den första generationen tonåringar.Bysten skulle vara toppig och midjan smal. Timglasformen var idealet. Byxorna följer med kvinnorna in i 50-talet men nu ska de vara tighta och sluta vid vaden, eller bäras som shorts. Pumps med smal klack blir decenniets sko och de utsvängda kjoltygen kräver stärkta underkjolar. Skönhetstävlingar blir på modet och televisionsapparaten kommer in i hemmen och påverkar hur vi vill klä oss. Att hitta plagg inspirerade från 50-talet är lätt.

1960
Androgynt, stickat, polokrage och tjock eyeliner.Tonåringarna tar på allvar ett nackgrepp om modet. Utbudet av lågpriskläder till den stora nya konsumentgruppen ökar. Materialen är inte lika exklusiva, pret-a-porter blir ett begrepp och kläderna produceras i större upplagor till rimliga priser för en större kundkrets. Kjollängden åker upp ovanför knäna och modellen Twiggy är den stora modeikonen med sin korta frisyr och stora rådjursögon. A-linjeformen blir på modet, gärna OP-mönstrat. Man inspireras av rymden, forskning och futurism. Nu gör även modsen sitt intåg i modehistoren. 

1970
I slutet av 60-talet föddes hippien. Nu skulle håret växa långt, byxorna vara utsvängda nertill, långa klänningar, västar och bara fötter. Politiskt engagemang och fri sexualitet. Jeans blev ett av de stora modeplaggen nästan hundra år efter att denimtyget uppfunnits. De kombineras helst med ett stort bälte.Många musikgrupper influerade också hur människor valde att klä sig. Konstmaterial som lurex är heta material. Senare under 70-talet växer också en ny subkultur fram med ett mode som både chockar och fascinerar: punken är född.

skarmavbild-2017-07-10-kl-10-39-39