15.05.18

Lokalpoppat

Lokalpoppat

I en lokal i Gustavsberg poppas och kanderas det varje vecka hundratals liter popcorn. Det är familjeföretaget Dreampop som står bakom de populära popcornen som säljs i ett antal olika smaker som karamell, lakrits och kaffe mocca. Vi tog en kopp kaffe (och några popcorn) med mamma Kerstin Midelf och barnen Katrin Strömberg och Wille Högström för att höra om deras passion från majskorn till smaksatta popcorn.

En söt doft av kanderade popcorn sipprar förföriskt ut genom dörrspringan till det lokala popcornföretaget Dreampop i Höjdhagen.
– Tyvärr känner vi inte själva längre hur det luktar. Det är väl en yrkesskada vi fått efter alla år, skrattar Kerstin, Katrin och Wille.
Vi slår oss ner vid lokalens matbord där deras gourmetpopcorn i allsköns smaker och kulörer står på rader i förslutna enliters förpackningar. Det är tio söta smaker och två salta där karamell och lakrits tillhör de populäraste sorterna. Men lika krispiga och goda är också de andra popcornen med smaker som kaffe mocca, jordgubb med grädde, choklad, sur melon och ”Five fruits” som kanderats i grälla färger i en mix av citron, apelsin, äpple, blåbär och smultron.
– Själv har jag inte ett popcorn hemma. Men när det är dags för förmiddagskaffe brukar jag bli sugen på lakritspopcornen, ler Katrin.

Smakerna må vara olika men gemensamt för Dreampops popcorn är att de kommer från majskornet Mushroom. Ett korn som passar utmärkt att göra kanderade popcorn på eftersom det har en rundare och fluffigare form och därmed inte går sönder lika lätt som det spretigare majskornet Butterfly som är det kornet som vanligtvis säljs i våra affärer.
– Det har varit en djungel att hitta rätt majskorn. Men nu har vi äntligen hittat en gård i Frankrike som har jättefin kvalitet på sina korn och vi är helnöjda med dem, säger Kerstin.
För att ta reda på varför det blev just karamellpopcorn som Kerstin, Katrin och Wille började ägna sig åt måste vi backa bandet cirka tjugo år då Katrin var au pair i Washington D.C. Där var hon en dag på bio med en kompis och smakade popcorn med kolasmak.
– Det var double caramel popcorn, alltså popcorn som var karamelliserade två gånger! Jag kommer ihåg att jag tyckte det var så gott och att vi borde ha de här popcornen i Sverige.

Efter ett par månader som au pair bar det av hemåt. Med sig i resväskan hade Katrin några påsar av kolapopcornen som hon bjöd mamma Kerstin och resten av familjen på. Alla älskade dem. Att det sen dröjde tjugo år innan Katrin satsade på sin idé att börja sälja smaksatta popcorn i Sverige berodde på att läget aldrig blev det rätta. Istället utbildade hon sig till jurist, skaffade familj och livet rullade på. Men så, för ungefär fyra år sedan, var hon på ett jobb där hon inte trivdes och kände att hon ville göra något annat. Och då det fortfarande bara fanns salta popcorn i Sverige och Katrin under årens lopp inte släppt sin dröm om söta popcorn slutade hon som jurist för att satsa på sin popcornidé.
– Så jag ringde mamma, som kunde ta ut pension i förväg, och så startade vi Dreampop, berättar Katrin.
De började i Katrins garage på Hermelinvägen i Gustavsberg där de poppade, kokade och experimenterade med olika smaker som spred sina söta dofter över hela grannskapet.
– Vi köpte upp allt kokosfett som fanns på Willys. Och kommer du ihåg den där lilla popcornmaskinen som vi lånade, mamma? Oj, vad den skramlade och lät, skrattar Katrin.
– Och sen testade vi den där smakmixen som man skulle hälla över popcornen, men de bara klibbade ihop, skrattar Kerstin.
Men skam den som ger sig. Till slut satt smakerna och Pelle Högström, Kerstins man tillika Willes pappa, åkte runt till olika butiker för att introducera karamellpopcornen som lagts i små cellofanpåsar. NK var först att nappa och numera har de butiker runt om i hela landet, från Haparanda i norr till Malmö i söder.
– Många av de kunder som vi hade från början har vi kvar än idag. Det är kul, säger Kerstin.

Vi reser på oss och går in lokalens andrarum i den 150 kvadratmeter stora lokalen med de små fönstren högst upp. Längs väggarna står en 700-liters dunk medsirap, ett gäng stora plastpåsar med färdigpoppade popcorn, pallar med vitt och brunt socker i blytunga påsar och så finns här företagets två hjärtan, den rostfria popcornmaskinen och den väldiga caramelizern från USA, i vilken popcornen tumlas runt och smaksätts. Medan Kerstin och Katrin är de som sköter det administrativa är Wille den som poppar och smaksätter popcornen.
– Från början köpte vi färdigpoppade popcorn men när företaget växte hade vi popcornpåsar överallt, skrattar Wille, och fortsätter:
– Nu har vi vår egen popcornmaskin och jag gillar att vi gör så mycket själva och kan se slutresultatet från poppning till färdig burk.
Kerstin och Katrin nickar instämmande.
– Det bästa med jobbet är också att det är så fritt och varierande. Vi formger etiketter, har kontakt med kunderna, är med på olika events, hittar råvaror och tar fram nya smaker. Att vara i godisbranschen är roligt, för alla blir ju glada av godis och popcorn. Det spelar ingen roll om man är glad eller ledsen för folk köper det i alla fall.

ska%cc%88rmavbild-2018-05-15-kl-13-47-40

Familjeföretag. Det är Kerstin Midelf och barnen Katrin Strömberg och Wille Högström som står bakom de kanderade och smaksatta popcornen som säljs i butiker över hela Sverige

TEXT och foto: Frida Lenholm