27.02.17

Livet är en konstant förändring

Livet är en konstant förändring

Kristin Kaspersen har varit på löpsedlarna sedan hon var barn, hon har lärt sig den hårda vägen att det sannerligen inte är sant bara för att det står i tidningen. Hon har fortfarande svårt att acceptera skitsnack och rycker ut till försvar av sina kära så fort det behövs. Efter att ha lärt känna sig själv mer och mer och lyssnat på kroppen vill hon gärna inspirera andra till ett hälsosamt liv genom såväl kost och träning som snälla tankar. Dessutom är hon nyutnämnd stolt ambassadör för Cancerrehabfonden.

– Jag försöker att inte  ha så många saker på gång samtidigt, men när vi kom hem från Costa Rica stod det 50 flyttkartonger i vardagsrummet, berättar Kristin och bjuder på egenimporterat kaffe från Costa Rica och ljuvliga brownies och bollar från Ecoista. Det var bara det att då var det nån vecka kvar till Idrottsgalan som hon ledde. – Men jag var helt lugn både före och efter den. Jag har insett att jag måste fokusera mer på vad jag kan erbjuda än på vad alla förväntar sig. En sån sak är till exempel att jag är trygg, jag kan direktsändningar, fortsätter Kristin och beklagar sig samtidigt lite över träningsvärken från Becore tidigare i veckan.

Kristin tränar tre till fyra gånger i veckan men är noga med att poängtera att hon dricker vin och äter choklad också och att bara för att något funkar för henne är det inte säkert att det gör det för någon annan. Hon vill gärna inspirera andra och ta bort den allt för stora fokusen på mat och träning som finns.

– Du kanske vill promenera, jag vill springa, huvudsaken är att vi rör på oss och det finns en medicinsk förklaring till varför vi borde det. Vill du må bättre måste du välja. Jag tränar och äter på mitt sätt, ungefär som vi gjorde förr i tiden för jag vill vara en stark mamma. Jag tycker inte man ska jämföra sig med andra, men jag har pratat om till exempel min utbrändhet just för att visa att det inte alltid är toppen.

Huvudprojektet just nu är tredje boken, Good morning, med tips hur du blir en bättre morgonmänniska som kommer ut till sommaren. Själv är hon extremt morgontrött, men arbetade trots detta som programledare i TV4:s Nyhetsmorgon i flera år. När väckarklockan ringde vid tretiden på natten försökte hon kanalisera tankarna på de intressanta och spännande gäster hon skulle träffa snarare än tröttheten och mörkret.

– Får du en bra start på dagen är förutsättningarna för en bra dag så mycket bättre. Börja med att sträcka på dig ordentligt eftersom det underlättar signalerna mellan hjärnan och ut i kroppen vilket gör dig klarare i huvudet. En varm dusch med lite stretch kan utsöndra oxytocin och dämpa kortisolet. Sedan kan du faktiskt välja dina tankar. Jag är alltid morgontrött, men jag kan välja att se det som mysigt. Jag laddar kaffebryggaren kvällen innan, så jag bara behöver trycka på knappen, jag tänder ljus, tar en kaffe, lägger mig en kvart till. Sedan går jag upp och kan kolla på nyhetsmorgon. Det är helt fantastiskt.

Förutom Idrottsgalan har Kristin tidigare lett Cancergalan, som samlar in pengar till cancerforskning. Nu är hon ambassadör för Cancerrehabfonden, en helt fristående organisation som tack vare bidrag från privatpersoner och företag bland annat finansierar rehabiliteringsveckor för vuxna, återhämtningsresor för familjer med cancerdrabbade barn och tekniska hjälpmedel till barn.

– Det är otroligt bra att Cancerrehabfonden finns. De som har klarat sin medicinska cancerbehandling glöms lätt bort men har det otroligt jobbigt. En av mina närmaste vänner, min extra lillasyster, fick bröstcancer för tre år sedan. Hon hade en tuff och strulig behandling och när hon sedan var färdigbehandlad släppte vården taget fullständigt om henne, men det var då hon behövde som mest stöd. Det var då som cancern satt i huvudet på henne. Under behandlingen kan man vara stark och snacka om att man kan ska klara av det, då kan anhöriga vara ledsna och oroliga, men efteråt har de anhöriga släppt frågan och tycker att det är klart. Själv står man där med sin rädsla och ovisshet och vill kanske älta, men folk vill inte lyssna och frågar inte, eller kanske inte vet vad de ska fråga. Om du inte får hjälp med att komma tillbaka till livet blockerar du dig och blir inte bättre, det är min teori. Det är fantastiskt att få göra saker som faktiskt gör nytta.

Kristin fick själv sin adhd-diagnos för ett år sedan vilket har hjälpt henne att förstå hur hon fungerar och att hon faktiskt har styrkor som inte alla har. I skolan fick hon alltid höra att hon skulle sitta still och låta andra prata, koncentrationssvårigheter kan vara svåra för andra att förstå.

– Man pratar om diagnoser och det är säkert bra, men alla är ju olika personligheter och skolan är inte överhuvudtaget individuell. När lagboken och bibeln kom skulle alla lära sig läsa och sitta stilla i klassrummet och skolan har inte förändrats sedan dess. De olika behoven i en grupp på 30 elever går inte att tillgodose. Har du synfel sätter du på dig glasögon, det är inte lika lätt om du har en brist på den substans som hjälper dig med koncentrationen. Jag tror på en struktur där alla kan lära sig på sitt sätt. Det handlar inte om mer eller mindre begåvning, bra betyg är inte det enda beviset på att du är smart. Det finns en massa begåvning, kreativitet och kompetens som inte tas tillvara och dämpas, säger Kristin engagerat.

En fråga som Kristin får ofta av journalister är hur det är att leva själv, löpsedeln samma dag vi träffas har faktiskt den rubriken. Är det inte konstigt att alltid få frågan hur det går med kärleken?

– Jag svarar inte så ofta, men frågan är ju fri. Och om jag skulle bli kär skulle jag aldrig prata om relationen. Men jag tänker lite på alla som ofrivilligt lever ensamma, det kanske är bra för dem att få en annan tanke in i systemet. Många fastnar i att det är så jobbigt att leva själv. Kan jag säga att det går toppen kanske jag kan peppa men det betyder ju inte att jag väljer bort kärleken.

Kristin har blivit igenkänd på stan sedan hon var liten. Om en kille tittar på henne vänder hon sig därför om, så att det inte ska bli pinsamt för honom när han inser varför han tittar. Hon är också medveten om att det finns rykten om henne och att en del tror på dem.

– Sociala medier har verkligen varit bra för mig, men det finns verkligen en mörk baksida för många. Det gick ett rykte att jag var ihop med en viss svensk känd man, men vi hade aldrig ens setts. Alla möjliga trodde på det och frågade om ryktet stämde. Då var min facebook ett bra sätt att förklara att det faktiskt kan bli rök utan eld, det inlägget nådde 450 000 personer. Jag är personlig på instagram och har byggt upp min plattform utifrån den jag är och de 100 000 som följer mig gör det för den jag är, och det jag väljer att spegla, inte vad pressen väljer att spegla. Ingen måste följa mig. Kan jag sedan peppa en enda blir jag glad. En gång gick jag ut och sprang jag trots att jag inte var sugen, det var mörkt, blåste och regnade. Sen skrev jag om det på min instagram och lyckades faktiskt få upp någon annan ur soffan, det tänker jag fortfarande på, ler Kristin.