10.08.18

L8 – Silversmeden med ett stort hjärta

L8 – Silversmeden  med ett stort hjärta

En dag när Lotta Hasselblad kom till jobbet var hennes cykel som stod utanför nedbränd. Någon startade en insamling till en ny cykel och Lotta kände att hon ville ge tillbaka. Några månader senare hade
hon samlat in över 120 000 till Cancerfonden och närmare 100 000 till Diabetesfonden.

Nystartat företag, ensamstående mamma till tre barn varannan vecka, och utan bil. Vardagslogistiken med skjuts
till och från skola och aktiviteter löstes med en cykel med en låda där fram för Lottas del. En morgon när hon kom till sin ateljé var cykeln nedbränd. Lotta lade ut en fråga på Facebook om det var någon som hade sett något kring händelsen. Det resulterade i att en, för henne okänd person, startade en insamling. Över 20 000 kronor swishades och Lotta kunde köpa en ny cykel.
– Det var helt otroligt. Det var allt från för mig okända personer som skänkte en tia var till någon jag kände som hade skänkt hela 6000 kronor. Jag fattade inte varför men kände att jag måste ge något tillbaka.

I samma veva förlorade Lotta både sin svåger och sin kund Anna i cancer. Lotta kände att hon ville göra något för cancerforskningen. Hennes kund Anna som
var cancersjuk designade ett hjärta innan sin bortgång. Ett hjärta som Lotta nu
säljer som armband till förmån för cancerforskningen. Hittills är insamlingen uppe i över 120 000 kronor.
– Jag tjänar inte ett öre på detta, men det känns väldigt skönt att få skänka pengar till något så viktigt som cancerforskningen. Min svåger var chef över forskningen på Radiumhemmet. Nu
är ju inte han kvar, men hans team är. Kanske kan pengarna från armbanden göra skillnad, jag hoppas det.

Pengarna går direkt till forskningsteamet på Radiumhemmet. Glädjen att samla in pengar till forskning gav ringar på vattnet. Både Diabetesfonden och Hjärt-Lungfonden har fått ett eget smycke som Lotta designat, tillverkar och säljer till förmån för deras forskning. Att Lotta började tillverka smycken var egentligen en slump. För tio år sedan reste hon och familjen ner till Florens i Italien i tre månader. Hennes dåvarande man ville lära sig italienska och Lotta ville också lära sig något nytt.
– Jag visste att jag absolut inte ville plugga språk, och när jag hittade en smyckesutbildning tänkte jag att det kunde vara kul. Det hade egentligen kunnat vara vilken slags utbildning som helst. Jag gick en utbildning för amatörer på en av Europas bästa smyckesskolor och kände bara ”wow”. Det var så himla roligt!

På kursen lärde hon sig att jobba med guld och silver.
Väl hemma igen pluggade Lotta mark-nadsföring på IHM business school. När utbildningen var klar kunde hon inte släppa känslan som funnits där hela tiden, att jobba med att göra smycken.
I början hade hon en liten ateljé hemma, något som var tänkt som en hobby, men så visade det sig att det var många som var intresserade av att köpa Lottas smycken. För två år sedan flyttade hon in i sin ateljé på Friggavägen intill Lidingö centrum. Hennes företag går bara bättre och bättre hela tiden.
– Det är en sådan fantastisk ego-boost. Från att ha gjort ingenting är jag så oer-hört uppskattad. På Instagram har jag 12 000 följare. I framtiden tror jag på internet-handeln och Second hand och tänker att vi alla måste hjälpa varandra. Massproduktionen som råder idag funkar ju inte.

Det Lotta får allra mest beställningar på är namnringar i silver, makramé-armband och de olika smyckena som ger pengar till forskning.
– Någon köper mina smycken som ”gå bort-present” och en annan beställer en bröllopspresent. Att kunna fånga alla sorters kunder på det sättet är ju jättekul. På så vis passar ju mina smycken allas plånbok.

Att Lotta trivs med sitt yrke och i sin ateljé råder det inget tvivel om.
– Det är helt sjukt, varje dag här är rolig. Så har det varit sedan jag började och så är det fortfarande. Jag springer ur sängen varje morgon och jobbar alldeles för sent varje kväll. Om alla skulle göra det jag gör, vilket egentligen är att följa sin dröm, då tror jag faktiskt att det skulle vara fred på jorden. ✤

ska%cc%88rmavbild-2018-08-10-kl-10-47-51

Följ Lotta på Instagram: L8hasselblad

 

Text: Elin Bisander | Foto: Gustav Kaiser (där annat inte anges)