13.07.17

Konsten att vara lycklig

Konsten att vara lycklig

Att bli lycklig är en färdighet, som alla kan lära sig. Succéduon Fredrik Ankarsköld och Viktor Liljerås träffades på Roslagsbanan, startade Lyckopodden och har tagit upp jakten på förnöjsamhet på heltid – för sin egen och sina medmänniskors skull. Podcasten har på korttid seglat upp bland de mest uppskattade på Itunes och gissa vilka som är lyckligare än någonsin?

Två silvriga mikrofoner står uppställda på köksbordet. Fredrik Ankarsköld och Viktor Liljerås sitter mitt emot varandra. Mellan dem står en liten låda, inte större än en ask choklad, med rattar och lysande knappar, som indikerar när inspelningen har börjat. Ämnet för dagen är hur man lever sitt liv som sig själv. Men samtalet glider in på frisörer. Fredrik är nyklippt, men inte nöjd med resultatet. Viktor Liljerås känner igen sig, han berättar att han förr fick ont i magen varje gång det var dags att gå till frisören. Han ville ändra mönstret och skrev på ett papper: ”Jag hittar bara dåliga frisörer!” Intill påståendet skrev han motsatsen: ”Jag hittar bara duktiga frisörer, som vill bli mina vänner”. Resultatet blev att han hittade en ny frisör, fick en ny vän och en snygg frisyr.

– Hjärnan hittar det vi söker, den är som en målsökande robot som hittar allt du vill ha. Men du måste veta vad du vill. Om du skriver ned det du önskar så blir det tydligt för dig. Samma modell fungerar i både stora och små sammanhang.

Det är så här det går till när de spelar in ett nytt avsnitt av sin gemensamma podd, Lyckopodden. De delar med sig av sina personliga erfarenheter, ger konkreta råd och tips på verktyg och övningar för självutveckling. Ämnet är alltid personlig utveckling och hur man bär sig åt för att bli lycklig. Något som de båda har grubblat åtskilliga timmar över. Podden har stigit som en sol på poddhimlen sedan första avsnittet publicerades i december 2015. Numera är podden en av de fem hetaste inom kategorin hälsa på Itunes.

– Folk lyssnar på oss, jag tror det märks att vi är inspirerade och engagerade i ämnet. Vi väljer att prata om det som intresserar oss. Vi har nördat så mycket kring det här ämnet och älskar det. Alla borde göra det de tycker är kul, då skulle världen se annorlunda ut, säger Fredrik.

Samtalet rör sig ledigt mellan forskarrön och navelskådning. Skratten är många. Det är lätt att tro att Viktor och Fredrik har känt varandra hela livet. Vilket inte är fallet. Först i november, en månad innan första avsnittet sändes, korsades deras vägar för första gången – en vardagsmorgon på Roslagsbanan. Viktor tjuvlyssnade på samtalet mellan Fredrik och Fredriks flickvän, medan tåget tog dem till Stockholm. Viktor blev så intresserad att han följde efter paret när de klev av vid Östra Station och vidare ner i tunnelbanan. Där valde han att bryta in i samtalet och presentera sig. Sedan den dagen är de vänner – och kompanjoner.

– Vårt mål är kort och gott att göra dig som lyssnare lite lyckligare

– genom att  bli lite mer dig själv. Alla jordens människor är fulländade redan nu. Utmaningen för varje individ är att upptäcka sin inre potential.

– Vi vill vara din guide längs vägen, sägerViktor.

Viktor arbetade tidigare som framgångsrik journalist och var publicerad i rikstäckande tidningar och via etermedia. Hans röst har nått miljoner svenskar genom program som Sportspegeln, Sportnytt och Vinterstudion. Men att leva pojkdrömmen som sportjournalist gjorde honom inte lycklig. Han ville något annat och började söka information om hälsa, meditation och filosofi. Varje ledig stund läste han om ämnen som rörde relationer, psykologi och privatekonomi. Han sa upp sig från journalistjobbet och fokuserade på en ny yogi-inspirerad livsstil.

– Jag trivs bättre nu än någonsin. Högsta prioritet är numera mitt eget välmående, jag sätter alltid det först. Behöver jag börja dagen med att yoga, äta lång frukost och läsa min bok för att må bra, då gör jag det. Ju mer jag gör av det jag är bra på, desto bättre person blir jag, säger Viktor och förklarar att den energi han tidigare lade på att karriärklättra numera omvandlats till en outtömlig källa av medkänsla och vilja att hjälpa andra att hitta sig själva.

Fredriks resa till harmoni och lycka har varit annorlunda. Diagnoserna ADD och Asperger har följt honom genom livet. Under uppväxten misslyckades han med allt han företog sig och återkommande aggressionsutbrott gjorde att han kallades bråkstake och ansågs vara helt hopplös.

– Jag försökte ändra på mig men misslyckades om och om igen. Det gjorde mig väldigt sökande, säger Fredrik och berättar att livet förändrades när han började intressera sig för psykologi och hjärnans funktioner.

– Jag intresserade mig för hur jag kunde ändra mina tankar så att de i grunden är positiva. Då började plötsligt mitt tänkan-de stämma överens med mina drömmar om mitt liv.

Rent konkret, hur gick du tillväga?

– I början skrev jag ned mina tankar, alla plus och minus om mig själv, på ett papper. Det blev tydligt att jag inte mådde särskilt bra. Jag levde med många bilder av hur jag och livet borde vara. Det är ofta sådana borde-tankar som gör att vi mår dåligt, när saker inte är som vi föreställt oss. Sedan lärde jag mig upptäcka, accep-tera och byta mina tankar när jag ville, vilket satte riktningen till det liv jag lever idag.

Våra tankar är enligt Viktor och Fredrik nyckeln till all förändring. För att bli genuint lycklig gäller det att bemästra sitt tänkande, inte i första hand sitt beteende.

– Alla har negativa tankar och problem, det hör till. Men om du ser dem som en möjlighet till utveckling så kan du tackla dem på ett helt annat sätt. Välj att lyssna på dina tankar. Prata om dem och skriv ned dem. Det är inte negativt att ha dem där, tvärt om.

Hur lyckliga är invånarna i Täby Danderyd uppskattningsvis?

– Många mår ok. Förutsättningarna för att kunna ägna sig åt personlig utveckling finns här, men många gör det inte ändå. Några är kanske lurade att tro på en stereotyp bild av lycka, att det handlar om hög status, vackra kläder och stora leenden. Att bryta sig loss och anpassa livet efter sina drömmar kan innebära stora förändringar, och det kan vara skrämmande. Då är det lätt att vara bekväm och tänka: jag har det ju ändå okej.

Förstår jag rätt – för att livet ska gå från att vara okej till att vara helt fantastiskt så krävs att jag utmanar mig?

– Ja, och det är en utmaning, inte minst för karriärister. Enligt mig är framgång alltid att skapa sig möjligheten att göra det som du mår bra av. Det handlar inte om status eller pengar. Gör vi det vi tycker är roligt så kommer vi bli lyckliga, säger Viktor.

Ni får det att låta så enkelt, finns det inte en risk att man bara blir ändå olyckligare om man misslyckas?

– Det finns inga misslyckanden. Det är en livsresa och att må dåligt är en del av det. Livet behöver inte vara perfekt. Tänk 80/20 regeln, det är en bra måttstock.

Vilka ingredienser finns aldrig med i ett lyckligt liv?

– Offerkoftan. Den måste bort. Iklädd den är livet något som drabbar dig, du uppfattar att det är fel på alla andra och tror att ansvaret för din lycka ligger i någon annans händer.