28.11.18

”just WAIT FOR IT”

”just WAIT FOR IT”

Fem år efter deras avskedsturné står det klart att dj-trion Swedish House Mafia återförenas. Danderydsbon Sebastian Ingrosso, en av Sveriges genom tidernas största dj:s, är samtidigt aktuell i en helt annan konstellation. Under en exklusiv intervju på hans nya hälsokrog på Roslagsgatan berättar Ingrosso om sina åtaganden och varför maffians återförening dröjt.

Nyheten har kablats ut över hela världen: Swedish House Mafia återförenas. Fansen jublar och alla undrar: när blir nästa spelning, var och hur? Men det är inte därför jag träffar Sebastian Ingrosso en klibbigt varm sensommar dag i Stockholm, utan för att han har öppnat en ny krog i Stockholm. Tillsammans med de fyra vännerna – världsstjärnan och kolle- gan Alesso, låtskrivaren och producenten Vincent Pontare, barndomsvännen Serhan Stojanov och kocken Viktor Hodell – har han på kort tid orsakat ett kolossalt och kollektivt sug efter grönkål. Lunchtid köar folk till deras hälsohak Kale & Crave på Roslagsgatan.
Vi möts på restaurangen klockan fyra. Sebastian har med sig sin fru Kinda och de två döttrarna Melina och Miranda. Miranda sitter i sin pappa knä och formar sig kring hans armar. Senare får jag veta att båda döttrarna älskar pappas nya krog.
– Du vet hur svårt det kan vara att få i ungar grönsaker. Ser de en ärta på tallriken så skriker de typ. Men numera tjatar mina ungar om att få äta här, berättar Sebastian när
han sagt hejdå till flickorna och vi påbörjat intervjun.

Är du ett hälsofreak?
– Ja, även om det kanske inte ser ut så, svarar Sebastian och klappar sig själv på magen.
Inredningen på restaurangen Kale & Crave är stram och minimalistisk – grå väggar, marmorgolv och svarta menyer på väggen. På borden av ek finns små buketter av blåbärsris och i entrén står fång av lönn och nyponbuskar, plockade i Lill Jansskogen. Utöver grönskan är det maten som står för färgklickarna. Alla rätter på menyn, sex totalt, är var och en ett fyrverkeri av kulör.
Dessutom glutenfria, sockerfria och laktosfria.
– Det har varit tufft att hitta naturlig och ekologisk mat i Sverige. Vi hittade några ställen, men vi kände att vi alltid fick kompromissa med att det är nyttigt, men inte så gott.
Vi tänkte, varför kan inte nyttig mat vara god, vad är problemet? Vi har saknat ett ställe som det här. Vännernas hälsoresa började för tre-fyra år sedan, i samband med att Vincent Pontare började träffa en näringsfysiolog. Vincents förändrade kosthållning och engagemang skapade nyfikenhet och näringsfysiologens goda råd spred sig mellan dem.
– Vincent fick med oss alla och jag glömmer aldrig den promenaden, hur vi gick i fyra timmar och hur hans entusiasm smittade av sig. Vi nördade ned oss totalt, säger Sebastian och fortsätter:
– Det gick så långt att näringsfysiologen började googla platserna jag reste till på jobb, han gjorde research kring restaurangutbudet och talade om vart jag skulle gå för att få schysst mat.

Vi sitter längst in på restaurangen, en halv trappa ned. Alla delägarna har slutit upp inför intervjun och det visar sig att både Serhan och Vincent är norrortsbor precis som
Sebastian. De talar tidvis i munnen på varandra, berättar att de måste äta bra för att orka hålla ett högt tempo, det går inte att sluta när de en gång börjat. Om de fuskar med kosten straffar kroppen dem direkt.
– Det är häftigt att testa sig fram och man märker en helt sjukt stor skillnad om man fuskar. Jag har dålig hållning och ont i nacken på grunda av mitt arbete och det blir direkt
bättre om jag äter rätt.
Serhan Stojanov och kocken Viktor Hodell tar stor ära i att råvarorna i så stor utsträckning är ekologiska, närproducerade och tillagade med mycket kärlek. Samtalet leder oss in på
frågan om klimatet, var råvarorna kommer ifrån och galen-skapen i att transportera varor, när de finns att tillgå lokalt.
Alla har ett ansvar att göra vad de kan, tycker Sebastian.
– Egentligen är det ju märkligt hur vi ojar oss över hur våra husdjur (i Sebastians fall hunden Luna. reds anmärkning.) inte får äta choklad eller vindruvor, för att det kan vara farligt, men när det kommer till våra ungar ger vi dem gladeligen ketchup och annan skit.

Vad äter dina döttrar?
– Vi försöker ge dem så mycket bra mat som möjligt och köper bara ekologiskt och närproducerat när det går. Jag tror att det har påverkat deras smaklökar positivt. Vi har alltid fil-trerat vårt vatten innan vi dricker det och nu kan både Melina och Miranda känna skillnaden på filtrerat och ofiltrerat vatten.

Wow, det är avancerat.
– Det är så känslig man blir när man väl börjar. Men det är ohållbart att leva så, att vara så petig. Det blir en psykologisk stress kring mat som inte är positiv. När jag var som allra mest nördig så kunde jag känna skillnad på kaffe som var bryggt på ofiltrerat eller filtrerat vatten.

Vilken är din favoriträtt på Kale & Crave?
– Farm, italienska frikadeller. Gjorda på gräsbetat kött från lokala gårdar.

Vilka kommer hit?
– Sjukt många NHL-spelare, de tar upp hela verandan. Även musiker, våra polare och familjer som bor här i området.

När öppnar Kale & Crave i Danderyd eller Täby?
– Just wait for it! Roslagsgatan är vår flaggskeppskrog.
Tanken är att det ska bli en hälsosam snabbmatskedja som finns i hela Sverige, Skandinavien och slutligen i världen. Och inte minst på flygplatser.

Fler planer?
– Så småningom kommer kokböcker och egna produkter också. Folk skriker efter det här!

Folk skriker även efter Swedish House Mafia. Sebastian bekräftar att deras återförening är ett faktum. Tillsammans med Axwell och Steve Angello kommer han att kliva in i studion igen, och så småningom ge sig ut på en ny turné.
– Ja det är roliga grejer. Vi kände att det var dags, vi saknade det. Vi har återförenas och ska ut på turné men det är oklart när. Vi måste sätta oss ned och snacka ihop oss, men även efter det är det svårt att säga. I den här branschen är det svårt att veta exakt, något dyker upp och så bara händer det. Det enda jag vet med säkerhet är att vi kommer spela
i Sverige. Alltid i Sverige! ✤

 

TEXT: annika munter | Foto: gustav kaiser