18.10.17

”Jag tror att det kommer gå väldigt bra för Nacka!”

”Jag tror att det kommer gå väldigt bra för Nacka!”

För de flesta är han kanske mest känd som Moderaternas förre partisekreterare och den som ledde partiets förvandling till ”Nya Moderaterna”. Men Nackabon Per Schlingmann har många strängar på sin lyra, allt ifrån politiker till multientreprenör inom framförallt kommunikation och framtidsfrågor – och nu även som hyllad romanförfattare! Debutboken ”I maktens öga”, som kom ut i somras, har gjort sådan succé att den nu blir TV-serie. Detta samtidigt som han redan är igång med en ny bok.

Det är en till synes mycket avslappnad Per Schlingmann som möter upp för en intervju denna vackra sensommardag. Ingenting i den gängliga gestalten som leende kommer släntrandes mot oss över Marcusplatsen i Sickla indikerar att det här är en man med tusen järn i elden. Kanske för att han verkligen brinner för allt han gör och för att arbetet och fritidsintressena flyter ihop i ett skönt flow.

– Ja, jag är lyckligt lottad, erkänner han glatt, men tillägger samtidigt att det inte bara har ”blivit” så här, utan att varje nytt projekt han tar sig an är baserat på medvetna val utifrån vilken utmaning han för tillfället ser som störst. Denna utmaning blir sedan motorn som genererar fortsatt arbetsglädje och ny energi.

Per, som har jobbat ungefär halva sitt liv med politik och halva utanför, berättar att det var just det här som gjorde att han hoppade av politiken 2013, trots stora framgångar bådeför det nybildade Nya Moderaterna och för honom själv:

– När jag till sist tänkte på ett problem såg jag bara samma svar hela tiden och insåg då att jag behövde nya intryck och ny energi. Jag tror att det är naturligt att det finns en gräns på fem-tio år innan man behöver syresätta sig med något nytt, säger han fundersamt. Och då menar jag något helt nytt och inte något som liknar det man precis gjorde, för då är risken stor att man bara repeterar. Sedan tror jag på kombinationen största möjliga utmaning och att lämna det mesta åt slumpen.

Just nu är Pers största utmaning att skriva fiktivt och få folk att betala för det. Sagt och gjort. I våras gjorde han debut som romanförfattare med ”I maktens öga”, en spänningsroman utspelad i Almedalen, som kretsar kring maktspelet mellan olika politiker och mellan politiker och media. Debuten blev så framgångsrik att boken nu ska bli TV-serie.

– Det känns fantastiskt roligt, samtidigt som det är lite förvirrande eftersom jag nu också håller på att skriva på nästa bok. Det blir en fristående uppföljare, där jag just nu letar nya spännande miljöer. Vem vet, det kanske blir Nacka, ler han finurligt.

För Nacka har en särskild plats i hans hjärta. Här bor han sedan 15 år tillbaka med sin familj, från början på grund av att hans frus systrar bodde här, men det dröjde inte länge förrän han själv började upptäcka och uppskatta alla kommunens fördelar.

– Jag gillar kombinationen av puls och lugn och att det är nära till vattnet samtidigt som det urbana utbudet växer fram allt mer, som Sickla och Nacka Strand. Det är underbart att kunna ta båten därifrån till mitt kontor inne i stan. Då känner jag mig priviligierad som bor här.

Som den politiker han (periodvis) är har dock Per aldrig haft några lokala politiska engagemang eller känt någon lockelse till det. Men på frågan om vad han tycker att Nackapolitikerna borde fokusera på svarar han tveklöst:

– En diskussion om identitet. Det finns en cementerad bild av att Nacka är en förort, men jag menar att kommunen med sitt stora urbana utbud redan är på väg att bli en stadsdel av Stockholm. När det sedan blir tunnelbana hit kommer utvecklingen att gå ännu snabbare. Jag tror att det kommer gå väldigt bra för Nacka.

Hur det kommer att gå för Moderaterna, som Per lämnade när partiet gick som bäst är däremot inte lika givet, tillstår han diplomatiskt. I skrivande stund har partiledaren Anna Kinberg Batra precis avgått, men som han bestämt konstaterar:

– Än finns gott om tid till nästa val, så mycket kan hända. Det enda vi vet är att vi lever i en kaotisk tid, både i Sverige och globalt.

Även om Per är inne i en ”ickepolitisk fas” i sitt yrkesverksamma liv just nu, där den mesta tiden i stället går till författarskapet (även facklitteratur) och föreläsningar om ledarskap och framtidsfrågor så finns ändå den politiska – eller kanske snarare samhälleliga – dimensionen hela tiden där, kopplad till kommunikation och hur man når fram med sitt budskap:

– En konsekvens av digitaliseringen och det nya medielandskapet är att det har blivit viktigare än någonsin att vara en stark berättare, att ha förmågan att få andra att vilja dela och berätta vidare, betonar han och framhåller Youtuberserna som de som har förstått det här bäst.

De flesta politiker däremot har mycket kvar att lära, anser han. En som dock har lyckats storartat med detta – men vars politiska uppfattning han absolut inte delar, vill han samtidigt understryka  är Donald Trump.

– Jag beundrar verkligen det sätt på vilket han har lyckats ta sig hela vägen till att bli president. Han förstod att utnyttja sociala medier och vår alltmer polariserade värld, där han tjänade på att bara vända sig till de väljare som redan sympatiserade med honom och sedan runda de traditionella medierna och tilltala väljarna direkt.

Även om vi lever i en spännande tid just nu, där Per menar att det enda som går att förutse är att ingenting längre är förutsägbart och därför fullt möjligt, så känner han i dagsläget ingen längtan tillbaka till maktens korridorer.

Är det roligare att göra skönlitteratur av den politiska världen än att vara i den på riktigt?

– Ja, definitivt! Men också svårare. Det är en utmaning att både skapa en berättelse med spänning, närvaro och intressanta karaktärer samtidigt som det måste upplevas som trovärdigt. Min princip när jag skriver är att varje enskild händelse skulle kunna hända på riktigt, men kanske inte i det tempo som sedan blir i berättelsen. Fast det blir svårare och svårare att skriva politisk fiktion i en verklighet som bli allt mer skruvad.

Men en bok har du redan skrivit och nu är din nästa på gång  är det skönlitteräraförfattarskapet rent av en ny karriär för dig?

– Ja, det tror jag, parallellt med att jag precis som tidigare kommer att fortsätta skriva facklitterära böcker om kommunikation och framtidsfrågor. När det gäller skönlitteraturen får framtiden utvisa. Det beror helt på hur mottagandet blir, men än så länge har det ju gått över all förväntan!

 

Text: Eva-Lotta Sigurdh | Foto: Frida Lenholm