19.04.18

Jag gillar aktiva dagar och resor med guldkant

Jag gillar aktiva dagar och resor med guldkant

Med sin reseblogg ”Livet från den ljusa sidan” vill Nackabon och resefantasten Lisa Fahlåker inspirera och tipsa andra ressugna personer om olika resmål. Vi har träffat Lisa för att prata om vilka resmål som hamnar på hennes topplista, vart nästa resa går och vilka som är hennes bästa tips för den som vill starta en blogg.

Hur började ditt reseintresse?
– Som barn reste jag inte så mycket men från det att jag själv började tjäna pengar har jag alltid rest. Första långresan var en klassisk backpackingresa i Asien under universitetstiden. Efter den tog jag uppehåll i studierna för att plugga i Australien där jag passade på att resa så fort det blev helg och lov. Både till olika delar av Australien, som till Tasmanien, och till andra länder som bland annat Malaysia.

Nu har du rest till inte mindre än 50 länder. Vilka resmål hamnar på din topplista?
– Generellt sett är jag svag för länderna i Sydostasien, där jag älskar många av länderna på olika sätt. Thailand är bra och jag återvänder gärna, om än med ett gäng år mellan gångerna. Men en resa som är väldigt speciell för mig är den första riktiga långresan som jag och min man gjorde när de första två barnen var tio månader och tre år gamla. Då var vi borta på en tre månader lång rundresa i Asien och Oceanien och reste bland annat till Hong Kong, Nya Zeeland, Fiji, Australien och avslutningsvis till Thailand. Den resan var fantastisk! För ett tag sedan var jag en vecka i Kapstaden. Det är en stad som har allt med vacker natur, kultur, vingårdar, god mat och fina stränder. Resan till Kapstaden gav verkligen mer-smak och nu vill jag ha mer av den sydafrikanska kontinenten. New York är annars en stad som jag återkommer till gång på gång.

Vilket är det bästa resmålet i Sverige?
– Vi har lägenhet i Åre och där är det fantastiskt att vara både på vintern för skidåkning och under sommaren för vandring. Sen tycker jag jättemycket om Bohuslän, Västkusten och såklart Dalarna där jag kommer ifrån. Man behöver inte titta långt bort för att få bra reseupplevelser.

Vart går nästa resa?
– Nu under våren kommer jag åka på en weekendresa till Edinburgh. Det är en ny destination för mig så det ska bli spännande.

På tal om weekendresor, har du någon favorit där som du vill tipsa om?
– Jag tycker snarare att man ska ha ett öppet sinne när man letar weekendresor. Alla ställen har sina guldkorn, och man kan överraskas om man letar bredare, och låter bra flygavgångar och priser styra snarare än en exakt destination. Ska jag ändå nämna någon så tycker jag att Palma på Mallorca har allt – det är en riktig favorit.

Du åker ju skidor också, vart åker du helst utför?
– Romme, Åre eller Trysil. Men jag är också svag för alperna där jag tycker Italien är extra härligt för sin goda mat. Jag tycker mycket om gulliga Courmayeur och varierad åkning runt Val Gardena och Sella Ronda.

Vilken typ av resor attraheras du av?
– Jag älskar det kulturella och att känna känslan av det som är annorlunda. Jag är svag för vidder och mäktig natur, som öken, risterasser och berg. Jag skapar och får de upplevelser jag vill ha. Är det exempelvis en vacker utsikt högst upp på ett berg går jag uppför det. Jag gillar aktiva resor som skidåkning och vandring men jag njuter också lika mycket av att sitta på en takbar i New York och dricka champagne. Jag brukar säga att jag gillar aktiva dagar och resor med guldkant.

Tillsammans med din man har du tre barn som är 2, 7 och 9 år gamla. Hur är det att resa med barn?
– Superbra! Sedan de var små har de reflekterat över människor, miljö och kultur och förundrats över alltifrån böneutrop i Jordanien till vackra kläder på
Sri Lanka. På en del resor har vi bytt boende flera gånger och det har aldrig varit några problem. De har anpassat sig hur lätt som helst till nya miljöer och olika situationer. Att barnen är så lugna och trygga beror till stor del på att min man och jag är det. Sedan får man förstås anpassa sina resor och sina förväntningar. Man behöver inte resa på ett helt annorlunda sätt för barnen skull, men man får anpassa sina resor efter deras villkor.

Varför och när startade du din reseblogg livetfrandenljusasidan.se?
– Jag startade bloggen 2008 när jag fick mitt första barn. Genom den får jag utlopp för kreativitet och tankar plus att jag får återuppleva resorna igen. Medan andra kopplar av genom att kolla på TV-serier kopplar jag av genom att blogga om mina resor. Att få tipsa och inspirera andra är världens roligaste hobby!

Hur många läsare har du?
– Ungefär 10 000 unika läsare varje månad.

Du har en podd också ”Att-resa-podden” tillsammans med resebloggaren Annika Myhre från Resfredag. Vad pratar ni om i den?
– Vi blandar destinationer med inspiration och information. Vi har bland annat pratat om att ta en thaimout i Thailand och hur det är att ha barnen på svensk skola där. Vi har pratat om olika resmål som Kapstaden, Bali och Los Angeles. Sen har vi pratat om att resa med barn, att resa ensam och hur man kan resa mer hållbart.

Slutligen, vilka är dina tre bästa tips till de Nackabor som vill starta en blogg?
1. Skriv om ett ämne som verkligen intresserar dig. För det kommer vara din drivkraft och det som gör att du tycker det är roligt och orkar lägga tid på din blogg.
2. Var aktiv i grupper och nätverka. Det är jätteviktigt när man bloggar för att utbyta erfarenheter, få inspiration och hjälp.
3. Gör din egen grej och nyttja det du är bra på. Tyck om det du själv gör och skriv en blogg som du själv skulle vilja läsa. ✤

 

 

Text: Frida Lenholm | Foto: Frida Lenholm och Lisa Fahlåker