28.05.18

Jag är inte lagom. Vem är lagom?

Jag är inte lagom. Vem är lagom?

Som poddare, bloggare och föreläsare inom holistisk hälsa vänder sig stresscoach Caroline Norbelie direkt till överambitiösa vardagsjonglörer. Hon vill införa en yogatant i skolorna men är skeptisk till att balans skulle vara nyckeln till harmoni – livet fungerar även utan jämvikt.

Förra året startade Caroline Norbelie Prestationspodden tillsammans med vännen Per Lundevall. De ville lyfta på skämskudden kring stress och utbrändhet och samtidigt undersöka om det är möjligt att prestera på hög nivå och må bra samtidigt. I 43 avsnitt hittills har de diskuterat saken med inbjudna gäster som är kunniga inom stress, eller som har presterat på hög nivå och gjort en personlig resa.

– Podden handlar om stress, prestation
och personlig utveckling. Det hjälper att lyssna till andra som antingen kan mycket om stress eller haft det svårt på grund av stress om livet är jobbigt och stressen är för stor.

Varför är det viktigt att prata om stress och prestation?
– Först och främst för att de som bränt ut sig ofta skäms och känner sig misslyckade. Men det är inte deras fel. Vi lever i en värld där vi pressas att prestera i ett tempo som är långt ifrån hållbart. Vi behöver få lära oss att inte vara så duktiga, att lägga oss på soffan och strunta i dammråttor och deadlines. Jag önskar att våra barn fick tillåtelse att i större utsträckning vara trötta, svaga och lata sig. Vi vuxna behöver visa dem hur man ska leva hållbart.

Vid sidan av poddandet är Caroline tidningen MåBras stresscoach och hon coachar klienter i personlig utveckling. Frågan hon oftast får handlar om hur man hittar ett jobb att älska, som är utvecklade och som går att kombinera med familj och en aktiv vardag.

– Först måste man komma på vad som är ens dröm och varför. Därefter brukar jag råda till att försöka förverkliga sina drömmar vid sidan av det jobb man har och ta små steg i den riktningen.
Om du hade ett trollspö vad skulle du förändra i vårt samhälle?
– Åh, vilken härlig tanke. Jag skulle införa yoga och meditation på alla företag och alla skolor i hela Sverige. Jag vet att det skulle minska utbränningsantalen markant.

Vad innebär det, att leva ett hållbart och medvetet liv?
– Ett medvetet liv bygger på att du vet vem du är och varför. Först när du vet det kan du ta ansvar för dina handlingar på ett bra sätt. Ett medvetet liv kan också betyda att du tar hand om dig själv med kost, träning och meditation.

Vilka är bovarna som hindrar oss?
– Alla våra möjligheter. Vi vill ha en spännande karriär, perfekt kropp, vara bästa mamman och en rolig väninna och fru. Dessutom ska vi vara närvarande föräldrar och skjutsa runt våra barn på en mängd olika aktiviteter. Som supermänniskor! På toppen av allt så finns den fantastiska mobiltelefonen. Den hjälper oss mycket men äter upp vår tid och skapar stor stress. Jag skulle säga att den försämrar våra nära relationer. De flesta jag talar med umgås mer med sina telefoner än med sin familj.

Har det inte gått inflation i begrepp som ”personlig utveckling”. Hur mycket kan vi egentligen utvecklas?
– Jag tänker på det ibland när jag skriver för tidningen MåBra, att jag inte vill hetsa folk att känna att de måste utvecklas hela tiden. För det bidrar ju också till stress. Jag tycker att det kan bli lite påklistrat med alla personlighetsutvecklande kurser och gurus. Det jag vill och uppmuntrar mina kunder till är att hitta sin egen sanning, vem är du? Varför och vad står du för? Gör man det så står man stadigt även när det är jobbigt och stressigt.

Vilka egna erfarenheter har lett dig dit du är idag?
– För åtta år sedan drabbade jag av en halvsidesförlamning. Jag är kreativ och arbetade på en reklambyrå men många av uppgifterna passade inte mig. Jag var inte på rätt plats och fick arbeta väldigt hårt för att det skulle blir bra. Addera konstig stämning på kontoret och konflikter, det ledde till en överdos av stress som resulterade i ansiktsförlamningen. Efter det har jag blivit ljud och stresskänslig. Men allt det här har givit mig kunskap och förståelse som gör det möjligt för mig att hjälpa andra.

”Akut stressreaktion” är enligt Försäkringskassan den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige 2017. Vad beror det på?
– Jag tror det beror på flera saker. Mobiltelefonen är en av dem. Vi pausar inte våra hjärnor. Förr satt vi på tunnelbanan och stirrade på andra eller på en reklamskylt. Nu är vi ständigt uppkopplade. Det andra är att vår generation hela tiden drar på oss höga kostnader. För att familjeekonomin ska gå ihop måste vi vara två som arbetar. Det är så klart fantastiskt med ett jämlikare samhälle men jag uppfattar inte det innebär mer jämlikhet i familjer. Kvinnan tar fortfarande det största ansvaret. Det är ett problem som nästan alla mina kunder och vänner pratar om.

Vilket förhållande har du till ordet lagom?
– Jag är inte lagom. Vem är lagom? I egenskap av coach kanske jag borde tycka att lagom är något bra, att det skapar balans i livet. Men jag tror mer på att få det att
fungera även om man inte har balans, även om du inte är lagom. Väldigt få människor
är lagom, istället har man olika starka och svaga sidor. Det gäller att få dem att
fungera tillsammans.

Klokt råd som du fått, som hjälpt dig, och som du vill föra vidare?
– You do not inspire by being perfect. You inspire others by how you deal with your imperfections. ✤

 

 

TEXT: Annika Munter | Foto: Gustav Kaiser (där inget annat anges)