16.01.17

Isa tar plats på popscenen

Isa tar plats på popscenen

I fjol knep hon en finalplats i Melodifestivalen med popdängan ”Don’t stop”. I år bytte hon stil och tog med sig balladen ”I will wait” till sin deltävling. Bromma Magasin har träffat schlageraktuella Isa Tengblad – ett musikaliskt stjärnskott som vi garanterat kommer få höra mer av framöver.

Det är lätt att tro att Isa Tengblad kom från ingenstans, landade på Melodifestival-scenen och blev popstjärna över en natt.

Men riktigt så enkelt är det inte. Det räcker med ett snabbt svep genom hennes Youtube-kanal för att inse att det bakom framgången ligger många års dans- och sångträning. Videosajten är proppfull med klipp, alltifrån officiella musikvideor till tidiga filmer från danstävlingar, talangtävlingar och sångstunder med pappa.

Förutom hitlåtar som ”Don’t stop” och ”Let it kill you” finner man också avskalade versioner av till exempel Sias ”Chandelier” (som hon gör tillsammans med Jonas Peker från Idol) och Justin Biebers ”Sorry”.

– Med ”Sorry” ville jag visa en ny, lite mer mogen sida av mig själv. Det är det som är så spännande med musik, man experimenterar och växer, både som människa och artist. Det har hänt mycket under det senaste året, inte minst med tanke på min medverkan i Melodifestivalen, säger Isa och rättar till det midjelånga håret, som numera är färgat mörkt. Med markerade ögonbryn, långa svepande ögonfransar, cool klädstil och en målmedvetenhet som inte tycks ge vika en sekund ger Isa intryck av att vara äldre än sina 17 år.

– Ingen säger åt mig hur jag ska se ut eller bete mig. Jag går min egen väg och litar på att min magkänsla styr mig in på rätt spår. Men självklart har jag dagar då jag inte känner mig på topp, det är svårt att hela tiden vara stark och tro på sig själv. Nu har det varit mestadels ros men motgångar kommer med paketet och då handlar det om att kunna sätta sig över dem och inte glömma kärleken till musiken. Få musikforum har en sådan kolossal genomslagskraft som Melodifestivalen, vars finaler brukar locka mellan tre och en halv och fyra miljoner tv-tittare. En helt ny värld öppnade sig för Isa Tengblad när hon den 21 februari i fjol klev upp på scenen i den tredje deltävlingen i Östersund för att sedan ta sig direkt till final, där hon slutade på en sjunde plats.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Följarantalet på hennes Instagram sköt i höjden på bara några veckor och sedan följde en lång sommarturné där hon bland annat gästade ”Allsång på Skansen”, ”Lotta på Liseberg” och ”Moraeus med mera”.

– Melodifestivalen 2015 blev en bekräftelse, ett slags lättnad och ett stort steg framåt. Jag fick göra det jag älskar och folk gillade det. Att under en sommar stå på scenen 50 gånger i olika städer var egentligen helt bisarrt, där och då gick en dröm i uppfyllelse. Jag, pappa, min bror, två dansare och min assistent åkte runt i vår lilla minibuss. Det var fantastiskt att åka genom hela Sverige, från norr till söder, och möta mina fans.

Isa är nummer två i en syskonskara på tre. Familjen bodde tidigare på Ekerö men flyttade till Bromma 2002. I fjärde klass började Isa på Adolf Fredriks musikskola och sökte sig under högstadiet vidare till Kulturama i Hammarby sjöstad för att bredda sig och få nya influenser.

– Jag sjunger hela tiden. Inte bara på scenen eller i studion, utan även i vardagliga situationer, vilket ibland kan reta gallfeber på mina kompisar. Redan som treåring började jag tjata på mina föräldrar om att få vara med i ”Småstjärnorna”. Det fick jag naturligtvis inte, men ett par år senare var jag med. Kanske låter det lite galet att börja så tidigt men jag ville inget annat och hade redan som väldigt ung en önskan om vad sången och dansen skulle leda till. Hela familjen Tengblad delar passionen för musik. Pappa Mattias har ett förflutet i ett flertal rockband och Isas äldre bror Albin skriver och producerar musik.

– Att ha pappa vid min sida är en trygghet, jag vet att han i alla lägen vill mitt bästa och vi har sjukt kul ihop. Vi har kommit varandra väldigt nära och är nästan mer som kolleger och vänner än som dotter och pappa. Att både jag och min storebror jobbar med musik är så klart rena drömmen för pappa.

Du skriver mycket av ditt material själv. Vad kommer först, text eller musik?

– Jag är en meloditjej. Om jag kommer in i rätt flow skriver jag en låt relativt snabbt. Melodierna kommer till mig, det går inte riktigt att förklara. Det finns så många häftiga kombinationer man kan göra med toner och rytmik. Sedan är det också väldigt lärorikt att sitta bredvid andra låtskrivare. Då kan jag i stället tillföra smågrejer och nyanser.

Även om det musikaliska samarbetet är starkt inom familjen står Isa på egna ben som artist. Hon lägger stor vikt vid sin självständighet och är engagerad i allt från låtskrivande till videoproduktion.

– Människor som försöker styra eller köra över mig jobbar jag inte med, aldrig, så är det bara. Jag arbetar med dem som lyfter mig och som jag i min tur kan lyfta. Gå in för det du gör till 100 procent och låt ingen trycka ner dig. Du kan lyckas likaväl som någon annan.

Om du inte höll på med musik, vad skulle du göra då?

– Ett liv utan musik kan jag inte tänka mig. Det händer till och med att jag börjar sjunga högt och dansa på spårvagnsperrongen med lurarna på, musik gör mig euforisk. Men svaret på din fråga är dans. Jag har tävlat i street dance och modern disco i både EM och VM och tränar fortfarande flera gånger i veckan. Utan dansen hade jag inte varit den jag är när jag uppträder.

Hur ser du på framtiden?

– Musikmässigt har jag mycket i bagaget men står ändå på startlinjen. Nu kan vad som helst hända och jag ser fram emot, och hoppas, på en lång musikresa.