26.04.17

Inte längre flummig självhjälp

Inte längre flummig självhjälp

Från att ha betraktats som nåt konstigt och flummigt har yogan letat sig in i våra liv både som träningsform och som ett tillfälle att hitta harmoni och lugn. Dagens samhälle och tempo ställer krav som allt fler människor inte längre vill ställa upp på. Fler och fler läkare ser yoga som en alternativ behandlingsmetod och det finns snart en yogastudio i varje gathörn. En av de tidiga entusiasterna var Estelle Nordenfalk som hittade svar på en mängd frågor genom yoga och sedan tio år driver Yogayama, en yogastudio på Jungfrugatan.

Hur kom du i kontakt med yoga? 

– För 25 år sedan hade jag ryggont och befann mig samtidigt i en vilsen period i livet. Av en slump hamnade jag hos en fd överläkare på Sahlgrenska som även var utbildad inom ayurveda och stället för att ge mig de starka smärtstillande tabletterna jag hade hoppats på fick jag kostråd och yogaövningar. Jag var beredd att testa vad som helst så jag följde hans råd och började faktiskt känna skillnad. Förutom att jag köpte böcker om ayurveda hittade jag Stockholms enda yogastudio, i en källare på Scheelegatan. Ingen annan visste vad yoga var, och det som fanns var inte alls anpassat till väst.

Är yogan som finns i Sverige inte riktig? 

– Yoga kommer från helt annan kultur och behöver översättas. Egentligen är ju den fysiska delen av yogan en del i en större livsfilosofi. I den finns bland annat en insikt om att du kan påverka hur du mår. Det var helt nytt för mig och för de flesta andra för 25 år sedan. Min läkare hade blivit avskedad från Sahlgrenska sjukhuset för att han gav kostråd till tarmsjuka och min omgivning undrade om jag hade tappat det helt när jag började min holistiska resa. Genom yogan fick jag kunskap in i kroppen och ett medvetande om min kropp. Det blev ett skifte av förhållningssätt som gav mig en enorm energi. Jag skulle säga att det egentligen bara är de tre senaste åren som folk har slutat att vara misstänksamma mot yoga och förstår att det kan vara ett sätt att komma ur även tyngre saker som depression och smärta.

Varför ska man yoga? 

– Alla är olika, men själv tycker jag att det är kul att lära mig nytt och få reda på mer om mig själv. Dessutom blir du rörlig och får igång ett flöde i kroppen vilket motverkar stelhetsrelaterade krämpor. Det är för den fysiska träningen de flesta yogar, men dessutom kan du få ökad självmedvetenhet och självreflektion. Den personliga utvecklingen kommer av bara farten. Därför är läraren otroligt viktig, att den kan läsa av rummet och se människan som en helhet, inte bara de fysiska framstegen. Utan en bra lärare kan du skada dig.

Vilka fördelar kan yoga ge? 

– Själv har jag varit en hetsig och stressig person men har mycket mer tolerans i kroppen nu. Jag kan sortera mina känslor, förut kunde jag må dåligt om nån inte tycker om mig men idag kommer det inte åt mig. Några studenter hjälpte mig med ett arbete, och testade yoga för första gången. En av dem fick en smäll av en ryggsäck på bussen efter att de hade varit på en yogaklass, och överraskade sig själv med att dra ett djupt andetag och lugna sig istället för att gå till attack. Vissa förändringar går fort.

Vem ska yoga? 

– Alla som vill, det finns inte någon grupp som det inte passar för. Man kan börja i alla åldrar, vi har inte särskilda klasser för yngre eller äldre, alla klasser passar för alla. På Yogayama har vi många yngre, framförallt killar, vilket är kul. Personligen tycker jag att killar är den roligaste kundgruppen, de är ofta stelare än tjejer och framstegen kommer snabbt. Tjejer har ofta mer kroppsmedvetenhet. Har du specifika problem med axlar och ländrygg kan yoga göra susen.

Hur mycket måste man yoga? 

– En gång i veckan underhåller en nivå, men får du till två gånger kommer du att märka stor skillnad. I kombination med promenader räcker det som träning. Själv yogar jag i någon form varje dag och spelar tennis.

Måste man äta på nåt särskilt sätt om man yogar? 

– Du måste ingenting men det brukar hänga ihop, när du kommer ut från ett yogapass är du inte sugen på ett happy meal. Är kroppen i balans vill du äta bra saker och tvärtom. Yogan kan väcka intresse hur maten påverkar dig.

Varför är andningen så viktig?

– Det tog mig lång tid att förstå det, för jag fattade inte vad det är att vara närvarande. Andningen styr vårt mentala tillstånd och mycket i kroppen och kan du kontrollera din andning så kan du kontrollera ditt sinne.

Blir man rastlös av yoga?

– I början klättrade jag på väggarna av lugna pass och valde därför de hårda passen. De lugna passen är mer avancerade, då är det en större utmaning att inte låta tankarna fladdra. Även den fysiska yogan handlar om att komma till stillhet.

Hur kommer man igång om man känner sig dålig och osäker?

– Vår största utmaning är att förmedla att alla kan yoga. Många tycker att det är läskigt att komma igång men hos oss får man all hjälp man behöver. Man ska inte heller glömma att yoga inte alls handlar om att prestera.

Kan man göra fel?

– Ja, man kan pressa sig själv för hårt och tänka att man måste prestera. Då finns det en skaderisk. Därför är det viktigt att läraren förmedlar att det inte handlar om att pressa sig.

Vad händer om man inte tar åt sig all underliggande filosofi inom yogan?

– Det spelar ingen roll, men de som har yogat länge blir intresserade. Våra yogalärarutbildningar är populära bland trogna utövare, även om de kanske inte har intresse att bli lärare.

skarmavbild-2017-04-26-kl-10-34-34