18.04.17

Inspirerad av modevärlden

Inspirerad av modevärlden

Malin Glemme kunde trots idogt letande inte hitta någon passande matta till hemmet. Hon var då inköpare på H&M och bestämde sig för att designa en själv och sedan beställa den direkt från en tillverkare i Indien. Det blev startskottet för Layered, som nu har gjort succé med mattor som är snygga utan att kosta skjortan. Sällan har väl frasen ”med hög modegrad” känts mer passande.

Nyligen flyttade designföretaget Laye-reds grundare Malin Glemme och hennes familj till Lidingö från innerstaden. Att det blev just hit var lite av en slump. Eller snarare ett misstag. Malin såg en bostadsannons som fick henne att tända på alla cylindrar.

– Huset låg nära vattnet och var helt fantastiskt. Planlösningen också. Vi kunde få mycket större boende på Lidingö för samma eller lite mindre än vi kunde få för vår lägenhet inne i stan.

Malin var eld och lågor över huset, som är ett tidigare enfamiljshus där det numera bor fem familjer.

– Det kändes så bra att få mer yta och ändå bo så nära stan. Det kändes perfekt för barnen. Av någon anledning tänkte
jag att det låg precis vid Lidingöbron, men när min man Kristofer tog sig en titt såg han att huset låg längre ut på ön.

Huset visade sig ligga i Gåshaga, vilket kändes långt bort för två inbitna stadsmänniskor vana vid pulsen och bekvämligheten i innerstan. Men vid det laget kunde Malin inte vända om.

– Då hade jag redan flyttat in i tanken och kunde inte släppa det. Vi hade aldrig hamnat där om inte jag hade varit så dålig på att kolla upp saker!

Nu trivs paret dock väldigt bra och Malin uppskattar att det är lite mer avslappnad stämning på Lidingö.

– Det är helt fantastiskt när man kommer hem på kvällarna. Jag gillar att kunna gå omkring i mjukiskläder och inne i stan känner man en helt annan press att klä upp sig. Där är folk så himla tillfixade även på helgerna. Då tycker jag att man ska vila från sådant.

En annan fördel är att ibland kunna ta pendlarbåten till Slussen. Därifrån är det gångavstånd till Layereds kontor och vackra showroom i Lillienhoffska palatset, byggt på 1600-talet i det som numera är ett hörn av Medborgarplatsen. Numera jobbar 13 personer plus helgpersonal här – en rask utveckling sedan starten i april 2015.

– Det har gått otroligt fort. För tio år sedan hade den här utvecklingen inte varit möjlig. Då hade vi kanske varit två, tre stycken. E-handeln och sociala medier gör att det inte behöver kosta så mycket att starta en verksamhet och inte heller att skala upp den. Förr behövdes till att börja med en butik. Samtidigt innebär Internet också att man överöses med information, så det gäller att man når ut med varumärket och att man sedan nöter på.

Historien om hur det började tål också att berättas. Malin letade efter en matta till hemmet, men hur hon än letade fann hon inte det hon sökte. Eftersom hon jobbade som inköpare på H&M visste hon hur man agerar som beställare och bestämde sig för att låta tillverka en egen matta hos en tillverkare i Indien. Hon formgav också mattan själv. När Sköna hem gjorde ett inredningsreportage hemma hos Malin och Kristofer, där mattan syntes, visade det sig att många var intresserade och ville veta varifrån den kom. Några av dem hörde av sig till Malin och ställde frågor om mattan. Många frågor. Framför allt en kvinna.

– Jag hade redan svarat henne och många andra på massvis av exakta frågor kring hur tillverkningsprocessen av en matta gick till. När hon efter det kom tillbaka med tjugo nya frågor så blev det helt enkelt lite för många och jag tänkte att hon borde få köpa en matta av mig istället. Men ur det föddes en affärsidé, så på sätt och vis har jag väl henne att tacka för det.

Eftersom så många visat intresse för mattan bestämde sig Malin för att börja tillverka mattor i större skala och startade Layered. Idag har företaget kunder över hela världen, och bokstavligen från slott till koja.

– Vi har nyligen levererat en matta till en prinsessa och samma dag gick en matta iväg till ett hem i en ort med 180 invånare
i Jämtland. Den spännvidden känns jättekul för oss.

Malin formger själv alla mattor. Hon är utbildad textilekonom och har ingen egentlig designutbildning.

– Jag ville inte bli inredare eller designer, även om jag älskar att inreda. Istället gillar jag affärsmannaskapet – att klura på hur man gör varumärket känt, får ett företag att funka och får ner priset utan att tumma på kvaliteten. Men Malin snappade ändå upp ett och annat i formgivningsväg.

– På utbildningen fick vi lära oss inköp och produktion, men även lite färglära och sådant. Och har man ett intresse övar man ju upp förmågan genom att jobba inom ett område i några år, som när jag jobbade inom modebranschen. Har man ett öga

för det kan man lära sig. Jag tror att vi ibland har lite för stor respekt för exakt vilken utbildning folk har. En designer kan sakna fallenhet och en icke-designer kan ha det. Eftersom jag inte är så bra på att teckna gör jag ett slags servettskisser, som är ganska fula, men känslan i färger och mönster finns med. Sedan får jag hjälp med de tekniska skisserna.

Att komma från en annan bransch tror Malin för med sig vissa utmaningar, men också fördelar.

– Jag har förstås kunskapsluckor om hur man brukar jobba inom inredning, men å andra sidan är jag kanske inte så begränsad heller och jag tar med mig kunskaper från modebranschen. Det är stora skillnader mellan branscherna. Kunden är mer i fokus inom mode, eftersom det är så otroligt konkurrensutsatt.

Med inspiration från modevärlden utgår Layereds mattsortiment från olika kollek-tioner. Mattorna tillverkas i Indien i ett antal olika material och tanken är att de ska vara snygga och prisvärda, men ändå med kvalitet.

– Jag har ju varit inköpare och vet vad saker borde kosta. När man vet det kan vissa pålägg kännas för stora. Då svider det för mycket.

Nu inleder Layered också en satsning på möbler. Även här hade hennes eget behov stor betydelse. När familjen flyttade till Lidingö och större ytor ville de ha en större soffa, eftersom den gamla ”såg ut som ett litet frimärke” i det stora vardagsrummet. Men de hade svårt att hitta en snyggt designad soffa till ett vettigt pris. Till slut bestämde hon sig återigen för att själv är bäste dräng och nu lanseras Malins egendesignade soffor, fåtöljer, en dagbädd och flera olika sittpuffar. Framställningen av möbler skiljer sig lite mot mattorna.

– Det är ett sådant finlir med formgivningen av möbler, en millimeter åt ena eller andra hållet är helt avgörande. Med mattorna är det lite grövre penseldrag, men däremot leker man mer med färger, texturer, mönster, vävsätt och så. Mattorna görs för hand – ett otroligt hantverk – och varje vävare räknar själv ut tidsåtgång och därmed pris, medan möbeltillverkningen i Estland är mycket mer uppstyrd. Man vet exakt hur lång tid varje element tar och hur mycket det kommer att kosta.

Med tanke på att Layereds två inriktningar springer ur det som från början var ett eget behov och att Malin har en bakgrund inom mode, ligger frågan om hon ska börja designa mode härnäst nära till hands, men enligt henne finns det inga planer på det i dagsläget.

– Det är fantastiskt kul att jobba med kläder, men det är skönt att slippa hetsen i modebranschen. Fast vi får väl se nästa gång jag stöter på patrull, säger Malin med glimten i ögat.

Malins inspirationskällor:

– Det är jätte brett, men jag hittar väldigt mycket på Pinterest. Jag är mest inspirerad av mode, som till exempel typiska ”outfitbilder”, där man kan se färger eller mönster som passar bra ihop. Det händer liksom mer på modesidan. Jag gillar Marni, som är duktiga på färger och färgkombinationer. Det är precis rätt nyanser och resultatet blir magiskt.

Om inredningen hemma:

– Min man är nästan lika intresserad som jag, men jag tar över mer och mer. Innan vi flyttade ihop hade jag det nästan övertjejigt hemma, lite kitschigt. Han är mer åt det stilrena hållet och hade lite 60-talin-spirerat, avskalat med möbelklassiker. Han är mer åt det stilrena hållet, lite ”less is more” och hos mig är det ”a lot going on” Så när vi flyttade ihop var skillnaderna stora och det blev lite av en maktkamp. Efter många år och några flyttar har vi landat i en mer gemensam smak. Och jag kan inspireras av det ”killiga” också. Det är inte så duttigt. Jag gillar när det känns mer rejält och det gäller även inom Laye-red. Och ett hem ska ju spegla dem som bor där.

Man kan beskriva stilen som klassisk elegant i grunden, men den möter det moderna och samtida. Det är en balansgång där. Vi har inte överdrivet mycket respekt för tidsepoker och vad man ”inte kan” blanda. Vi går på känsla, efter det vi tycker är fint. Huset är gammalt och lägenheterna moderniserade med känsla, så det är ganska tidstypiskt, framför allt kök och badrum, som vi behöll som de var när vi flyttade in. Köket ser ut som om det alltid hade stått där. Jag kanske inte hade valt det själv, men det är fint och känns naturligt.