13.05.18

Ingen gör det vi gör på Fridhemsplan

Ingen gör det vi gör på Fridhemsplan

Anna Lallerstedt är gourmand sedan barnsben, Kungsholmsbo sedan 20 år och boss på Eriks restauranger sedan ett decennium. Just nu aktuell med sin första krog sedan pappa Erik Lallerstedt gick i pension: Eriks Basar i nybyggda huset Basaren på Hantverkargatan. Här berättar hon om sitt värsta misstag, att ordet krögare känns förlegat och varför hon inte ber sin pappa om goda råd

Vad adderar Eriks Basar till krogutbudet på Kungsholmen?
– Vid Kungsholmstorg finns flera bra restauranger, men inte här. Ingen gör det vi gör på Fridhemsplan. Eriks Basar är en tillgänglig kvarterskrog, inte så dyr, dit man kan gå flera gånger i veckan – som ett andra vardagsrum. Värdskapet är en stor del av satsningen och ingen ska känna sig obekväm här. Barnfamiljerna som bor häromkring ska veta att de är välkomna.

Du har bott på Kungsholmen i nästan 20 år, sedan 1999, varför dröjde Eriks Basar så länge?
– När jag tog över efter pappa för nio år sedan ville jag växa in i min roll. Jag har fått många förfrågningar om att öppna fler krogar men jag har inte haft ambitionen att expandera, och inget har känts rätt – inte förrän nu. Nu känns det verkligen rätt! Det är nära mitt hem och här runt Fridhemsplan har det saknats en krog som Eriks Basar.

Du har satt din egen prägel på krogen,hur sammanfattar du din estetik?
– Jag skulle säga art deco. Alla som varit hemma hos mig kommer nog känna igen stilen därifrån. Jag har valt det mesta, till och med tapeterna på toaletterna. Inredningen är definitivt femininare än på Eriks andra restauranger men det finns fortfarande en röd tråd. Vi har inte samarbetat med någon flashig designer utan med samma inredare som tidigare.

När vänder du dig till din pappa Erik Lallerstedt för råd?
– Jag gör det väldigt sällan, vet inte varför. Det är inte för att jag inte behöver goda råd utan för att jag behöver lära av mina egna misstag. Annars utvecklas jag inte. Han skulle nog gärna vilja att jag frågade honom mer. Men vi är ifrån olika generationer och mycket har förändrats inom restaurangbranschen senaste åren.

Ditt värsta misstag?
– Jag har gjort många misstag men det största var nog i samband med att jag kom in i företaget. Jag ville bevisa att jag kunde jobba hårt, att jag inte bara hade glidit in på bananskal. Jag slet
verkligen för att bevisa att jag kan det här, att jag inte är en primadonna som fått allt serverat. Det var kanske inte det bästa sättet men det var ändå mitt sätt.

Vilka råd får du av pappa även om du inte ber om dem?
– Han är väldigt mycket för att man ska ha roligt och tycka att jobbet är kul! Det har jag tagit med mig och jobbar mycket med tillsammans med mina kollegor. Vi har tre ledord som vi eftersträvar: ansvar, respekt och glädje. Självklart kan det inta alltid vara kul på jobbet men det är en ambition.

Du har sagt att din pappa är krögare men inte du, varför?
– Krögare, det får mig att tänka på äldre farbröder med skägg. Jag tycker det är svårt med titlar. Men okej, jag är kanske en krögare ändå, men det låter förlegat.
Eriks Basar är den första krogen ni öppnat på 25 år, blir det fler?
– Inte som jag känner just nu, jag har inget behov av ett imperium, jag känner mig nöjd med de krogar vi har. För mig är det viktigt att ha ett liv också, jag vill inte jobba jämt. Sedan min pappa blev pensionär har jag tänkt på det
– hur viktigt det är att inte bara jobba, så att man har annat än sitt yrke att identifiera sig med. Man behöver odla andra intressen.

Vilka intressen odlar du?
– Jag har två hundar som jag tränar, är på landet mycket, träffar kompisar och mina gudbarn. Gondolen och Eriks bakficka beskrivs ofta som institutioner i Stockholms krogvärld. Om tio år, hur kommer Eriks Basar att beskrivas?
– Som en naturlig del av Kungsholmsbornas liv, en restaurang som man gärna åker till även från andra stadsdelar.

Hur mycket är du där?
– Jättemycket! Jag bor bara 100 meter bort. Det kommer definitivt att bli mitt nya vardagsrum.

Vilken restaurang tycker du är snyggast i hela världen?
– La Tour d’Argent i Paris. Den ligger två våningar upp med utsikt över Seine. Det är så vackert!

Vart går du för att bli inspirerad?
– Svårt, just nu går jag inte ut alls för jag har inte tid. Senast jag blev riktigt inspirerad var på krogen Le CouCou i New York, jag var där strax innan jul. Deras ambition är att ha Michelin-
stjärnor men ändå är det inte alls pretentiöst, stelt eller formellt, tvärt om väldigt avslappnad. Jag gillar det.

Din favoriträtt alla kategorier?
– Jag älskar allt som har med lax att göra. Jag tycker om klassisk mat – långkok, vällagad och riktig rustik mat.

 

ska%cc%88rmavbild-2018-05-02-kl-11-58-13

 

 

 

TEXT: Annika Munter | Foto: Gustav Kaiser