26.02.18

”Hur skriver man en låt om cancer som är hoppfull?”

”Hur skriver man en låt om cancer som är hoppfull?”

Hon har skrivit musik till Melissa Horn, är ambassadör för CancerRehabFonden och turnerar i vår med Janne Schaffer. Hennes aktuella låt ”Tillbaka till livet” handlar om någon som överlevt cancern.
– Jag använder mig av min nostalgiska sida när jag skriver låtar och det här är ett ämne jag har väldigt nära till eftersom min pappa gick bort i cancer.

DET HAR GÅTT sex år sedan Moa Lignell tog IDOL-juryn med storm vid sin audi- tion med den egna låten ”When I held ya”, låten som även var med på hennes debutalbum 2012 efter att den först släppts som singel. Låten har streamats över 19 miljoner gånger på Spotify. Idag är hon högaktuell med sitt uppdrag som ambassadör på CancerRehabFonden som finns till för människor som överlevt cancer. De insamlade pengarna går till rehabiliteringsveckor.

– Om man till exempel går omkring med oro eller ångest efter sjukdomen får man experthjälp att inte bara överleva, utan även att leva. På rehabiliteringsveckorna får de drabbade psykologhjälp, gå på yoga och annat som får dem att må bättre. Moas uppdrag på CancerRehabFonden går ut på att sprida information om dem, vilket hon gjorde ett tag på Instagram och Facebook. Efter ett tag började hon känna att det var otillräckligt och ville göra mer. – Jag funderade över vad det nns som jag kan, som de kan ha nytta av. Så kom jag på att jag skulle kunna skriva en låt till dem, som blir deras. När jag frågade om de var intresserade så blev de jätteglada!

Melodin är en gammal idé som redan från början var tänkt att bli på svenska. ”Tillbaka till livet” heter låten som handlar om någon som överlevt cancern. Det är första gången hon sjunger på svenska, hon berättar att hon är sugen på att göra era svenska låtar.

– Mamma vill det, så jag tror det blir så, säger hon och skrattar.

– Sången handlar om någon som är redo att återvända hem för att börja leva igen. Det var svårt att skriva låten, jag tänkte ”Hur skriver man en låt om cancer som är hoppfull?”. Det är en slags melankoli i låten, jag tycker den är både sorglig och hoppfull.

”För vi ska leva som vi gör, och leva länge trots att livets tråd är skör”, sjunger hon med djup inlevelse. Med en kör i bakgrunden och Moas munspel får nog de esta lyssnarna både gåshud och en och annan tår i ögat.

 

”Jag trodde inte att jag skulle klara av att spela hyllningslåten till min pappa live, men jag vågade till slut.”

 

MOA HAR VÄLDIGT nära till ämnet, hennes pappa blev sjuk i cancer och var det i ett års tid innan han gick bort en vecka före hennes 20-årsdag.

– När något sådant händer är det ju hela familjen som går igenom det. För min del innebar det att jag började tänka att det är så jävla viktigt att vara med dem man älskar och inte bara göra en massa skit. Jag fick fokus på livet på ett helt annat sätt.

Kort efter pappans död skrev Moa låten ”Ladies man”, som är en hyllning till honom. Hon gav sedan ut ett album med samma namn i oktober 2015. Låten skrev hon egentligen bara för sig själv, det var inte meningen att den skulle vara med på skivan först.

– Jag tänkte att jag aldrig skulle klara av att spela den live och därför verkade det dumt att ha med den på skivan. Men jag vågade till slut.

– När jag skriver mina låtar använder jag mig mycket av min nostalgiska sida. Det gör jag genom att förstora upp en känsla och ser det som en lm, det underlättar faktiskt mitt skrivande.

MOA LIGNELL I KORTHET

ÅLDER: 23 år.

BOR: Lidingö (hyr ett litet hus av Laila Bagge som hon också är väldigt god vän med).

FAMILJ: Mamma, fyra syskon och sju syskonbarn.

GÖR: Precis släppt ny singel (Tillbaka till livet), skriver låtar till ny skiva.

ÄTER: Ärtsoppa.

DRICKER: Ramlösa.

FÖREBILDER: Mamma och pappa.

FAVORITPLATS PÅ LIDINGÖ: Hemma.

// TEXT: ELIN BISANDER | FOTO: GUSTAV KAISER