13.08.18

Högsäsong på Müsliriet

Högsäsong på Müsliriet

Gravid och rastlös kom Amanda Ranebo på att hon skulle börja rosta müsli. En idé som hennes familj trodde skulle gå över när barnet kom, men icke. Idag rostar hon flera ton müsli i sin lilla lokal på Nora gård som sedan paketeras och transporteras ut till några butiker i Nacka och Värmdö.

Familjen sökte ett ställe att kunna koppla av på och där det helst också skulle vara nära till vattnet och så plötsligt dök den bara upp – platsen där de kände direkt att ”här vill vi vara”! Sagt och gjort, berättar det kristdemokratiska landstingsrådet i Stockholm Ella Bohlin glatt, när vi kommer på besök ute på Ingarö för att samtala om allt ifrån förlossningskriser och framtida sjukvård, till Värmdöpärlor och inredningspassion. Och så om valåret förstås och vad det innebär för en politiker att leva sitt liv i ”4-årsfaser”.
Vi befinner oss på ett lantställe som utifrån närmast kan liknas vid en miniatyr av Artipelag, vars arkitektur mycket riktigt inspirerade familjen när de vid köpet av stället genast beslöt att riva det gamla huset som fanns och bygga nytt.
– Vi ville skapa något eget, helt utifrån vår smak och våra behov, men samtidigt anpassat till den här fantastiska platsen, förklarar Ella när hon en stund senare visar oss runt.

Utsikten från de enorma panoramafönstren i köket, över Lagnöström precis nedanför och Södra Lagnö mitt över, är magisk. Invändigt går allt i sobert grått och både planlösningen och varje pryl i de generösa rummen tycks väl genomtänkta och anpassade till en såväl miljösmart livsstil som till en tillvaro ämnad för återhämtning. Externa arkitekter, byggnadsingenjören, och tillika Ellas man, och inredningsexperten – Ella själv – har onekligen gjort sitt jobb:
– Jag har alltid tyckt om att inreda och pyssla och har till och med lite utbildning i färg och form, avslöjar Ella stolt och menar att det inte finns något bättre sätt att komma ner i varv på än att gå där hemma och fixa och dona – både här och i permanentbostaden i Hammarby Sjöstad.
Fast i stan blir det just inte så mycket tid över till annat än politiken. Som landstingsråd, med ansvar för bland annat förlossningsvården, barnsjukvården och stora folksjukdomar som cancer och diabetes är arbetskalendern fylld från morgon till kväll. Utmaningarna är med andra ord många och tuffa, särskilt som hon också har fått utstå mycket kritik, inte minst för den krisande förlossningsvården.
– Det har känts riktigt jobbigt många gånger, erkänner hon, men drivkraften att vilja förändra och bekräftelsen på att det trots allt faktiskt går ger mig massor av energi. Jag älskar verkligen mitt jobb!

Efter många år som politiker, bland annat som förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet, fick Ella frågan 2014 om hon ville toppa landstingslistan, vilket hon genast tackade ja till. Efter ett mycket gott resultat för KD i landstingsvalet blev hon så gruppledare med nämnda ansvarsområden:
– Det var en stor omställning för mig, eftersom jag aldrig hade jobbat med sjukvårdsfrågor innan, men det blev mycket roligare än vad jag trodde – både att arbeta med sjukvårdsfrågor och att vara landstingsråd. Allt blir väldigt konkret inom landstinget och det är snabba puckar. Man fattar ett beslut och en vecka senare blir det verklighet. Det gillar jag.
Fast ibland går det så klart inte så smidigt, som det här med förlossningskrisen. Många minns säkert förra sommaren, då debatten var som hetast. Förlossningsenheten BB Sophia hade lagts ner och 3 000 nya förlossningsplatser skulle ordnas fram, med överbelastning och kaos på befintliga enheter som följd.

Vad har hänt sedan dess? Finns det någon ljusning i sikte när det gäller förlossningsvården i Stockholm?
– Läget är fortfarande ansträngt, men landstinget arbetar intensivt med lösningar. En åtgärdsplan för 2017-2024 har tagits fram, som bland annat innefattar en kraftig utbyggnad av Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och byggandet av ett helt nytt BB vid Sankt Görans sjukhus, som ska stå klart 2022.

Ella minns sin egen första förlossning med fasa, då alla förväntningar och planer hon hade på födandet fullständigt raserades av allmän oreda och stressad personal på kliniken:
– Så jag har stor förståelse för födande kvinnor som känner att de inte får det de behöver och har till exempel stridit för att få badkar i varje förlossningsrum, eftersom jag vet så väl vilken bra smärtlindring det är. Jag hoppas och tror verkligen, med allt som nu görs, att det snart kommer att bli bättre!Om än förlossningsfrågan kräver sin tid och en rad mer långsiktiga åtgärder, så har mycket annat, mer konkret, hänt under nuvarande mandatperiod, framhåller Ella:
– Jag har verkligen sett hur jag har kunnat bidra till förbättringar, som att ta fram nya hjälpmedel för barn med diabetes och att ha startat ett matallergicenter som kommer att byggas upp på Sachsska inom kort.En anledning till att det är så roligt att arbeta med sjukvårdsfrågor tycker Ella är att det händer så mycket spännande på området just nu. Hon syftar då framför-
allt på den ”digitala revolutionen” och att patienterna blir alltmer upplysta och kunniga:
– Man kommer inte att kunna ronda över huvudet på folk länge till, siar hon och tack vare digitaliseringen och videosamtalens möjligheter till diagnostisering och distansvård är hemmet numera det största sjukhuset i Stockholm!

Mandatperioden börjar lida mot sitt slut efter fyra innehållsrika och roliga år. Så roliga att Ella gärna sitter en period till och därför har ställt upp för omval. Om det blir aktuellt eller inte visar sig dock först efter valresultatet i höst, en osäkerhetsfaktor hon har börjat vänja sig vid:
– Som politiker får man dela upp sitt liv i 4-årsperioder, det hör liksom till, konstaterar hon krasst. Att inte veta vad som händer efter valet är både en tjusning och skrämmande med att vara politiker.
Därför vet hon inte heller om hon och familjen blir kvar i stan ett tag till, eller om de gör verklighet av planerna på att flytta ut till Ingarö och sommarstället permanent.
– Jag tycker Värmdö är fantastiskt. Här finns allt man mår bra av!

Som vad då? Kan du ge några exempel på vad du gillar med Värmdö?
– Den vackra naturen och alla fina badställen. Hela familjen tycker om att bada och gör det nästan varje dag på sommaren. Antingen här vid vår brygga, som vi delar med grannarna, eller så åker vi iväg till exempelvis Björkviksbadet. Sedan gillar jag att springa och då har vi en jättefin strandpromenad precis nedanför. På vintern älskar jag att åka skridskor och är mycket på Ekvallen.
– Annars står Gustavsbergs centrum högt upp på listan, särskilt som också Iittalas Outlet och Delselius finns här – perfekta utflyktsmål för en som är svag för både inredning och ”gofikor”.

Men åter till valet, som alltså kommer avgöra den närmaste framtiden. Livet som landstingsråd under ytterligare en mandatperiod innebär fortsatt mycket kvällsarbete i stan och detta i kombination med en barnfamiljs ofrånkomliga logistikpussel gör förmodligen att en permanentflytt till Ingarö i så fall måste skjutas på framtiden några år till. Fast oavsett hur valutgången blir kommer familjen att fortsätta tillbringa helger och lov här ute. Eller som Ella sammanfattar sin kärleksförklaring till Värmdö:
– Vi som egentligen älskar att resa har inte rest så mycket de senaste åren, eftersom vi vill få ut så mycket som möjligt
av Värmdö! ✤

 

ska%cc%88rmavbild-2018-08-13-kl-11-37-16

Amanda RaneboI Äger och driver den lokala firman Müsliriet.

 

TEXT och foto: Frida lenholm