04.04.18

Han valde komik före juridik

Han valde komik före juridik

Vi är många som känner igen honom från succéprogrammet och humorshowen Parlamentet. Men han har betydligt flera
strängar på sin lyra. Vad gör Henrik Hjelt när han inte syns i TV-rutan?

V i skruvar tillbaka  bandet något. Tillbaka till 90-talet då han låg i lumpen. Efter militärtjänstgöringen blev han reservofficer. Krigets lagar intresserade honom mycket och han siktade på att bli ”legal officer”, jurist inom det militära. Under tidigt nittiotal pluggade Henrik juridik i Uppsala och började köra stand up vid sidan av studierna, och tillsammans med ett gäng kompisar han träffat på studieorten satte han upp krogshower.
– Fast på den tiden hette det inte stand up. Det var mer ”en kul kille ställer sig på scen”. Jag tittade på Babben Larsson och Adde Malmberg och tyckte att det de gjorde verkade jättekul, berättar Henrik.

Det hela flöt på, han blev kontaktad av Sveriges Television för att diskutera ett samarbete som resulterade i programserien ”Detta Har Hänt”. Att Henrik bytt bana i sin karriär var ett faktum.
– När jag valde komik och TV så visste jag att det nog skulle bli väldigt svårt att ställa mig i en domstol och vara trovärdig. Jag slutförde mina studier och tog min juridiska kandidat-examen, men det blev ändå ett tydligt val. Man ska göra det man tycker är roligt, det man är bra på. Det kräver en massa disciplin och ett jävlar anamma.

Hans ögon lyser av entusiasm när han be- rättar om jobbet på scenen. Jag och Henrik Hjelt har träffats i Kulturhusets café på femte våningen för att äta lunch. Trots att
vi hittat en avskild plats för att kunna prata i fred stannar flera personer upp och noterar vem det är som sitter vid bordet. Någon stannar till och med upp och säger högt till sitt sällskap ”Titta, där sitter Henrik Hjelt!” Det blir naturligt att prata om hans tankar kring att vara en offentlig person.
– Många vill komma fram och ta selfies, det brukar jag bjuda på. I regel är folk respektfulla när jag är med barnen eller sitter och pratar med någon. Min grundtes är ”var glad för att folk känner igen dig. Den dagen ingen känner igen dig, i din bransch – då är det ok att gnälla”, säger han skrattande.

Vi pratar vidare om konsten att köra stand up.
– Enda sättet att bli bra på det är som med allt annat i livet, att göra det mycket. Lika kul som det är att kliva upp på scen och köra musikal eller teater och vara ganska säker på att det kommer gå bra, lika kul är det att blotta sig och vara beredd på att ta eventuella motstånd. Det som gör ont är när man kommit på något man tror kommer bli jättebra och kör det hela vägen, det måste man, och så går det inte hem hos publiken. Då måste man hem och analysera det, ändra och köra om igen. Det finns en regel som säger att man ska testa tre gånger, funkar det inte då så skrotar man det skämtet.

I början av Henriks karriär på scenen var det viktigt för honom att alla skulle tycka om honom och tycka att han var rolig. Något som har ändrats med tiden.
– Jag har accepterat att alla kanske inte gillar det jag säger men jag står för det jag tänker och tycker. Det är viktigt att våga lyfta fram sina dåliga sidor, när man råkar ut för något eller tänker på ett visst sätt och pratar om det, då känner folk igen sig. Man märker ofta hur folk skrattar igenkännande och tycker att det är skönt att någon vågar säga det. Det handlar ofta om saker folk inte vågar prata om, att hitta dessa saker och lyfta dem. Något
av det svåraste att vara är att vara sig själv.         – Det är alltid lätt att bara hålla med eller vara tyst, men att vara sig själv och våga stå för det är både svårt och modigt.

Henrik betonar vikten av att våga prata om obekväma saker.
– I början körde jag mer ”safe” och höll med andra. Numera vågar jag ta ställning i större ämnen än bara hur det är att välja barnvagn. Jag lyfter och pekar på något, kliar på det samhälleliga såret som är lite obekvämt men som också har ett budskap.

Förra sommaren var det premiär för Henrik med den levande stand up-turnén Västkusteffekten. I sommar blir det ytterligare en turné tillsammans med kollegorna på scen, Anna Blomberg, Tobias Persson, Ann Westin och Mikael Tornving.
– Det ska bli väldigt roligt. Det är inte den vanliga stand upen, det är lite mer levande och längre. Vi har manus till showen men det blir väldigt mycket improvisation på scenen också. Alla som är med är oerhört duktiga på att ta publik. Jag tror att publiken känner att det här händer bara här och nu.
En föreställning per kväll kommer Västkusteffekten att bjuda på och de kommer att uppträda på Västkusten i Mellansverige och på Åland.
När Henrik inte står på scen har han fullt upp i produktionsbolaget Planet 9 som han driver tillsammans med två
delägare. Bolaget, som ligger i Frihamnen, gör allt som har med rörlig bild och animerat att göra. De producerarallt från företagsfilmer till reklamfilm
och filmer för sociala medier.

– Det är lite kul, för när man är en offentlig person och är borta från TV så tänker folk att man inte gör något men i själva verket kanske jag är mitt uppe i att köra 150 föreställningar på teatern vilket inte går att jämföra med tittarantalet på TV.
Planet 9 har för första gången sedan start formatet långfilm på agendan. Filmen är baserad på boken ”Almedalen har fallit” och handlar om att ”terrorister” under Almedalsveckan tar över hela Visby.

– Alla som är något är där – politiker, militär, banker, ÖB och så vidare. Sverige blir lamslaget, vad händer då? Tänk dig kaoset som uppstår i Stockholm, Sverige har för små resurser för att exempelvis kunna ta tillbaka Visby.

Filmen kommer att vara en action-thriller med politiska vinklingar och frågeställningar.
– Det ska inte bara vara en action som är spännande och cool, vi vill väcka
känslor hos folk och få tittaren att fundera över hur man skulle reagera vid en sådan händelse, vad händer, hur fungerar vi, hur ser vårt system ut och så vidare, berättar Henrik.

Hur långt projektet kommer att bli eller när filmen blir klar vågar han inte svara på i dagsläget. Själva filmandet sätter tidi-
gast igång nästa år. Just nu är arbetet i full gång med att skriva om boken till ett filmmanus.
Vi har genom åren blivit bortskämda med att se Henrik Hjelt på söndags-
kvällar i Parlamentet. En humorshow som tydligt visar hans snabba förmåga att på ett roligt sätt ge svar på tal. Programmet har allt annat än ett färdigt manus.

– Jag har ingen aning om vad de andra ska säga, och när det exempelvis gäller ”Tips från coachen” är det ren improvisation. Det roliga är att man aldrig stannar inspelningen och tar om. Funkar inte ett skämt blir man retad av de andra och publiken skrattar åt en medan kameran rullar. Det handlar om att våga kasta sig ut och vara grund-trygg.

Hur hösten ser ut för programmet är ännu inte klart, men Parlamentet låter hälsa att det inte skulle vara någon större överraskning om det blir en ny säsong samt ett Parlamentet Valspecial.
Han har onekligen många bollar i luften samtidigt, Henrik Hjelt.

– Jag är glad över att det är så mycket som är kul i mitt liv. Det händer ju så mycket i världen och vi har ett sådant informationsflöde som sköljer över oss alla. Att få jobba med något där man strävar efter det roliga är fantastiskt. Vi ska inte blunda för det som händer, tvärtom, vi ska gå på det, fast med andra redskap
än gnälliga inlägg.

– Livet ÄR bra och jag tror att de flesta kan enas om det även om man ibland tycker att saker går att göra bättre. Jag försöker vara medveten om de små sakerna jag kan göra för andra människor och visa uppskattning när någon annan gör något för mig. Det kan handla om allt ifrån att gratta någon på födelsedagen till att resa sig på bussen eller hålla upp dörren för någon. Blir vi medvetna om att hela tiden sträva efter att göra positiva saker för vår omgivning så skapar vi jämvikt i livet! ✤

 

TEXT: Elin Bisander | Foto: Gustav Kaiser