23.06.18

Han vågade kasta sig ut: runt hörnet väntade framgångarna

Han vågade kasta sig ut: runt hörnet väntade framgångarna

Efter ett spontanmöte med Sony Music fick han rollen som producent för Marie Picassos musikvideo utan att ha någon erfarenhet inom just video. Sedan dess har det rullat på. TV-serie- och filmskaparen Mikael Cross är producent bakom flera musikvideos, är mitt uppe i en långfilm med Ola Rapace, driver egen contentbyrå och är en av skaparna bakom succéserien ALEX.

När Mikael Cross tröttnade på extrajobbet som klottersanerare flyttade han till Nyköping för att plugga Musikbransch och Eventarrangör. Utbildningen ledde till jobb
inom PR och management för artister, han frilansade med egen firma och jobbade med artister som The Rasmus, Rednex, Lazee och Ola.

Av en slump träffade Mikael på en gammal kompis som jobbade med musikvideos.
– Han sa till mig att jag borde börja producera musikvideos eftersom han såg att jag får saker gjorda. Jag tänkte ”producera, vad är det?”
Efter ett möte med Sony Music var det fastslaget att Mikael skulle producera Idol-vinnaren Marie Picassos musikvideo ”Winning streak”.
– Det roliga var att skivbolaget under vårt möte glömde fråga om jag hade gjort vidaeos tidigare. Vi pratade om allt utom vad jag gjort vilket slutade med att jag fick jobbet.
Jag funderade på vad jag hade gett mig in på och var jäkligt
nervös, men tänkte att om jag vill utvecklas så måste jag faktiskt lämna min trygghetszon. Det gick ju bra och framför allt tyckte jag att det var väldigt kul.

Projektet gav ringar på vattnet. Efter Winning streak gjorde Mikael musikvideos till bland andra Haddaway, Eric Saade, Dr Alban och Salem Al Fakir. Vännen som tidigare föreslagit att Mikael skulle ge sig in i musikvideobranschen såg hur allt rullade på, och kom snart med ett nytt förslag.
– Han berättade att han hade ett manus på en film. Vi hade inga pengar, vi hade ingenting. Jag tänkte ”Vi kör!” Jag hade ju inget att förlora.

Mikael tog taxikort för att gå runt ekonomiskt. På nätterna körde han taxi, på dagarna arbetade han med långfilmen Psalm 21 som hade premiär på bioduken år 2010. Filmen som är en psykologisk thriller/skräck har Jonas Malmsjö och Per Ragnar som huvudrollsinnehavare. Han har producerat och koncept-utvecklat den kritikerhyllade dokumentären om The Salazar Brothers, komediserien Elsas Värld säsong 2 och den nu högaktuella serien ALEX med Dragomir Mrsic och Rakel Wärmländer i huvudrollerna. Crimeserien var en av Skandinaviens mest sedda serier förra året. I november hade första säsongen premiär på Viaplay.

På frågan om det blir fler säsonger är Mikael hemlighetsfull.
– Det är för tidigt att säga något om det just nu, men som med de flesta succéer så brukar det bli uppföljare.
Idén till serien är Mikaels och Dragomir ”Gago” Mrsics.
De träffades på en filminspelning och började prata.
– Jag och Gago klickade direkt. Vi hade samma typ av visioner och när vi slog våra kloka huvuden ihop föddes idén till konceptet för ALEX.

Det skulle ta sju år att få igenom konceptet, men när de väl fick grönt ljus gick det väldigt snabbt. En del av inspirationen till känslan i serien kommer från Mikaels upplevelser som taxiförare. Serien ALEX är delvis inspirerad av verkliga händelser blandat med fiction.
– Med Alex ville vi visa en sida av samhället som få vet något om eller känner till. Fler gånger har vi även varit tvungna att tona ner saker som inspirerats av verkliga händelser för annars skulle ingen tycka att det var verklighetstroget. Verkligheten har i många fall överträffat dikten helt enkelt.

Idag är Mikael och Dragomir vänner.
– Han är ett fantastiskt bollplank och så spelar han i den gamla ligan, det är skaka hand som gäller. Det är fantastiskt med människor som alltid står vid sitt ord. Dessutom tycker jag att hans vändning är beundransvärd, att han gått från bankrånare till skådis, det är jag oerhört imponerad av.
Nyligen uppdaterade Mikael taxikortet och jobbar med att köra taxi i Stockholm ett par gånger i månaden.
– Jag hade saknat de där spontana mötena med andra människor och bara njuta av Stockholmsnatten. När jag fick möjlighet att uppdatera taxikortet och köra vissa kvällar när jag var ledig från annat tog jag den. Det är avslappning för mig. Ena sekunden kan man träffa på kvinnan som precis blivit lämnad av sin man för att nästa sekund träffa gangstern som sitter med en pistol i innerfickan. Man vet aldrig vem man träffar i taxin och det är det som är charmen.

I dagsläget är långfilmen Vitt skräp med Ola Rapace i huvudrollen i sitt slutskede. Filmen utspelar sig i början av 80-talet och beräknas komma ut senare i år.
– Jag jobbar mycket men har aldrig sett det som ett problem. Om man jobbar 24 timmar om dygnet med något man älskar så känns det inte som ett jobb. Livet är så kort och jag tror att det är viktigt att ge sig själv chansen att göra det man gillar, gör man inte det får man snabbt en trist vardag. Många låter rädsla styra, det är så synd. När jag gjorde Picassos video hade jag ju noll koll och jag fick lära mig längs med vägen. Ibland måste man helt enkelt sätta rädslan åt sidan och ta det där steget ut i okänt vatten. I slutändan är det trots allt sakerna du ville göra men inte vågade som du senare i livet kommer ångra att du inte gjorde. Våga ta den där chansen när den uppenbarar sig!

 

Text: Elin Bisander | foto: Gustav Kaiser