20.11.18

Gummistövlar och flätor – bättre än glamour

Gummistövlar och flätor – bättre än glamour

Linda Lindorff är programledaren som lett en hel uppsjö olika program, nu högaktuell i Bonde söker fru. På Instagram har hon nära 80 000 följare som lämnar positiva kommentarer på hennes foton
av familjen, matlagning och natur.

Det är en solig höstdag när jag går upp för stentrappan som leder till huset där Linda Lindorff bor med sin familj. Altandörren står öppen och jag hör en välbekant röst med norrländsk dialekt ropa ”Elin, kom in, jag är på övervåningen. Ta inte av dig skorna!” Kaffet är redan klart och vi sätter oss ute i trädgården med en varsin kopp.

Den gula villan är omgiven av träd och buskar. På en kulle står en flaggstång. Här har Linda bott sedan 2010 tillsammans med sin man Jacob och deras tre flickor.
Under uppväxten var hennes främsta intressen fiske och fotografering, drömmen var att bli fotograf och därför gick hon en fotoutbildning som 20-åring. Under samma period såg hennes mormor ett ledigt jobb som allmänreporter i Umeå och tipsade Linda om att söka det.
– Jag var bra på att prata, nyfiken på människor och ville berätta historier i form av bild och text och jag gjorde det hyffsat bra.

Jobbet var Lindas och i två års tid sågs hon i TV-rutan i Umeå. Hon kände dock att hon behövde en journalistisk utbildning att luta sig tillbaka på. Efter två år på Strömbäcks journalistutbildning med inriktning radio gav hon sig ut för att söka jobb som radioreporter. Av en slump hamnade hon på ett TV-test.
– När jag blev emottagen fick jag frågan om jag inte skulle ha något smink. Jag var ju säker på att jag skulle göra ett röstprov för Radio Rix för att bli nyhetsuppläsare. Där stod jag osminkad i keps, t-shirt och jeans. Det var bara att köra ändå.
Linda blev erbjuden ett jobb som reporter och väderpresentatör på TV 3. Hon ville först tacka nej, men efter ett samtal med sin radiolärare ändrade hon sig.
– Han var en helt fantastisk man, han sa till mig att jag står stadigt på jorden och att det är klart jag ska göra det här. Han sa att jag kunde ju fortfarande jobba med radio senare i livet om jag skulle vilja det.
– Jobben har alltid kommit till mig utan att jag själv bestämt det. Ibland kan jag fundera på om det är ödet eller om jag har någon slags inre drivkraft som ger mig jobben.

Under 2001 blev Linda kallad TV4s nya fynd. Utan en ledig dag spelade hon parallellt in programmen När och fjärran, Jakt och Fiske, Äntligen trädgård och Farmen. Bara När och Fjärran hade 1,8 miljoner tittare. En tid av många intervjuer och många omslag följde, liksom en tillvaro framför kameran istället för bakom som hon först tänkt sig.
– Det har jag lärt mig tycka om. Jag har alltid varit trygg i mig själv, min mamma och pappa har verkligen gett mig ett bra självförtroende. I Farmen sa jag nej till smink och hade två flätor och gummistövlar. Jag är inte den som hela tiden behöver piffa mig och göra mig fin och har tyckt om att jobba med program som inte har så mycket glamour.

Nu under hösten pågår inspelningarna av Bonde söker fru för fullt. Två intensiva månader spelas programmet in och Linda blir lyrisk när hon pratar om det.
– Jag har alltid älskat människor och relationer och det är just det som programmet handlar om. Alltid när jag möter en annan människa så tänker jag på hur det känns. Ibland ser jag på papper att två personer borde passa ihop men i verkligheten kanske de  inte gör det. Vissa människor har någon slags kemi med varandra, vad är det egentligen? Det skulle jag vilja lära mig mer om. Ibland tänker jag att jag tror att vi har mötts i ett tidigare liv. Det är flummigt, men jag tror på att man har haft ett tidigare liv och att själar eller någon form av energi man bär på har mötts förut. Det är superspännande att fundera på varför man klickar med vissa men inte med andra.

Just en sådan kemi uppstod när Linda träffade sin Jacob.
– Det kändes så otroligt rätt och självklart när jag träffade honom. Innan tänkte jag att barn är gulliga men inte något jag vill ha, jag ville ha äventyr i mitt liv och resa runt. Den känslan ändrades direkt när jag träffade Jacob. Nu har vi varit gifta i nio år och fått tre barn. Jag älskar honom för att han har gett mig barnen, de är ett mirakel. Jacob var menad för mig. Det sa klick som det gör på det där sättet som man läser om i sagorna.

Lindas tre barn Lykke, Wilhelmina och Benedicte ser man ofta på Lindas Instagram. De lagar mat och bakar tillsammans och det är tydligt att de får fria händer. Linda är inte en mamma som lägger sig i och korrigerar, något som verkar ha gett inspirationen en kick. Lykkes köttfärslimpa är både godare och snyggare än mamma Lindas.
– De har alltid varit med i köket, ända sedan de hängt i en bärsele. Vi handlar tillsammans, packar ur varorna och bestämmer även tillsammans vad vi ska äta.
Filmklippen på barnens matlagning på Lindas Instagram blev så populära och fick så många likes att systrarna fick ett eget konto, följarantalet är redan uppe i över 17 000.
Familjelivet är väldigt viktigt för Linda. Tillsammans lagar de mat, läser tjocka kapitelböcker och är mycket ute i naturen.

– Mitt livs viktigaste uppgift är att vara mamma till mina barn. Det finns inget som betyder mer och jag tänker varje dag på att den här dagen är speciell och den kommer aldrig tillbaka. Jag vill aldrig ignorera mina barn eller glömma att pussa dem godnatt. Att känna att jag inte funnits där för dem, det är min största mardröm.

Under vårt möte skrattar vi tillsammans en hel del. Linda utstrålar omtanke och glädje.
– Jag känner mig som en positiv människa, jag tror att det mesta är möjligt. Istället för att se molnen framför solen
så ser jag solen bakom molnen. ✤

 

Text: elin bisander | Foto: gustav kaiser (där annat inte anges)