04.04.17

Gåshagas egen dansdrottning

Gåshagas egen dansdrottning

Hon kom, hon sågs och hon valsade in i svenska folkets hjärtan. Cecilia Ehrling Danermark, det populära dansproffset i Let’s dance, är med sina fyra segrar programmets överlägset mesta vinnare. Lidingö Magasin har träffat den nygifta 32-åringen och talat om livet i ett par dansskor, kärleken och flytten till ön.

Tv- och dansprofilen Cecilia Ehrling Danermark har blivit synonym med TV4:s succéunderhållning Let’s dance och är i dag snudd på lika folkkär som flera av de kändisar hon under åren har lotsat genom foxtrot, vals och quickstep. Hon beskriver sig själv som en glad, öppen och känslosam person och nämner också egenskaper som noggrann och fokuserad
(läs: envis som synden), karaktärsdrag som verkligen har gett utdelning.

Cecilia har medverkat i tio av programmets tolv säsonger och vunnit hela fyra gånger: med brottaren Martin Lidberg 2007, artisten Mattias Andréasson 2010, Markoolio 2013 och Ingemar Stenmark 2015.

En av de deltagare som snabbt blev varse Cecilias vinnarskalle var just nämnde Markoolio.

– Vi hade skitkul, men jag kunde bli förbannad på honom mellan varven när jag tyckte att han larvade sig för mycket. När jag vet att partnern har ”det” för att ta sig i mål, men tramsar bort det, då blir jag sur. Men jag fick honom att inse att om han bara gjorde som jag sa, så kunde han vinna. Och det gjorde han, säger hon leende.

Enligt statistiken ror Cecilia alltså hem Let’s dance-pokalen i snitt vart tredje år, vilket ger hyfsat bra odds för ännu en vinst inom de närmaste åren.

– När jag tar mig an något så går jag allin. Vetskapen om att jag faktiskt har kapa-citeten att vinna fungerar för mig som en motor, alla cylindrar går igång. Men att vara dansant räcker inte för att nå ända fram, det är mängder med saker som spelar in, säger Cecilia och tar sångerskan Elena Paparizou som exempel.

– Hon var med 2012 och var oerhört duktig på att dansa, men åkte ut redan efter några veckor, vilket var väldigt tråkigt. I hennes fall handlade det nog till stor del om att hon inte hann bygga upp någon fanclub hos tittarna.

Cecilia Ehrling Danermark växte upp i Gävle, där hon började i dansskola som femåring. Redan några år senare var det dags för tävlingsdans och på meritlistan finns numera både VM och EM. Efter högstadiet tröttnade hon på att pendla till Stockholm, där hennes dåvarande danspartner bodde, och lösningen blev
i stället att själv flytta till huvudstaden. Sju år senare hade hon gått från flygfärdig till fullfjädrad och blev erbjuden jobbet som dansare i Let’s dance, på initiativ av jury-medlemmen Tony Irving.

Att Cecilia och hennes kolleger i tv-showen lyckas få människor som aldrig satt sin fot i en danssko att se ut som fullblodsproffs på några veckor kan te sig som en gåta. Det handlar naturligtvis om stenhård disciplin och träning, och om den nya danspartnerns fallenhet för rytm, men till stor del också om förmågan att kunna ta till sig en viss koreografi.

– Man blir inte expert på tango på så kort tid. Vi har ett nummer som vi ska visa i direktsändning och det gäller att nöta in just de stegen och rörelserna. Och det är alltid en kamp mot klockan. I slutänden har vi bara cirka fyra dagar på oss att lära oss vårt nummer. Redan på onsdagen visar vi det för produktionsteamet som ska sätta kameravinklar och så vidare och på fredagen kablas det ut live.

Vem är mest nervös inför sändning, du eller din danspartner?

– Deltagarna, utan tvekan, det är ju dem det är fokus på, jag är van vid att uppträda. Sedan är det min roll att fånga upp min partner om något går snett – och lösa det. Att medverka i det här programmet kräver mod, arenan är ju helt obekant för de flesta och jag är grymt imponerad av alla våra deltagare. Det är fullt förståeligt att nervositeten ibland tar överhanden och då är det lätt att glömma steg och så vidare, även om de satt perfekt på genrepet, säger hon.

När programmet är igång spekuleras det vilt om vilka par som verkar ha ett extra gott öga till varandra och om hur kärleken tycks flöda när kamerorna inte är på. Niclas Wahlgren och Laila Bagge träffades i programmet, liksom Molly Nutley och Calle Sterner och Tony Rickardsson och hans hustru Kristina. Själv föll Cecilia Ehrling Danermark för sin första adept i programmet, Martin Lidberg, och de var ett par i flera år.

Händer det ofta att danspar blir kärlekspar?

– Ja, det gör det. Som danspar kommer man ju ofrånkomligen väldigt nära varan-dra fysiskt, och Let’s dance är inget undantag. I England kallas det för ”skilsmässornas program”. Let’s dance pågår under en kort men intensiv period och om man är mottaglig för förälskelse just då så finns chansen – eller risken, beroende på hur man ser det – att känslorna tar över. Det blir ju en bubbla man går in i, en fantasivärld.

– Den här gången blir det dock ingen romans för min del. Både jag och Anders Öfvergård är gifta på varsitt håll, säger Cecilia och skrattar.

I november förra året gifte sig Cecilia med pojkvännen Fredrik Danermark, som hon träffade 2015. Strax före årsskiftet gick flyttlasset från Sveavägen till den nya 121 kvadratmeter stora trerummaren i Gåshaga, längst ut mot vattnet och med fantastisk vy mot Svanholmen.

– Vi tittade på lägenheter över hela stan. Och det vi fastnade för med Lidingö var närheten till natur och vatten och Fredriks dröm om havsutsikt kunde bli verklighet. En annan stor anledning till att det blev just Lidingö är att Fredriks bror bor här med sin familj, och det är vår närmastefamilj i Stockholm.

Dansar maken?

– Nej. Men vi fick ett ryck och testade lite för några månader sedan. Jag ville bestämt lära honom salsa. Fredrik är före detta elit-gymnast, så koordinationen och rytmen finns där. Han är duktig på att dansa, men det har blivit någon grej att han inte riktigt vill. Kanske för att det är mitt område och något han inte vill klampa in i.

Hur upplever han publiciteten kring dig?

– Fredrik visste knappt något om Let’s dance när vi träffades. Nu har han insett hur stort det är och stöttar mig i allt. Han är en social person och tycker det här är kul, så det fungerar alldeles utmärkt.

Vid sidan av tv-programmet har Cecilia också byggt upp sitt eget varumärke. Hon driver det egna danskonsultföretaget Cecilia Ehrling AB, utifrån vilket hon håller i danskurser, agerar föredragshållare och showdansar. Cecilia arbetar ofta i par med Tony Irving och på frågan om hon inte funderar på att starta en helt egen dansskola blir svaret kanske.

– Jo, visst hade det varit roligt, inte minst om skolan var placerad här på Lidingö. Men allt tar sin tid och just nu är det mycket som händer i mitt liv. Vi får se…