29.06.17

Fritid med full kontroll

Fritid med full kontroll

Dra åt skogen! Men ta med dig karta och kompass så blir det roligare. Det tycker IFK Lidingö orienteringsklubb, som får allt fler aktiva. Här finns
plats för både nybörjare och världsmästare, och gemenskapen sträcker sig över flera generationer.

Hos IFK Lidingö samsas yppersta elit med en stor bredd, som inbegriper aktiva i alla åldrar. Klubben har vuxit de senaste åren, men filosofin är fortfarande att alla ska kunna träna samtidigt, umgås och lära av varandra. Här finns ingen prestige, utan alla hjälper till där de kan – något som också märks när klubben arrangerar tävling och elitlöparna ställer upp som funktionärer. Ett gediget arbete med ungdomsverksamheten börjar också ge resultat.

Ungdomar som hittar till klubben slussas in i verksamheten utifrån sin kunskap snarare än ålder, och klubbens elittränare, Thomas Furuheim, tror att flera av de lokala talangerna på sikt kan ta steget till elit. Ungdomarnas intresse leder i sin tur ofta till att även föräldrarna blir nyfikna och går en nybörjarkurs – såvida det inte är föräldrarna som varit aktiva sedan barnsben och sedan introducerat sina barn i sporten.

Orientering är nämligen ofta en familjeangelägenhet. Här kan för-äldrar och barn träna och tävla om inte på samma bana så i alla fall i samma skog. Gemenskapen sträcker sig över generationsgränser, och det är oväsentligt om man är tjej eller kille. Här får alla plats, och det är inte konstigt att många ser klubben som en stor familj. Mia och Pär Lilja träffades, som så många andra, genom orienteringen. I dag är deras barn Maja, 12 år, och Simon, 15 år, också aktiva.

 

– En del har segelbåt eller sommarstuga. Vårt familjeintresse är att vi orienterar, säger Pär.

Simon tycker visserligen att helgmorgnarna när de åker på tävling redan i gryningen är väl tidiga, men samtidigt gillar han att upptäcka nya skogar.

– Jag är inte så snabb, men jag är bra på att läsa kartan, säger han.

Simon har många jämnåriga kamrater i klubben men Maja önskar att det var fler i hennes ålder som ville orientera.

– Jag får ofta tävla tillsammans med tjejer som är äldre än jag, och jag skulle vilja ha en jämnårig konkurrent som jag kan jämföra mig med, säger hon. 

Men även om det är kul att tävla är det framför allt träningen som de uppskattar. Hela klubben tränar tillsammans på torsdagskvällar och efteråt samlas de i den nyligen utbyggda klubbstugan i Grönsta. Att basta, prata och äta tillsammans är halva grejen, tycker Mia. Hon tror att lättillgängligheten är viktig för sporten, till skillnad mot att som vuxen till exempel spela fotboll i ett korplag.

– Då behöver man helst ha någon sorts fotbollsbakgrund, men till orienteringen kan man komma utan tidigare erfarenhet och ändå delta. Man tävlar i sin åldersklass, vilket gör att vi som varit med länge har följts åt och fortfarande möter samma personer som förr. 

Familjens betydelse för att slussas in i orienteringen bekräftas också av klubbens elitlöpare. Både Mårten Boström och Alice Hugosson blev via sina familjer introducerade till sporten i unga år. I dag tillhör de IFK Lidingös elitgrupp och har båda valt att flytta till ön just för orienteringen. Mårten, som blev världsmästare i sprint 2013, flyttade hit från Finland för tre år sedan. Han ville ha nya träningsmöjligheter och en klubb där man tränar ihop.

– Det är inte självklart att man gör det i alla klubbar. I Finland var det inte så vanligt att man ens bodde på samma ort. Men eftersom vi tränar mer tillsammans här får vi också en tajt lagkänsla. Jag har faktiskt orienterat mycket mer sedan jag flyttade hit. Nya kartor och ny terräng hjälper mig att utvecklas, säger han och pratar också varmt om Lidingöloppet som klubben
arrangerar och där han har haft framstående placeringar.

Alice Hugosson flyttade från Sundsvall till Lidingö för att studera för två år sedan.

– Jag ville bo i närheten av en bra orienteringsklubb så jag letade boende utifrån var klubben fanns. För mig är den en trygghet. När man flyttar ensam till Stockholm är det viktigt med ett sammanhang. Här kom jag direkt in i gemenskapen och fick nya vänner. 

Hon ler stort när hon berättar om träningsmöjligheterna på Bosön vintertid, om hur kul de har tillsammans och hur givande det är att dela med sig av sina er-farenheter till ungdomarna samtidigt som hon också får input från andra i klubben.

– Jag har utvecklats mycket sedan jag kom hit. Jag får ett fantastiskt stöd och jag får träna med VM-löpare. För mig är det så inspirerande att träna med världslöpare eftersom det triggar mig att bli ännu bättre.

Antagligen finns det andra i klubben som på samma sätt inspireras av Alice och Mårten. Det är det som gör stämningen i klubben så fin, att det finns plats för alla och att man kan vara med på sina villkor oavsett om man är tjej eller kille, gammal eller ung. Eller som Mårten säger:

– Efter ett träningspass kan vi sitta i bastun och snacka, och då spelar det ingen roll om man är 15, 34 eller 90 år. Bara att få höra andras synvinklar på orientering är givande. Vi har varit ute i samma skog och ibland delvis på samma bana och då kan vi lära av varandra.

Det är inte bara på Lidingö som intresset för orientering ökar. Siffror från Orienteringsförbundet visar att det är en idrott på uppgång, och då är inte de som ger sig ut med karta och kompass utan att tillhöra en klubb medräknade.

– Det har blivit lite coolt att komma ut i skogen, och jag tror att de terränglopp som har kommit de senaste åren har bi-dragit till intresset för orientering, säger Thomas Furuheim.

– Många är lite rädda för att ta sig utanför sina vanliga stigar men när de väl vågar får de en aha-upplevelse och tycker att det är kul att upptäcka nya stråk.Kanske är det också inslaget av lekfullhet och att man får använda både kropp och knopp som lockar.

Mia Lilja beskriver orientering som ett slags skattjakt, och hennes make konstaterar att ett vanligt maraton inte alls lockar på samma sätt som en orienteringstävling.

– Orientering är mer komplicerat än att bara springa och jag blir inte mentalt lika trött av det eftersom jag är upptagen med att läsa kartan och leta kontroller. Det är en helt annan grej att vara ute i skogen. 

 

pf-rcwcb

Tips från IFK Lidingös elitlöpare – så kommer du i gång:

*Studera kartan i förväg och lär dig vad de olika symbolerna på kartan betyder.

*Det kan vara roligt att ha med kompass men det är inte nödvändigt i början.

*Ha tålamod. Tänk på att det går långsammare att springa när du samtidigt måste navigera utifrån kartan.

*Bli inte så ivrig att du tappar bort dig.

*Föreställ dig hur miljön runt kontrollen ser ut, inte bara stenen eller branten där kontrollen sitter utan skapa en bild av hela området. Då blir det lättare att springa rätt.

 

 

IFK Lidingö skid- och orienteringsklubb i korthet

Klubben har ungefär 460 medlemmar. Av dessa tävlar ungefär hälften och 30 räknas till elit. De flesta medlemmarna bor på Lidingö men klubben finns också representerad i bland annat Schweiz. Klubben arrangerar nybörjarkurser för vuxna både på våren och hösten. Under vintersäsong ansvarar också klubben för att spåra och sköta om skidspåren i området kring Grönsta. Ett urval av klubbens meriter:

14 VM-medaljer, 3 EM-medaljer, 2 NM-medaljer, 59 SM-medaljer, 2 JNM-medaljer, 15 JSM-medaljer. Stafetter: 2 segrar i Tiomila, 2 segrar i 25-manna, 1 världscupseger.