14.10.18

Från en ö till en annan

Från en ö till en annan

Svenska Yoga Girl är yogavärldens superstar med två miljoner följare på Instagram. Personligen är Rachel Bråthén mest intresserad av att använda kändisskapet till att göra gott för andra.

– Jag skulle kunna starta världens största yogabolag och bli skit-rik, men det är inte riktigt min grej

De 108 vita pärlorna som hänger runt hennes hals gnistrar i solen, yogahalsbandets månstenar är nästan lika påfallande vita som hennes tänder när hon ler yrkesskickligt framför kameran på en folktom strand på Lidingö. Vi är vana att se svenska Yoga Girl posera på en paradisstrand på Aruba, men Rachel Bråthén känner sig minst lika hemma när hon promenerar barfota på stranden invid Sticklinge udde. Det var faktiskt just här som hon spenderade sina barndomssomrar tillsammans med familjen.

För Rachel fanns det ingen genomtänkt business-strategi eller önskedröm att flytta till Karibien och bli världskändis, det råkade bara bli så. Hon startade sitt Instagramkonto 2012 där hon delade bilder från sitt liv som yogalärare på Aruba, dit hon flyttade för kärlekens skull. Att så många människor runt om i världen skulle vara intresserade av hennes vardagsliv kom som en överraskning. Idag ger hon ut böcker, håller yogaklasser världen över, har en egen podcast och driver globala välgörenhetsprojekt.

– Jag vidgar mig för att kunna hjälpa andra, kändisskapet är ett privilegium som kräver ansvar. Jag skulle kunna starta världens största yogabolag, luta mig tillbaka och bli skit-rik. Men vi sitter inte på någon förmögenhet, vi investerar hela tiden i nya projekt.

Så du är en affärskvinna?
– Ja så har det blivit, men i grund och botten vill jag investera i saker som känns bra i magen och hjärtat. Jag och Dennis var ganska naiva i början, vi startade två välgörenhetsorganisationer utan något vidare kapital. Pengarna tog slut ganska snabbt, då insåg vi att man först måste bygga ett slags imperium för att sedan kunna ge. Numera vill vi ständigt expandera så att vi kan ge i större skala.
    
I dagsläget har Rachel sju bolag i fyra olika länder samt två organisationer. Hon driver även en podcast med över en halv miljon lyssnare i veckan. Hon polar med världskändisar som Usher, och har lyxen att tacka nej till stora reklamkontrakt som inte rimmar fint med hennes livsfilosofi. För tillfället letar hon lokal i Stockholm för att öppna en yogastudio där hon kan sprida sin Island-yogafilosofi till jäktade stockholmare.

– Min man älskar storstadslivet. Han vill flytta till Stockholm och bo mitt i
smeten, men jag vill bo på Lidingö, Lidingö är ju Stockholm! Saken är den att Dennis aldrig har varit här under de mörkaste och kallaste månaderna så det kan ju bli lite av en chock även om han är väldigt anpassningsbar och enkel.
En flytt till Sverige är inte aktuellt just nu enligt Rachel, men de spenderar gärna några veckor per år i Sverige. De äger en lägenhet på Östermalm inte så långt ifrån mormor Shama. När jag frågar om det är lättare att bo på en ö i Karibien än i Stockholm svarar hon att man kan bo varsomhelst så länge man har en positiv sinnesstämning. Hon säger att ö-borna på Aruba inte är speciellt karriärlystna och att tempot är lugnare än här men att man likväl kan ha bikiniångest på en plats där man mer eller mindre går omkring halvnaken året runt.

– Jag har bra självförtroende, men visst tvivlar jag på mig själv ibland som alla andra, men jag har hittat en bra grund. Moderskapet förändrade mig, min kropp blev inte bara något som man kan ta på, kritisera och vilja ändra på. Min kropp är maktfull, den kan skapa liv. När jag är hemma tänker jag inte så mycket på mitt utseende, jag är oftast osminkad i träningskläder men när jag åker in till storstaden så dyker de där världsliga tankarna upp, borde jag köpa nya skor och måla naglarna?

Hennes ansiktsuttryck ändras genast från mjukt till hårt när vi pratar om vikten av att kunna dra gränser mellan det privata och offentliga.
– Jag bor på en ö där ingen bryr sig speciellt mycket om mitt kändisskap, det som händer på internet får man ta med en nypa salt, det är en låtsasvärld. Jag är rätt så bra på att hantera det, men visst går det i vågor. Vi har haft en del obehagliga situationer. När jag fick Lea Luna så började jag tänka mer på vad jag gör och vad jag visar upp. Man behöver faktiskt inte visa portuppgången till sitt hem, eller lägga upp insta-stories live, men i det stora hela så är yogavärlden mjuk och god. Vi får väldigt mycket kärlek också.

När telefonen ringer svarar Rachel direkt, det är barnflickan som meddelar att Lea Luna har vaknat. Rachel ger tydliga mat-instruktioner och säger att hon alldeles strax är på väg hem. Hon känns väldigt vanlig men hennes liv är allt annat än vanligt. Trots att vi sitter på en avskild plats ute på Lidingö tisslas och tasslas det om henne mest hela tiden. Men hon tycks helt oberörd av all uppmärksamhet.

– Min personliga Yoga har väldigt lite att göra med den som jag visar upp på Instagram. Min egen Yoga är väldigt oglamorös, den utförs i fula underkläder i hemmets lugna vrå, med en bebis som ligger bredvid. Det är en helig grej för mig och det är viktigt att det får vara det. För visst har det funnits stunder då jag har känt att om jag tar en till yogabild så kräks jag. Å andra sidan vet jag att jag lever ett fantastiskt liv och det är viktigt att zooma ut och se hur andra har det. Jag gör en del välgörenhetsresor och det ger onekligen nya perspektiv på livet. Det finns så många därute som har det svårt. Min man är ganska nöjd med det vi gör idag, han tycker inte att man måste ”move mountains” hela tiden, men jag vill ständigt göra mer.

När hennes taxi anländer frågar hon hur jag tar mig tillbaka in till staden, jag vet inte varför jag vill testa henne men jag säger att jag tänkte åka med henne.
– Självklart åker du med mig säger hon med ett leende.

När vi hoppar ur bilen på Karlaplan ger hon mig en rejäl kram och vägrar att ta emot pengar för resan. Det finns vetenskapliga bevis på att mindfulness och meditation hjälper oss att utveckla en slags emotionell intelligens, och visst är det härligt att Yoga Girl faktiskt är
den hon utger sig för att vara. Det inspirerar i alla fall mig till att rulla ut
mattan, för att zooma inåt och utåt.

ska%cc%88rmavbild-2018-10-05-kl-11-36-02

 

TEXT: Nadya Gruner | Foto: Gustav Kaiser