27.02.19

Från direktör till barnboksförfattare

Från direktör till barnboksförfattare

Annika Billberg hade ett stressigt liv i rollen som kommunikationsdirektör kombinerat med familjelivet. När kroppen sade ifrån och hon insåg att hon länge drömt om något annat sade hon upp sig – och började skriva barnböcker.

Hon satt på en traditionell chefstjänst och hade jobbat i ledningsgrupp i stora börsnoterade företag under femton år. Med man, också i chefsposition och två barn var det inte helt lätt att få ihop pusslet.
– Det var kännbart att jag var klar med den typen av liv, jag ville verkligen göra något annat. Den traditionella konven-tionella storföretagsstrukturen bygger på att man jobbar långa dagar, reser mycket, sitter i långa möten och tillbringar mycket tid på kontoret. Tack vare dagens teknik har vi ju dessutom möjlighet att jobba dygnet runt vilket gör att man aldrig någonsin stänger av jobbet.

Annika jobbade ofta efter att barnen lagt sig och nästa dag började allt om. Det gav en ekonomisk trygghet, men istället fick hälsan ta stryk.
– Stundtals mådde jag bra, de roliga projekten rullade på, men emellanåt mådde jag jättedåligt. För ett år sedan var jag förmodligen ganska illa ute. Först fick jag en lunginflammation som jag inte skötte om, sedan övergick det i en muskelinflammation som satte sig från nacken och nedåt.

Kroppen gav tydliga signaler till Annika. Till slut blev hon tvungen att sjukskriva sig i två månader, en tid med ständig smärta, högt intag av smärtstillande medicin men även en tid då hon hade möjlighet att fundera och diskutera med sin man om framtiden.
– I många år reflekterade jag över att jag inte ville leva som jag gjorde. En del är entreprenörer och kastar sig ut i saker, själv är jag mer en trygghetsperson med ordning och reda som vill veta vad som händer dagen därpå.

Några månader efter sjukskrivningen gick Annika in till
sin chef och sa att hon bestämt sig för att göra något annat.
– Det var nervöst, men han var väldigt förstående. Efter att jag berättat så kände jag en stor lättnad.

En dröm om att skriva barnböcker någon gång i sitt liv hade funnits där sedan Annika var liten.
– Jag hade en lärare som bekräftade mig väldigt mycket, jag älskade att skriva uppsatser och sagor, jag tyckte om
att fantisera och drömma mig bort och har alltid burit med mig känslan att jag någon gång ska skriva barnböcker.

Åren gick och tiden upptogs av högskolestudier, man, barn och jobb. Annika tänkte hela tiden att den perfekta idén skulle ramla ner i huvudet och att hon då skulle sätta sig ner och skriva.
Under ledigheten med sitt andra barn tog Annika tillvara på stunderna när dottern sov.
– Det var så fantastiskt kul och så himla lätt. Jag var ju
van att skriva byråkratiskt och plötsligt fick jag skriva barnsligt, det bara flöt på!
Manuset till den första boken blev klar under föräldraledigheten, sedan tog det flera vändor hos lektör, det blev refuserat hos flera förlag, omarbetades om och om igen. Under tre års tid blev manuset sakteligen bättre och bättre. Till slut blev Annika antagen av ett förlag som hade kravet att hon skulle göra en serie med tre böcker. Det tackade hon glatt ja till.
Det var våren 2017 och den första boken ”En sagolik sommar” kom ut april 2018.
– Nu kände jag att jag verkligen ville ge mig själv chansen att göra detta bra, och det gick inte att kombinera i den
arbetsroll jag var i.

Idag skriver hon barnböcker och arbetar som konsult inom kommunikation. Arbetet är varierande och ojämnt. När en
bok precis utgivits går mycket tid åt till mässor och evenemang, hon träffar skolklasser, signerar böcker och arbetar med marknadsföring för böckerna. Den andra boken ”Ett zurrigt höstlov” blev tillgänglig för allmänheten i oktober förra året och nu är Annika i full färd med att skriva den tredje boken i serien som kommer ut nu i vår. Det blir troligtvis fler böcker i serien om Tutte Brödsmula och Kalle Humla.

– Idag mår jag så oerhört mycket bättre, det är som en helt annan värld. Även om jag har kunder och en del att göra så styr jag själv på ett helt annat sätt än när jag var anställd. Det är skillnad på att drömma och att göra. De flesta har drömmar, men få lägger ner den tid och all den energi som krävs för att nå dit. Det har varit en orolig startsträcka, och
jag måste tänka på ekonomin på ett annat sätt än tidigare, men det är så värt det.

 

ska%cc%88rmavbild-2019-02-27-kl-11-39-54

ska%cc%88rmavbild-2019-02-27-kl-11-38-19