04.04.18

Från Birkastan till Hollywood

Från Birkastan till Hollywood

Vi har sett henne i tv-serierna Mäklarna, Småstaden, Rederiet och i den klassiska filmen Morrhår och ärtor från 1986 – men det är med bioaktuella Downsizing som Margareta Pettersson fått ett genombrott i Hollywood. Under inspelningen blev hon kompis med storstjärnorna Matt Damon, Christoph Waltz, Rolf Lassgård och den Oscarsbelönade regissören Alexander Payne. Efter det här finns bara en drömroll – den med Al Pacino.

När den hyllade regissören Alexander Payne sökte en skådespelerska till sin senaste film Downsizing sökte han i Sverige. Och fann Margareta Pettersson. I rollen som Solveig, en norsk miljonärsdotter som vill använda sina pengar till att rädda världen, spelar Margareta en intensiv och godhjärtad kvinna som inte är helt olik henne själv.
– Jag är också känslig, sårbar och godhjärtad. Och snäll, stark och humoristisk!

Downsizing hade Sverigepremiär i januari och går på bio just nu. Filmen handlar om ett medelklasspar, spelade av Kristen Wiig och Matt Damon, som väljer att krympa sig själva, för att på så sätt hushålla med jordens resurser och samtidigt leva ett lyxigare liv. Ett val som leder till ett spännande äventyr.
– Det var en underbar filminspelning. Alexander Payne är en fantastisk regissör. Han har en förmåga att locka fram det bästa ur oss skådespelare. Alla i teamet var väldigt sympatiska och vänliga. Vi filmade i 40 graders värme utanför Toronto, oftast utomhus. Mellan tagningarna hjälpte en assistent mig att komma undan i skugga med ett paraply eller att vila i min egen trailer med ett glas vatten. Jag blev väl omhändertagen och kände mig bekräftad och sedd som både skådespelare och människa.

Något som förvånade dig?
– Egentligen inte, jag fokuserade på att göra min roll riktigt bra. Men visst blev jag positivt överraskad av allt beröm och all omtanke jag fick från teamet. Trots att det var så stor produktion med hundratals personer lyckades Alexander Payne skapa en intimitet bland oss som stod framför kameran. Det var så roligt!

Vilken var den största utmaningenför dig?
– All text och många repliker! Första dagen hade jag en lång monolog inför Matt Damon, Christoph Waltz och Hong Chau. Jag var drivande i scenen och det var långa tagningar och väldigt varmt. Matt Damon skämtade och sa efteråt: ”You got more lines than I have in the whole movie!”

Hur var det att spela mot Matt Damon och de andra stjärnorna?
– Matt Damon var underbar, väldigt ödmjuk, proffsig och trevlig. Han gav mig mycket beröm och sa efteråt att han haft svårt att hålla sig för skratt när vi filmade våra scener. Christoph Waltz var också fantastisk. Alla var proffsiga och jobbade hårt, det fanns inte minsta divalater. Det var ett nöje att spela mot Rolf Lassgård också, som jag inte hade träffat tidigare. Tillsammans med en norsk skådespelarkollega som också medverkade i filmen gick vi ut och åt på kvällarna om det gavs tid till det.

Rollen som Solveig var från början avsedd för en känd amerikansk skådespelerska – vet du vem?
– Ja, när jag hade filmat klart berättade Alexander Payne i förtroende att min roll varit påtänkt för en mycket känd amerikansk skådespelerska. Han sa också att hon inte kunde ha gjort den lika bra som jag.

Fint beröm! Vad var det Alexander Payne sökte som du har?
– Jag tror han blev tagen av min äkthet och sårbarhet som skådespelerska, att jag spelar ut komiskt och är rutinerad och träffsäker. Jag upplevde att han kände tillit till mig som skådespelare. Det var en ömsesidig respekt och bekräftelse vi hade till varandra som yrkesutövare.

Var du med på premiären i Hollywood i december?
– Ja, jag var där som ensam svensk skådespelare, Lassgård kunde inte komma. Jag och min agent hämtades i limousine. Jag fick gå på röda mattan, fotograferades och intervjuades av världspressen. Före visningen kallade Alexander Payne upp mig och de andra skådespelarna på scenen inför
1 200 personer i en fullsatt biosalong. Det var överväldigande! Efteråt bildades en kö av biobesökare som ville ta selfies och bad om min autograf. När festen var slut hämtades vi av limousinen som körde oss tillbaka till Beverly Hills.

Var ser vi dig härnäst?
– Jag har några olika roller på gång, men det är för tidigt att prata om än så länge.

Vilken roll skulle kunna toppa det här?
– En huvudroll i en långfilm med Al Pacino. Regisserad av Alexander Payne! Har man redan spelat med storstjärnor så måste man tillåta sig att drömma stort. ✤

 

 

TEXT: Annika Munter | foto: Gustav Kaiser