20.08.18

Folk gillar sin lilla bokhandel

Folk gillar sin lilla bokhandel

Det talas ofta om den fysiska bokens vara eller icke vara i en digital värld.En som vurmar för dess fortlevnad är entreprenören Mia Strandell som driver anrika Äppelvikens Bokhandel där föreläsningar och bokcirklar avlöser varandra.
– Det är en ren glädje att jobba här – med böcker, kunder och barn som lyser upp bara av att komma in i butiken, säger hon.

Den vita sekelskiftesdörren till Äppelvikens Bokhandel öppnas och in rusar ett glatt gäng tjejer i elvaårsåldern. De nickar leende till kvinnan i kassan och fortsätter sedan snabbt in i rummet där pennor, suddgummin, glittrande dagböcker och annat pyssel förgyller hyllorna.
– Det är det här som är det bästa med mitt jobb. Det är en ren glädje att befinna sig bland alla böcker, kunder och barn som lyser upp bara av att komma in till oss, säger Mia Strandell.
När Mia för sju år sedan bestämde sig för att ta över Äppelvikens Bokhandel var det en verksamhet i totalt förfall. Det krävdes en helrenovering och en stor portion mod för att våga ge sig in i projektet och resan har varit både upp och ner.

– Lite dumdristigt var det kanske, men jag är snabb med att fatta beslut och att verkställa dem. Jag avskyr att dra saker i långbänk. Och tanken var redan från början att bokhandeln skulle drivas vid sidan av mitt ordinarie arbete, och så ser det fortfarande ut, jobbet som konsult inom kommunikation och tv har jag kvar. Och det är en form som fungerar, vi kan nog tuffa på ett bra tag till.

Mia började sin yrkesbana som samordnare för reklamfotografer när hon var i 20-årsåldern. Sedan dess har hon arbetat på flera reklambyråer, varit marknadschef för SOS Barnbyar och producent på TV4, där hon arbetat i omgångar, senast med programmet En resa för livet. Den fjärde säsongen sändes i TV3 och spelades in i Nepal med Mia Parnevik och Robert Aschberg, och även där var Mia producent. Tillsammans med maken driver hon också en verksamhet med fartyget M/S Borgila vid Söder Mälarstrand, som främst hyrs ut som festlokal.

Entreprenörskapet i sig är alltså långt ifrån främmande och numera har bokhandeln tre deltidsanställda och försäljningen ligger på en relativt konstant
nivå sett till årsbasis, där julen står för en tredjedel av omsättningen, följt av två–tre toppar utspridda på försommaren, vid skolstart och en bit in på höstterminen.
– Brommaborna är väldigt lojala. De gillar sin lilla bokhandel och tycker att det är viktigt att den finns kvar och för att hålla den levande så har jag startat
en bokcirkel där deltagarna bland annat har betat av moderna klassiker som Väggen av Marlen Haushofer och Åter-stoden av dagen av Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro. Vi har även återkommande författarkvällar som drar fulla hus. När Klas Östergren var på plats i vintras var det kö långt ut på gatan.

Det är inte bara i bokhandeln som böcker pryder väggarna, det gör de även i Mias hem där ”biblioteket” och fåtöljen är nästintill heliga.
– Det är nog min favoritplats i huset. Barnen gillar också det här rummet, men det beror nog mest på att det står ett piano i ena hörnet.

Ja, sång och musik finns det gott om i det här hemmet och om du tycker att namnet Strandell klingar bekant så beror det sannolikt på att du nyligen lyssnat på, eller hört talas om Mias barn, Tova och Sixten, som tillsammans bildar den hyllade syskonduon Strandels. I somras var de förband åt Per Gessle på hans sommarturné.
– Jag gick själv i Adolf Fredriks musikklasser när jag var liten, men musikplanerna lades på hyllan ganska tidigt. Därför är jag extra glad över att generna och intresset tycks ha tagit sig vidare till Tova och Sixten. Båda två har sjungit, dansat och uppträtt sedan de var små och det är fantastiskt att de nu har lyckats slå igenom, säger hon.

Vad köper Brommaborna för böcker?
– Ofta litteratur som nyligen recenserats i till exempel Babel, DN eller i Lundströms bokradio. Chick-lit går inte så bra, däremot säljer vi mycket inom hälsa, till exempel vegokokböcker. Deckare är också populärt men de köper folk helst i pocket.
Mia sveper ut med handen och ser sig omkring bland rader av litteratur. Sedan säger hon eftertänksamt:
– Jag brukar vanligtvis byta jobb vart fjärde år för min egen personliga utvecklings skull, men det är något fascineran-de med bokhandeln, den ger så mycket på en mängd olika plan. Här stannar
jag kvar.

ska%cc%88rmavbild-2018-08-20-kl-13-39-24

ska%cc%88rmavbild-2018-08-20-kl-13-40-26

 text och foto: Mia Wibacke Bornberger