28.11.18

”Ett gediget hantverk håller hur länge som helst”

”Ett gediget hantverk håller hur länge som helst”

Sebastian Öhrn studerade ekonomi och såg framför sig en traditionell karriär inom finanssektorn. I stället tog han, helt oerfaren, klivet rakt in i skobranschen. Affärsmodellen: handgjorda och exklusiva kvalitetsskor till halva priset.

Du driver butiken Myrqvist på Grev Turegatan och säljer handgjorda randsydda skinnskor – men till budgetpris. Hur går det ihop?
– Affärsidén bygger på att vi bara säljer via egna kanaler, det vill säga i butiken och online. Genom att hoppa över återförsäljar- och distributionsledet kan vi halvera priset ut till kund utan att kompromissa med kvaliteten. Målet är att tvätta bort snobbstämpeln som handgjorda skor har och att fler ska kunna bära gedigna och moderiktiga skor – inte bara till fest utan även till vardags. Bra kvalitet håller längre vilket också bidrar till mindre slit- och slängkonsumtion.

Som 15-åring köpte du dina första riktiga kvalitetsskor. Var siktet inställt på den här branschen redan då?
– Nej, absolut inte. Det hela började med att jag tog ett sabbatsår efter studenten för att sälja skoblock online, det var tänkt som ett hobbyprojekt. Jag tyckte att de skoblock som fanns att köpa i butik var alldeles för dyra och beställde därför hem 1 000 stycken från Kina, satte upp en enkel hemsida och sålde dem billigt direkt till kund. När jag sedan flyttade till Skottland för att studera ekonomi skötte jag företaget på distans och mina föräldrars källare i Bromma fungerade som bas för lager och orderhantering. För två år sedan bestämde jag mig för att ta steget från enbart skovårdsprodukter till skor och började skissa på en plan som mynnade ut i Myrqvist.

Ni raggade startkapital med hjälp av crowdfunding och fick en flygande start. Berätta.
– Jag och min kollega Olle Ringstedt, som också är från Bromma, tog fram en liten kollektion och drog igång en kampanj via crowdfundingsajten Kickstarter Sweden där
vi presenterade vår idé om prisvärda kvalitetsskor. Målet var att samla in 100 000 kronor – vi landade på otroliga 700 000 kronor, det blev en enorm respons. Myrqvist var
vid den tidpunkten det mest sponsrade Kickstarterprojektet inom genren mode och vi kunde direkt sätta igång och ta fram en riktig kollektion.

Vilka är fördelarna med kvalitetsskor i skinn jämfört med till exempel mjuka sköna sneakers?
– Klacken ger dig en bättre hållning än vad en platt sula gör och dessutom blir du två centimeter längre. Skinn formar sig också efter foten vilket gör skorna väldigt
bekväma när du gått in dem. Och vårdar man dem håller de hur länge som helst – skinn blir bara snyggare med tiden.

Designar ni skorna själva?
– Ja, men vi utgår från klassiska modeller, främst Oxford. Vår handpåläggning handlar mycket om detaljer och material och om att skapa den perfekta lästen, att hitta balansen i skons silhuett. Vi försöker ligga mellan det runda robusta brittiska och det nätta spetsiga italienska: ett svenskt lagom som vi tror appellerar till många. Och allt eftersom vi lär känna våra kunder anpassar vi produkterna efter deras önskemål. Skorna är i konstant förändring.

Hur många modeller har ni i sortiment?
– Tolv med egna namn, fast de finns i flera olika utföranden. Totalt ett trettiotal.

Hade ni några särskilda tankar när det gällde val av lokal?
– Vi siktade på city och ville gärna hitta något i närheten av de klassiska herrekiperingarna på Nybrogatan och Humlegårdsgatan. Och lokalen behövde dessutom vara stor nog för både butik, lager och kontor.

Sådana här projekt är sällan helt friktionsfria. Vad har varit svårast?
– Att säkerställa produktionen. Vi har samarbetat med flera olika fabriker med varierande framgång. Det har handlat om förseningar och annat strul, men det hör väl samtidigt entreprenörsresan till och man lär sig efterhand att undvika vissa fallgropar. Nu löper det på fint. Skorna tillverkas i Portugal medan lädret är franskt och kommer från den Hermès-ägda Tanneries du Puy-fabriken.

Hur många par skor har du själv?
– Haha, faktiskt inte så många som man kanske tror. Som entreprenör är jag snål mot mig själv, men jag är också är testpilot för våra prototyper, så visst har jag några par. ✤

ska%cc%88rmavbild-2018-11-20-kl-11-54-10
Sebastians sko-skola

Det här är randsydda skor: Den mest avancerade och robusta skokonstruktionen.
Yttersulan sitter fast i den så kallade randen som i sin tur sitter ihop med resten utav skon.
På så sätt kan sulan enkelt bytas ut av en skomakare när det är dags.
Med enklare konstruktioner måste ofta hela skon slängas när sulan har slitits ut.

Så sköter du dina skor:
Använd inte samma par skor flera dagar i rad, låt dem vila med
skoblock efter användning för att räta ut gångvecken.
Skoblock i cederträ rekommenderas, de både absorberar fukt och tar död på
bakterier. Ge skorna en skyddande glans med skovax samt smörj in lädret med skokräm.

Text och foto: Mia Wibacke Bornberger