16.01.17

En ny bild av ”Blondinbella”

En ny bild av ”Blondinbella”

Hon slog igenom som väldigt ung, frispråkig och till synes ytlig modebloggare. Sedan dess har Isabella Löwengrip hunnit bli framgångsrik entreprenör, husägare och tvåbarnsmamma. Hon är fortfarande ung och frispråkig, men omvälvande händelser i livet har samtidigt försett henne med en stor dos ödmjukhet.

Som fjortonåring, 2005, startar Isabella Löwengrip bloggen Blondinbella. Hon är söt, blond och kaxig och bloggen ökar snabbt i popularitet. 2007 värderas hon till fem miljoner kronor och har startat företag och börjat ta ut lön från sin bloggverksamhet. Blondinbella blir ett internetfenomen och en av galjonsfigurerna för de unga, flärd-fulla och framgångsrika modebloggarna.

Idag är bloggen kanske Nordens största och Isabella Löwengrip är, förutom bloggare, också författare, föreläsare, styrelseordförande och framför allt entreprenör. Hon har varit tv-programledare och chefredaktör för sitt eget magasin och har sammanlagt startat 11 företag. Isabella är gift, har två barn och bor i villa. Hon är 26 år. Att ha hunnit med så mycket i så unga år tyder på ett driv utöver det vanliga. Till en del har det berott på revanschlusta efter en jobbig skoltid, där hon kände sig utfryst.

– Jag var lite töntig och intresserade mig mer för böcker. På lunchen gick jag ensam till McDonald’s och åt en cheeseburgare och läste böcker, istället för att sitta ensam i skolmatsalen. Jag har alltid varit lite av en outsider, har inte passat in.

Isabella mobbades, bland annat för sin svåra akne, och uppväxten var överlag tuff. Hon har själv beskrivit sin familj som dysfunktionell. Föräldrarna var skilda och Isabella flyttade fram och tillbaka mellan Järfälla och Vasastan, innan hon redan som 14-åring flyttade till egen lägenhet. Relationen till framför allt pappan har varit sårig och för några år sedan bröt Isabella kontakten med honom helt.

Den gemenskap och tillhörighet hon saknade på andra håll fann Isabella när hon gick med i Moderaternas ungdomsförbund, MUF, som 13-åring. Hon identifierade sig med MUF och kom att personifiera Nya Moderaternas syn på entreprenörskap och företagande. Hennes uttalanden på den tiden var utmanande och hon tyckte, som många tonåringar, att det var kul att provocera.

Hur mycket av dig fanns det i den tidiga Blondinbella?

– När bloggen drog igång skapade jag en karaktär, men den har alltid varit jag. För att slå igenom med bloggen insåg jag att det måste vara på ett visst sätt och när bloggen växte drogs jag med i det. Det blev roligt med röda mattan och fina kläder. Då förstärktes bilden, men jag kände mig aldrig riktigt hemma i den.

Och de senaste två åren har en ny bild av Isabella Löwengrip tonat fram. På bloggen är det fortfarande många ”dagens outfit”-selfies, men de blandas idag upp med andra, mer allvarliga, ämnen.

Tillsammans med Pingis Hadenius har Isabella podden Economista, som också blivit bok, där de diskuterar olika aspekter av privat- och företagsekonomi, något som gett Isabella anhängare i nya läger. Och hon har fortfarande starka åsikter.

– Just nu är jag insnöad på kvinnors pension. Folk förstår inte hur mycket man förlorar när man som kvinna utbildar sig längre, väljer ”fel” jobb, är hemma med barn, tar all vab och går ner i arbetstid. Då står man där sedan med usel pension. Då predikar jag: ”Var hemma så mycket du vill, men då får din man ge 2,5 % av sin statliga pension eller ha ett eget pensionssparande till dig.”.

Ett annat, tydligt, exempel på ”den nya Isabella” kom för ett drygt år sedan, när Isabella på Twitter kommenterade Moderaternas kursändring efter Reinfeldts avgång: ”Förbjuda tiggeri och temporära uppehållstillstånd. Nya Moderaterna är inte längre ett parti för mig. Vad hände med individens frihet?”

– Det låg ingen strategi bakom. Jag var på väg till dagis och läste Moderaternas förslag och blev bara arg. ”Det här har inte jag skrivit under på.” Moderaterna stod för mig för frihet för alla. Om det inte omfattar alla människor vill inte jag vara med längre.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Att ”Blondinbella” skulle gå ur Moderaterna kommenterades i alla sociala medier och skapade rubriker i Expressen och Aftonbladet. Till och med på DN:s ledarsida avhandlades Isabellas inlägg. De kraftiga reaktionerna kom som en överraskning för Isabella.

– Jag förstod då att jag hade varit lite av en symbol för Reinfeldts Nya Moderaterna. Men för mig är det viktigt att visa när man är oense med ett parti. Ändras partiet måste man också kunna byta parti. Att ifrågasätta lärde jag mig faktiskt i Moderaternas ungdomsförbund. Det är också det jag har gjort med mig själv de senaste åren: utmanat mig själv och mina värderingar. Tycker jag så här fortfarande och varför då?

Bloggen Blondinbella har ungefär 1,3 miljoner läsare i veckan och det gör förstås Isabella Löwengrip till en inflytelserik person. När hon skrev i bloggen att hon skulle låta vaccinera sin dotter extra tidigt på grund av en resa, fick hon många kommentarer från vaccinmotståndare, som avrådde. Isabella sökte då svar på vad trovärdig vetenskaplig forskning egentligen säger om vacciner. Hon ställde bland annat frågor i föreningen Vetenskap och Folkbildnings (VoF) Facebook-forum. Det resulterade i ett väl avvägt blogginlägg om varför hon ville vaccinera sina barn.

Det känns som att du tar din roll som förebild på allvar.

– Absolut! På många plan. Framför allt att våga stå upp och säga ifrån om något inte är bra. Alla vågar inte det, men jag tar gärna på mig det. För mig tar det inte lika mycket energi som det kanske gör för andra. Trots att hon sedan karriären började har utsatts för mycket hat och hot ryter hon fortfarande ifrån ibland i olika sammanhang.

– Det är mycket rasism och annat i många trådar och då kan jag inte sitta tyst. Men det är obehagligt, för det kommer kommentarer om att folk vet var jag bor och en del direkta hot. Det är synd att det har blivit så.

Kan du, så här i efterhand, urskilja någon eller några punkter, när du har gjort kursändringar för att förändra bilden av dig själv?

– Dels när jag har blivit utbränd, första gången 2008 och andra 2012. De perioderna ansträngde jag mig extra hårt, för att visa folk, och då gick det åt helvete. Och dels i samband med barnen. När Sally (Isabellas andra barn, red:s anm) kom, gick jag in i mig själv under en period, för att allt hade gått så fort fram till dess. Hon, som alltid hade gått sin egen väg och klarat sig själv, insåg att hon var tvungen att tänka om.

– Jag har velat vara som Pippi, men ensam är inte stark. Jag har inte haft förståelse för hur viktigt det är att våga lita på andra människor. Det är inte konstigt med tanke på hur jag har haft det. Sedan jag började våga lita på någon till 100 procent har allt blivit så mycket bättre. Jag har blivit gladare och bolagen har blomstrat.

Något som har bidragit till den nya, mer ödmjuka bilden av Isabella Löwengrip, var när hon berättade att hon ändrat åsikt i frågan om hur man når framgång.
I storsäljande boken ”The Secret” hävdar författaren Rhonda Byrnes att man kan dra till sig rikedom, hälsa och lycka genom positiva tankar och känslor. Isabella blev en av bokens främsta förespråkare, men i och med flyktingkrisen förra hösten förändrades hennes syn på mekanismerna bakom framgång.

– En vän som jobbade på de gula båtarna ringde och berättade om sina upplevelser. Jag fick kräkkänslor och slängde alla självhjälpsböcker om framgång och alla powercitat, som jag hade möblerat hemmet med. Det blev så uppenbart att det inte beror på ens inställning. Reaktionen var, i likhet med när hon gjorde slut med Moderaterna, känslomässig. Men Isabellas förändring har också varit en högst medveten process.

– När jag förstod att varumärket måste gå mer åt det jag egentligen är var det ingen större förändring för min egen del, men det var otroligt tungt att förändra varumärket. Det var verkligen som att köra atlantångare. Hur mycket man än rattar tar det tid innan man svänger.

– Jag har testat vad som funkar online och vet att jag kan skriva om tråkiga och nör-diga saker och ändå behålla mina läsare.Men det handlar också om att jag inte längre försöker passa in och vara något jag inte är. Det tar för mycket energi. Nu när jag inte behöver låtsas längre har folk fått en mer rättvisande bild av mig.

Du brukar hävda att du inte är feminist, men jag får ändå en tydlig bild av att du är det.

– Hm, jag kan nog gå med på den beskrivningen. När jag hör mig själv i gamla poddavsnitt säga att om man vill ha högre lön ska man bara knacka på chefens dörr och begära det, känner jag… (Isabella gör kräkrörelser, åtföljda av ett stort skratt.). Ja, jag är feminist, men kvotering tror jag inte på. Staten ska inte bestämma hur folk ska leva. Det avskyr jag!

– Den viktigaste frågan för mig är att alla människor måste få chans till personlig utveckling och framför allt ett jobb. Man ska känna att man har någonstans att gå varje dag. Individen ska fortfarande komma främst, men det måste också finnas ett kollektiv där, som är med och stöttar.