26.02.18

Det viktigaste är att ha roligt!

Det viktigaste är att ha roligt!

Matilda Algotsson är tjejen från Enebyberg som snörde på sig de vita skridskornaför att mamma och pappa ville det. Snart visade det sig att hon älskade sporten – och hade talang. I september 2017 säkrad hon Sveriges plats i OS i konståkning, hyllades för sina prestationer och seglade upp som Sveriges främsta isprinsessa. Men på EM i januari gick inget som hon hoppats och hon kvalificerade sig inte för finalen. Men Matilda ger inte upp.
Som hon ser det är det här bara början!

FÖRSTA GÅNGEN vi talas vid är efter OS-kvaltävlingarna i tyska Oberstdorf. Matilda har nyss gjort en av sina bästa tävlingar någonsin, hon slog sitt personbästa och klarade för första gången på tävling två helt nya hopp.

Och framförallt: hon knep Sveriges biljett till världens största tävling i vintersport. ”Det känns fantastiskt att jag tog en plats till Sverige i OS. Jag är både lättad och lycklig- och så glad att jag fick och tog chansen, sa en strålande glad Matilda över telefon.” Då var många förvånade att det var Matilda, och inte Joshi Helgesson, som deltog i OS-kvaltävlingarna. Medier skrev att Matilda snott OS-kvalplatsen från Joshi men Matilda menade att det bara var trams.

– Joshi är väldigt sportlig, det är alla, och allt har hanterats jättebra. Det finns inga schismer. Tvärt om.

JOSHI HELGESSON VALDE att avsluta sin karriär i november 2017, men då seglade en annan konkurrent upp. På SM i Skellefteå, helgen innan jul, utmanades Matilda av den tre år yngre landslagskompisen Anita Östlund, från Landvetter, som knep SM-guldmedaljen. Matilda kom tvåa i tävlingen och med det följde en nervkittlande väntan på Sveriges Olympiska Kommittes beslut om vem som skulle få representera Sverige i OS, ett beslut som togs först efter Europamästerskapen i Ryssland i januari.

När jag och Matilda talas vid igen är det bara veckor kvar till den avgörande tävlingen. Det är en iskall dag och snön faller på tvären när vi träffas på Kardemumma vid Enebytorg, ett stenkast från Matildas hem. Hon ska bara vara hemma en dag innan hon åker tillbaks till Tibro för att träna på sina tävlingsprogram.

– Det går inte att vara borta från träningen för länge och tro att man kan fort- sätta där man slutade. Det är en färskvara.

Vilka egenskaper har gjort att du tagit dig så långt?
– Att jag har tränat hårt och haft fokus. Jag har fallenhet för konståkninng. Men det handlar mest om träning. I slutän- dan är det uthålligheten som har störst betydelse.

Matilda började sin karriär som 4-åring i Enebybergs ishall. Mamma och pappa Algotsson ville att deras döttrar, Matilda och storasyster Emma, skulle lära sig åka skridskor. Flickorna fattade snabbt galop- pen, höll balansen och avancerade från köttbullen, tuppen och flygskär till två- bens piruetter och enkelhopp. Men när de närmade sig tonåren slutade Emma medan Matilda fortsatte.

– Jag fortsatte för att det är var så kul. Enebyberg var en bra klubb att börja i. Det var glädje i varje träning och inte så mycket allvar eller press. Jag är glad att jag började min karriär där. Det viktigaste är att ha roligt.

Matilda nämner tränaren Sofia Rahme som en av anledningarna till att lusten och motivationen fortsatte ända upp i tonåren.
– Sofia var en stor anledning till att det var så kul att gå till träning. Tack vare henne var jag kvar länge, jag avancerade inte förens jag var moge

Det går inte att vara borta från träningen för länge och tro att man kan fortsätta där man slutade. Det är en färskvara.”

MATILDA BYTTE KLUBB till Solna när hon var tolv år. Antalet träningstillfällen ökade till sex per vecka och hon började så småningom tävla som junior i elitserietävlingar. Med kraftfull åkning, mycket fart, och allt säkrare trippelhopp övertygade hon både domare och publik att hon var att räkna med. För fem år sedan blev hon uttagen till landslaget och sommaren 2017 bytte hon klubb igen, det var då Matilda flyttade till Skövde för att träna med Tibro konståkningsklubb och få sparring av Joshi Helgesson. Tillsammans med nya klubbkamrater och en ny coach har hon sedan dess tränat två eller tre ispass per dag, plus ett fyspass.

– Jag bytte klubb för att få ny input, omväxling och ny miljö och det har varit jätteinspirerande. Att träna med någon som satsat så seriöst som Joshi är väldigt motiverande. Hon har så mycket erfarenhet som jag inte har.

Vad har du saknat sedan flytten?
– Vänner och familj. Det är kul med nytt men det är samtidigt en omställning.

Vardagen med familjen och mina gamla kompisar saknar jag, men det funkar bra ändå och jag trivs. Med tåg tar det bara två timmar hem till Stockholm. Matilda berättar att hon under hösten 2017 jobbat mycket med den ”mentala biten” och att hon på kort tid lärt hon sig nya figurer och hopp, som trippel lots och tippel flip.

– Innan sommaren trodde jag inte att jag skulle klara att lägga in fler hopp i tävlingsprogrammen, men det gjorde jag! På kvaltävlingarna i Tyskland och på SM i Skellefteå hade jag dem i både korta och långa programmet.

Vad är det med den ”mentala biten” som har förändrats?
– Jag tömmer huvudet och bara kör! Jag har lärt mig att tänka bort tvivel och lita på att jag kan det jag gör. Förut har jag haft lätt att börja tvivla och har ofta blivit väldigt nervös. Då gäller det att köra ändå. Det verkar som det funkar och idag är jag mer medveten om vad jag får för tankar och hur jag kan hantera dem. Mina framgångar så här långt har påverkat mig att bli öppen, jag går in med inställningen att jag kommer fixa det.

Tyvärr räckte det inte hela vägen fram. På Europamästerskapet i Ryssland i januari 2018 blev inget som Matilda hade tänkt sig, hon ramlade i både det första och andra hoppet och hennes poäng blev blygsamma. I en intervju direkt efter åket säger hon att det kändes som om hon rusade igenom allt och inte tog sig tiden att åka så bra som hon gjort förut. Nu väntar en tids återhämtning och därefter mer träning och många fler tävlingar.

– Mitt mål är att bli så bra som möjligt, att nå min fulla kapacitet. Som jag ser det är det här bara början på min karriär och många fler stora mästerskap. ✤

MATILDA ALGOTSSON I KORTHET

ÅLDER: 19 år.

FAMILJ: Mamma Johanna, pappa Anders och syskonen Emma, 21, och Rickard 16 år.

BOR: Enebyberg och Skövde.

GÖR: Åker skriskor på heltid. Ingår i Svenska Konståkningslandslaget och Sveriges Olympiska Kommittés Utmanarsatsning.

AKTUELL: Säkrade Sveriges biljett till OS i Sydkorea 2018 och är en av landets bästa kvinnor i konståkning.