28.11.18

Det går som en dans

Det går som en dans

När Philippa Klondiras var 14 år började hon i dansskola. Som 16-åring började hon undervisa i dans. Idag är hon en av delägarna i Dansen Lidingö och har dansat i bland annat Melodifestivalen och Idol samt bakom artister som Carola, Jonas Gardell och Lena Philipsson.

När allt i kroppen fungerar och man kan släppa tankarna och leva ut allt med dans är det den absolut bästa känslan i världen. Man känner sig fri och viktlös. Det är något jag vill ge till mina elever, förmågan att kunna beröra andra och sig själv. Hon började som sångare i Adolf Fredriks musikklasser som tioåring.
– Jag älskade musik och att få stå på scen och sjunga, men kände mig aldrig riktigt trygg i det.
När hon var 14 år började hon dansa på Stage på Lidingö och det tog inte lång tid innan hon förstod att det var dans hon skulle hålla på med. Philippa gick upp i nivå väldigt snabbt och fick på kort tid börja undervisa i dans.
– Det var som att jag hade hittat hem. Jag fick utlopp för något som jag alltid hade saknat, den sista pusselbiten föll liksom på plats.
I gymnasiet gick hon på S:t Eriks musikallinje och sedan vidare direkt till Lasse Kühlers för en förberedande utbildning i dans. Där träffade hon Nicole Rydell, som kom att bli en av Philippas allra bästa vänner, och som är en av delägarna i Dansen Lidingö.
    
Efter Lasse Kühlers sökte Philippa till Balettakademien, och kom in vid andra försöket.
– Tiden på Balettakademien är som ett litet vakuum. Man lever så nära alla i klassen och jämför sig och blir jämförd med andra. Det var väldigt tufft rent fysiskt men tuffast var det nog psykiskt.
Efter den tre år långa utbildningen började Philippa arbeta på ett kryssningsfartyg. På Medelhavet dansade hon inför stor publik i tre olika shower per vecka.

När Philippa flyttade hem
till Sverige igen fick hon ett jobb i Malmö i en produktion som hette Transformation,
en föreställning där äldre dansare mötte unga dansare. Efter det började jobben rulla in. Philippa jobbade en hel del ihop med koreografen Roger Lybeck i TV-program
som IDOL, Berg och Meltzer på Oscars, och föreställningar som Jonas Gardells turné Mitt enda liv, Nyårsgalan på Malmö opera samt två omgångar av Ronja Rövardotter
på Stadsteatern.  Philippa gjorde det hon älskar mest – dansade, men ända sedan hon var 16 år hade hon burit på en dröm. Det var att en dag äga en egen dansskola. Hon delade drömmen med sin danskollega och nära vän, Nicole Rydell.
– Vi pratade i flera år om hur kul det skulle vara. Vi har båda undervisat väldigt mycket och sett vad som kan gå fel och vad som kan bli riktigt rätt. Nicole är klassiskt skolad från grundskolan då hon gick Svenska balettskolan i Göteborg och jag är i princip raka motsatsen vilket gör
att vi kompletterar varandra väldigt bra, hon kan ge eleverna mycket som jag inte kan och tvärtom. Vi bestämde oss för att starta en dansskola.

I december 2016 startade de upp Dansen Lidingö tillsammans med sina män.
– Dansskolorna jag har gått på har betytt så otroligt mycket för mig och att nu få erbjuda den plattformen för unga dansare att växa upp på är en helt enorm känsla.
Det finns inget så belönande som att se en dansare utvecklas från en tafatt sexåring till en professionell dansare.
Philippa är nu höggravid med sitt första barn och har haft en tuff graviditet som begränsat hennes dansande.
– När jag inte haft möjligheten att dansa har jag förstått hur mycket dansen påverkar mig. Vissa dagar har jag gått in som i en depression för att jag inte får röra mig på det sättet jag brukar och det har varit enormt svårt. Alla de känslor jag annars släpper ut med hjälp av dans bunkras
nu upp inom mig, suget att få komma tillbaka till dansen och undervisningen är enorm. ✤

ska%cc%88rmavbild-2018-11-20-kl-11-09-44
Dansen Lidingö
I KORTHET

Dansskolan Dansen Lidingö
erbjuder showjazz, streetdance
och barndans. Sommartid
anordnar skolan dansläger.

var: Källängstorget 2

mer info:
dansenlidingo.se

text: elin bisander | foto: gustav kaiser