31.10.17

Delaktighet hos barnmorskan

Delaktighet hos barnmorskan

Ett stenkast från Odenplan ligger barnmorskemottagningen Vasamamma. Hit kommer patienter från hela Sverige, framgångsreceptet verkar vara lyhördhet.
– Vi lyssnar till våra patienter, det är viktigt att de är delaktiga för att kunna ge en bra behandling, säger barnmorskan och grundaren av Vasamamma, Haleh Amirfaryar.

På mottagningen arbetar barnmorskor, ultraljudsbarnmorskor och läkare. Ett gäng som trivs med sitt arbete och med varandra som kollegor. Vasamamma är landstings-anslutna vilket innebär kostnadsfria besök.

– Det är oerhört viktigt att vara lyhörd för vad patienten behöver. Vi testar gärna nya metoder att arbeta med om behovet finns. Vi erbjuder besök lunchtid, kvällar och helger. Vi har även börjat erbjuda videosamtal för de patienter som har ett sådant behov, berättar Haleh. Mottagningen är inredd av en tidigare patient som gick hos Vasamamma under båda sina graviditeter. Inredningen kan beskrivas som modern och ombonad.

– Det första folk säger när de kommer hit är att mottagningen är så vacker, berättar Haleh.

Vasamamma är en av Sveriges första mottagningar att erbjuda NIPT (Non invasive prenatal testing). NIPT innebär att man genom analys av foster-DNA i den gravida kvinnans blod med mycket stor träffsäkerhet kan upptäcka kromosomavvikelser. Det är pålitligare än KUB och i stort sett riskfritt till skillnad från exempelvis foster-vattenprov. Laboratoriet som behandlar Vasamammas blodprover ligger i London och är ett av de säkraste i Europa.

– Vi är den mest erfarna NIPT-mottagningen i Sverige, vi har patienter som kommer till oss hela vägen från Norge, säger Haleh.

 

Hon understryker också vikten av att patienter måste få känna sig delaktiga i sin behandling.
– Vi vet att vården får bättre effekt då, avslutar Haleh.

 

Mer information: vasamamma.se

 

Text och Foto: Elin Bisander