29.06.17

”Dans säger allt som teater och opera inte kan”

”Dans säger allt som teater och opera inte kan”

Etsningar är ett dansverk, den sista delen i en trilogi, skapad av Kungsholmsbon, koreografen och dansaren Teresia Björk. Den handlar om Siri Derkert, konstnären, artisten och förebilden, som på många sätt var före sin tid. Föreställningen har spelats på Danscentrum under april och maj. Missade du det? Lugn, i höst visas den igen!

Varför får man inte missa dansverketsEtsningar?

– Siri Derkert var queer, en feministisk förkämpe. Utan henne hade konstvärlden inte sett ut som den gör idag. Hon har alltid funnits med i mitt liv. Hon var genuint intresserad av att bli dansare men fick inte för sin familj. I föreställningen ”Etsningar” tar jag upp kvinnligt konstnärskap och familjeliv, en summering av del ett och två samt mycket runt det existentiella i livet.

Är det smalt och svårt?

– Danskonst är ett eget universum, en egen konstform. Språket som dans utgör berör. Jag vill påstå att alla har det i sig. Danskonst i sig säger allt det som teater och opera inte alltid kan. Min föreställning är personlig, direkt och förhoppningsvis be-
rörande.

Det här är den tredje delen i en trilogi, vad är unikt med Etsningar?

– Varje del har haft olika signum vad gäller musik och ljudbild. För Siri var musik väldigt centralt, precis som för mig. I föreställningen samarbetar
jag med musikern och kompositören Mikael Augustsson på scen.

Första delen i trilogin, Without Name, spelades på Stadsteatern 2014. Andra delen, Vi–We–Nous, hade premiär i Kina hur kom det sig?

– Jag blev inbjuden till Peking för att representera nordisk scenkonst. Det blev succé, vilket var otippat eftersom det är en publik som är känd för att vara både traditionell och kritisk. Mitt scenspråk är minimalistiskt och modernt och det tilltalade dem. Trots att jag pratar svenska i föreställningen så förstod de den djupare innebörden, tilltalet är direkt men ändå abstrakt i sin form.

Finns det likheter mellan dig och Siri Derkert?

– Vi är båda otroligt målmedvetna och envisa. Hon gav aldrig ge upp. Jag har också haft mycket kamp i mitt yrkesverksamma liv som dansare och koreo-graf. Siri var vassare och tuffare än jag är, men hon behövde nog vara sådan, det var tuffare tider då. Hennes konst ifrågasattes, precis som jag också blivit ifrågasatt i mitt skapande. Siri sa bland annat ”att skapa är att förändra” och det instämmer jag verkligen i.

Hur har du ifrågasatts?

– Jag har nog varit före min tid, då blir man ifrågasatt. Mitt signum är att jag hänför publiken, men ändå arbetar abstrakt. Jag vill gärna ruska om! Jag tror det väcker tankar som är utvecklande. När publiken ser något som är berörande, vackert och skört men samtidigt med en iskall verklighet i, då hjälper det dem att eventuellt förstå hur de behöver leva sina egna liv. Jag tror jag är mer i fas med tiden idag. Man behöver inte tycka om det jag gör, det viktigaste för mig är att beröra.

Det har varit tufft många gånger och jag har lärt mig ha tålamod, med branschen men framförallt med mig själv.

Var på Kungsholmen finner du mest inspiration?

– Längs strandpromenaderna, på båda sidor, under alla säsonger. Hantverkargatan älskar jag, jag blir rörd när jag går här och ser arkitekturen. Jag kan se mig själv här.

Hur länge har du bott här?

– Hela mitt liv nästan, det är hemma för mig. Stadsdelen är som Söder var förr, trevligt, en bra blandning av olika människor och alla pratar med varandra. Kungsholmen är än så länge inte så hippt utan personligt och småskaligt. Det är vackert. Jag slutar aldrig förundras.

Kungsholmsbor, är vi dansanta?

– Ingen aning men folk rör på sig mycket, promenerar och gympar. Det är nog dansanta, alla kan dansa enligt mig!

 

 

skarmavbild-2017-06-29-kl-12-52-22

Teresia Björk 

ålder: 48 år

bor: Gjutargatan

gör: Dansare och koreograf. Pedagog på Balettakademins yrkesdansarutbildning i komposition/koreografi.

aktuell: med sista delen i trilogin om Siri Derkert, Etsningar.Urpremiär på Stora Teatern i Göteborg i oktober samt på Uppsala Stadsteater och Dans-museet i Stockholm i november.