27.04.17

Blodigt i Macbeth

Blodigt i Macbeth

Alldeles nyss var det premiär för en ny teaterversion av Shakespeares klassiska tragedi Macbeth. I rollen som krigaren Banquo, Macbeths bäste vän, ser vi Nackabon och skådespelaren Johannes Bah Kuhnke

Berätta om Banquo och teatern.

– Banquo är en lojal krigare med hög moral och Macbeths bäste vän. Teatern börjar med att Banquo och Macbeth har vunnit ett stort slag. Efteråt i dimman möter de tre häxor på en hed som spår att Macbeth ska bli kung av Skottland. ”Men jag då, jag då” undrar Banquo. ”Du ska bli ännu mäktigare för dina barn kommer en dag att överta tronen”, spår häxorna. Detta hör Macbeth så när han tillsammans med sin fru mördar kungen för att komma åt tronen ser han till att Banquo och hans avkommer också mördas. Men Banquo kommer tillbaka som vålnad…

Hur har du förberett dig?

– Läst manus och gjort research. Researcharbetet är något av det roligaste jag vet. Att få läsa på om historien och ta del av de ideal och värderingar som rådde då, inspireras från Youtube och att hämta från min omgivning. Jag tycker att det finns en fara när vi skådespelare reproducerar bra prestationer vi sett på film och teater istället för att söka i verkligheten. Jag försöker mer och mer hitta vardagliga karaktärer och se hur en människa beter sig på riktigt. Sen tror jag inte på att förbereda mig för mycket. Det är inte alls speciellt roligt att spela mot någon som förberett och tror sig veta allt om sin roll. Då försvinner ofta mötet.

Trots att historien om Macbeth kom ut för mer än 400 år sedan är den fortfarande lika aktuell och populär att beskåda. Varför är den det tror du?

– Sex, makt, svek, girighet, och död. Vad mer kan man begära? Även om pjäsen har några år på nacken så slåss människan fortfarande om makten på mer eller mindre raffinerade sätt och den här pjäsen skulle kunna utspela sig i vilken del och tid av världen som helst. Macbeth har i sin tur inspirerat serier som Game of Thrones och House of Cards, och otaliga draman som bygger på kampen om makten.

Du har spelat i en Midsommarnattsdröm förut, och nu Macbeth. Gillar du Shakespeare?

– Absolut, hans texter är fantastiska! Det händer tyvärr alltför ofta att man får texter i sin hand som inte är tillräckligt genomarbetade och man blir tvungen att rädda sitt eget skinn genom att dra bort och lägga till repliker eller bara spela jävligt fort och hoppas att ingen märker nåt. Så är det inte med Shakespeare, som skådespelare är det otroligt skönt att kunna luta sig tillbaka mot något som är så välskrivet.

Du har stått på scen länge och redan i gymnasiet i Strömsund lutade det åt skådespelaryrket. Varför teater?

– För att det är ett fantastiskt yrke! Att få gå in i ett rum med ett nytt material, en ny arbetsledare, och en grupp människor som du inte känner, där alla har som mål att skapa världens bästa pjäs är magiskt.

Du har ju mest setts på Stadsteatern, men även i film, som hyllade Turist. Vad favoriserar du, teater eller film?

– Jag gillar båda. Teatern, för att det är en konstform som är här och nu. Sen gillar jag också mötet som uppstår med publiken. Film är roligt för att det har en annan spridning och når ut till många fler, som med Turist där vi nådde ut till 70 länder. Δ