18.01.17

Årets Värmdöbo vill skapa tillit med lek

Årets Värmdöbo vill skapa tillit med lek

Genom fri lek och skapande verksamhet vill Tillitsverket stärka tilliten hos både barn och vuxna. Bland annat ordnar de lekdagar där barn, men kanske framförallt vuxna, får chansen att övervinna sina rädslor och stärka sin tillit. Värmdö paper var med på en lekfull dag där farliga varelser lurade i skogen, prinsessor sjöng och pirater letade efter skatter.

Högt uppe på en höjd, precis där den slingrande Johannesdalsvägen på Ingarö slutar, hamras och spikas det på ett piratskepp bland buskar och snår. Ett gäng barn och några vuxna utklädda till pirater har strandat på Hawaii och försöker nu rusta sitt skepp för att kunna ta sig därifrån.

– Och när vi gjort det ska vi lura med den kungliga familjen ut på havet och ta deras skatter, berättar Liné Åkeson, 11 år, som med pirathatten på sniskan sitter uppflugen på en av skeppets utstickande brädor. Tillsammans med flera andra barn är han här idag för en spännande lekdag i skogen med kojbygge, teaterlek i en maskeradgarderob, sagoäventyr och sång.

– Att bygga på skeppet och få vara med mina kompisar är det roligaste tycker jag. Och att jaga sqwansken, säger Liné med uppspärrade ögon och fortsätter:

– Sqwansken är ett odjur som bor här i skogen och kan förstelna människor…

Medan piraterna snickrar vidare på sitt skepp pågår det samtidigt andra fantasifulla lekar i ”staden” som platsen på höjden kallas. I staden finns också lianer, kojor och maskeradtältet ”Kungliga teaterns garderob” där Perla Wränghede, 10 år, med stor förtjusning botaniserar runt bland sjalar, glittriga väskor och klänningar med tyll.

– Det är kul att få klä ut sig, men det roligaste är att jaga sqwansken, för det är så spännande och lite läskigt när den hoppar fram. Sen gillar jag också att bygga kojor med pinnar, mossa och ormbunkar. För det blir som ett växthus med ljusgrönt ljus, säger Perla.

Just att jaga sqwansken är något som barnen på denna lekdag gillar extra mycket. Men sqwansken är inte bara ett odjur som sätter igång barnens lek och fantasi utan det är också ett odjur som hjälper till att skapa mod hos många barn, berättar Fredrika ”Freddie” Alberts, som är en av dem som varit med sedan starten av Tillitsverket.

– Det är häftigt att se hur ett barn som till en början kanske är rädd för sqwansken efter ett tag övervinner sin rädsla och vågar gå ut och möta den. Det är en lärdom för livet!

Just detta, att komma över sina rädslor och skapa tillit genom leken är en av grundtankarna hos Tillitsverket och något som initiativtagaren Stina Balkfors, månar mycket om.

– För barn är den fria leken viktig när de ska bygga upp tillit. För i den finns inga rätt eller fel utan alla kan vara med och utforska sin kreativitet, empati, komma på nya lösningar, lära sig samarbeta och hitta sin tillit. En kille som var med på en av våra lekdagar sa: ”Jag känner mig fri åt alla håll”, och det är precis det som det handlar om. Att märka av sig själv, vem man är och sina förmågor, säger Stina.

Varför är leken så viktig?

– För att leken är barnens sätt att förstå sig själva och sin omvärld. Genom leken bearbetar de sånt som händer i deras närhet och om man som vuxen går in i leken så kan man förstå och lära känna sitt barn på ett helt annat sätt. Vi vuxna måste bli mer medvetna om lekens kraft.

Leker vi för lite med våra barn idag? 

– Ja, det tycker jag. Vi lever i ett stressigt samhälle och vi tar oss mindre tid och utrymme att leka med våra barn. Och det är synd, för det finns inget som barn tycker är så roligt som när vuxna är med i leken på riktigt. Idag är vi så resultatinriktade och man kan inte mäta vad en halvtimmes lek i skogen med sitt barn gör. Men effekten visar att barn blir mer självständiga, kommer på nya lekar och att föräldrar kommer närmare sina barn.

Stina grundade Tillitsverket 2014 tillsammans med några andra från Johannesdal på Ingarö, där hon bor. Gemensamt för de alla var att de hade ett intresse för tillit och en önskan att göra en insats för en bättre värld. De sökte och fick stöd från Allmänna arvsfonden att skapa utgångspunkter för fri lek och skapande som en väg för både barn och vuxna att bli tillitsfulla och kreativa individer som kan bygga upp samhället.

– Det handlar om leken i det lilla men visionen är att förändra världen genom att satsa på leken och medvetenheten om lekfulhetens livsviktiga roll, att man genom den kan växla upp medmänskligheten, säger Stina.

Förutom lekverksamheten, som är ett av Tillitsverket fyra ben, driver de också Tillitslabbet där de utforskar tillit i samverkan med exempelvis forskare, den fantasifulla trädgården där de bland annat arrangerar må-bra-dagar samt vedugnsbakeriet Hönan&Ägget för unga som varken pluggar eller jobbar.

– Ungdomstiden skulle jag säga är den viktigaste, men också kortaste, tiden i en människas liv. Det är då man prövar sina ideal och ändrar sina åsikter. Bakningen, liksom andra skapande aktiviteter som måleri eller teater, sammanför människor och gör att många barn och unga träffar nya kompisar för att de kommer tillsammans i ett sammanhang.

Visionen är att genom lek och skapande starta en folkrörelse för tillitens betydelse i samhället med förhoppningen att sprida Tillitsverket i resten av Sverige.

– Tillit är något vi alla behöver men få pratar om hur vi kan skapa tillit. Därför vill vi bygga olika plattformar där barn, unga och vuxna får chansen att utveckla sina kreativa sidor och växa i tillit, säger Stina.

 

Nere i staden har lekdagen börjat närma sig sitt slut. Maskeradkostymerna är avtagna och barn och lekledare har slagit sig ner i en ring i skuggan av ett träd. Tillsammans stämmer de upp i en lugn avslutningssång om att ”vandra genom främmande land, hand i hand…”.

– Tack för idag. Nu får ni vandra vidare, ler lekledaren Lisa Björfors Freudendahl.

Barn efter barn droppar av hemåt. Tillslut är det bara Stina, Lisa, Freddie och dagens andra lekledare kvar tillsammans med det klädkaos som skapats inne i Kungliga garderoben. Ett kaos som de bara skrattar varmt åt innan de hjälps åt att sortera upp i röran. Pirathattarna läggs på hyllan och prinsessklänningar och andra kostymer hängs upp på galgar. Det syns att barnen haft en magisk dag, men vad hoppas Tillitsverket att barnen ska bära med sig efter en lekdag hos dem?

– Jag hoppas de bär med sig glädje, inspiration och livslust. Och en tro på det goda i livet, säger Lisa. Stina nickar instämmande och lägger till:

– Jag vill att de efter en lekdag hos oss ska gå härifrån med pirr i kroppen, rosiga kinder och glitter i ögonen. Förhoppningsvis har de fått vara levande och fria åt varje håll och känt lekens kraft. Kanske har det uppstått nya relationer och att någon i jakten på sqwansken kanske fått en ny kompis.