13.01.17

Äntligen hemma

Äntligen hemma

Hon är ett levande bevis för att det aldrig är för sent att byta karriär. Annica Liljeblad kände att något saknades och bytte för några år sedan spår helt. Nu trivs hon som fisken i vattnet. Följ med hem till hennes varma och välkomnande villa. I ett personligt inrett sekelskifteshus på centrala Lidingö bor skådespelerskan Annica Liljeblad och hennes familj, bestående av maken Anders Liljeblad och de två döttrarna Klara och Wera.

Hunden Zelma, en engelsk springer spaniel, bor också här och det var på grund av deras första hund, Honken, som Annica och Anders hamnade på Lidingö. Den lilla tvåan i Birkastan de bodde i innan dess var visserligen fin, men det blev för svårt att rasta hunden. Paret bestämde sig för att testa livet utanför stan och fick hyra Annicas SVT-kollegas radhus på Blomstigen, där de trivdes väldigt bra. Så när de fick syn på ett sekelskifteshus som var till salu några stenkast bort, så slog de till. Detta var i början av 1990-talet och sedan dess har de renoverat, som Annica säger med ett leende.

– Huset var i dåligt skick, men känslan var ändå bra här. Det doftade gott i huset och det var gediget byggt, så det kändes verkligen värt att renovera det. Och vi håller fortfarande på

– Så är det ju med gamla hus. Det är ett urmysigt hus, som vi stormtrivs i. Vi har renoverat varsamt och för ekonomins skull lite i taget. Det finns ju alltid saker att göra med trähus.

Annica och familjen trivs väldigt bra på Lidingö, med närheten till naturen och samtidigt innerstan. Dessutom har de trevliga grannar och har genom åren fått många vänner här. När de behövde en utmaning flyttade familjen till London i ett par år, men numera har de svårt att tänka sig att flytta härifrån.

– Vi blir kvar. Vi har testat att bo i storstad och smakat på tanken att flytta in till innerstan, men som det känns just nu blir vi kvar på ön länge.

Annica föddes annars i Göteborg, av en svensk pappa och en tysk mamma och bodde sedan i Tyskland fram till och med de första skolåren, när de flyttade till Göteborg igen. Kanske var det den tyska anknytningen som gjorde att hon drogs till det internationella. Efter skolan arbetade Annica på Svenska mässan i ett antal år och sedan på UD och World Trade Center. Men hon kände också att det var något annat som lockade. Annica hade varit med i skolteatern som barn och tyckte om känslan hon fick där. När hon såg att SVT annonserade efter hallåor sökte hon, eftersom det kändes besläktat med skådespeleriet. Hon blev hallåa och var till och med julvärd i TV2 två gånger.

Efter några år på SVT sökte hon sig vidare till TV4. Hon hade hört talas om att de skulle producera ett program som hon kände passade henne som hand i handske. Programmet kom att heta Emmas hus och det halvåret handlade många av mina program i Emmas hus konstigt nog om adoption, säger Annica med glimten i ögat.

– Inget kunde vara viktigare än vår dotter och när jag började må för dåligt av stressen sade jag upp mig från TV4.