17.01.17

Ambitiös sockerbagare

Ambitiös sockerbagare

I en tid när socker utmålas som vår största fiende med gluten som stark utmanare till förstaplatsen ägnar vi mer och mer tid åt att baka och titta på när andra bakar. Sedan Roy Fares som nittonåring vann SM för unga bagare har han arbetat målmedvetet för att ta mer och mer plats i rutan och våra liv. Alldeles nyss kom hans fjärde kokbok, Sweet spots of New York med tips och recept från Roys favoritcaféer i New York.

Jag tar för mig och vågar tro på mina drömmar. Vill jag hålla på med tv ser jag till att hamna där och är inte rädd för att arbeta hårt på vägen. De är samma sak med böcker, det var inte så att förlaget kom till mig utan jag sålde in mig själv. Du måste våga vara unik och våga gå din egen väg för att nå någonstans, säger Roy på sin milda närkingska när vi ses en stund mellan gymmet (ja, han tränar varje dag) och ett möte med pr-byrån.

Roy Fares är knappast prototypen av en rund och go sockerbagare med mjöl på kinderna. Med knivskarp sidbena, välansade ögonbryn, ett kritvitt leende och inte minst en kropp som ser ut som mejslad i sten har han vunnit otaliga priser för sitt utseende och sin klädstil och av hans hundratusen följare på sociala medier finns det många som är mer intresserade av hans driv och stil än hans kakor.

– Vem trodde att en konditor kan jobba så brett som jag gör? Jag tror inte att jag hade arbetat som konditor om jag bara hade gått upp supertidigt varje morgon och sedan stått i ett kök hela dagen. Jag brinner för allt som är sött, oavsett om det handlar om att baka i TV, föreläsa, ta fram bakredskap eller göra en kokbok. Variationen ger mig ny inspiration och gör att jag hela tiden pushas framåt. Nu drömmer jag om att starta mitt eget fikakoncept någon dag.

Roy älskar den svenska fikakulturen och att kunna skapa lite njutning i vardagen.

– Det är ändå härligt att kunna sitta med en bakelse och några kompisar och snacka och skratta. Jag gillar att leka lite med hälsohetsen. Faran med sockret är inte att du äter en kaka, det är att det är socker i allt. Jag tror att en bulle gjord på bra råvaror inte är så himla farligt, men självklart kan du inte äta bullar varje dag, lika lite som du kan dricka två glas vin varje dag. Det handlar inte om att skapa ohälsa, utan om att skapa njutning. Sverige har en unik fikakultur, det är vårt sätt att samlas.

Entreprenörskapet är en stor del av Roys liv. Några mål för den närmsta framtiden är att släppa fler bakprodukter och bakredskap.

– Utmaningar är det bästa du kan ge mig. Att höra att något inte går är den största sporren för mig. På min första gymnasiepraktik fick jag som omdöme att jag var oorganiserad och inte kunde jobba själv. När jag vann SM för unga bagare så postade jag tidningsartikeln till den praktikansvariga, berättar Roy nöjt.

En annan sporre är att visa sina föräldrar att han har lyckats. Roy kom till Sverige och Örebro som flykting från Libanon 1990. I Libanon var mamman hemmafru och pappan hade målarfirma och matbutik.

– När vi kom till Sverige fick vi börja om på nytt och jag är så imponerad av deras mod att flytta till ett helt främmande land. Vi fick ett väldigt varmt bemötande och vi kom till ett integrerat område där jag fick svenska kompisar. Jag är otroligt glad att ha två kulturer och känner att det både har berikat mig i mitt jobb och som person.

Tänker du på hur livet skulle sett ut om ni hade bott kvar där? 

– Nej, jag är inte en person som brukar titta tillbaka, men ibland undrar jag vad jag hade gjort, hade jag varit gift och haft barn? Man påverkas ju av det samhälle man lever i, det finns säkert flera sidor av mig som inte hade utvecklats om jag bodde i Libanon. Där finns ett kvinnoförtryck och ett förbud mot att vara homosexuell. I Sverige behöver man inte välja på samma sätt. Men som sagt, jag tittar framåt och lever i nuet. Det är waste of time att gräma sig. Under hösten kom ett rekordstort antal flyktingar till Sverige och Roy ville gärna bidra på något sätt. Tillsammans med sin PR-ansvariga, Christina Saliba som har en liknande bakgrund, ordnade han en julklappsinsamling och delade ut julklapparna på två flyktingförläggningar.

– Jag är absolut inte någon Moder Teresa, men det var otroligt att komma dit och prata med människorna på förläggningen och se glädjen i barnens ögon över att få en present. Det var också gripande att se hur många som engagerade sig i vårt event och som bidrog med julklappar. Vad hade Sverige varit utan invandrarna? Vi måste våga öppna sinnena för nya kulturer, men det är klart att många som kommer har levt i otroligt förtryckta samhällen, vi måste lära ut hur man lever i Sverige.

Roy reser mycket och hämtar en hel del inspiration på sina resor. Även om det är sällan han ser nåt alldeles nytt kämpar han med att inte låsa sig i sin egen bubbla, särskilt eftersom han till stor del arbetar själv och hemifrån.

– Vi har precis flyttat och köket är inte riktigt klart än. Det viktiga för mig är att det är användarvänligt och praktiskt. Jag har ju rätt många maskiner också, mixar och bakmaskiner och sånt. Min glassmaskin är extrem, den gör glass på två minuter, helt livsfarligt, på sommaren gör jag glass nästan varje dag. Det är viktigt för mig att baka sånt som jag själv gillar, även om skogen är trendigt nu och det finns fantastiska desserter av gurka och tomat, så jobbar inte jag med de råvarorna.

Några direkta konkurrenter har han inte menar Roy, det finns andra konditorer som syns i tv och som säljer redskap i sitt namn, men deras tankesätt är olika. När det gäller de egna redskapen till exempel, är det viktigare att sakerna är mer praktiska än designade.

– Jag vill ha ett unisex uttryck, jag är varken killig eller tjejig. Det allra första jag vill släppa är en spinning plate, jag vet att folk skulle kunna bli så kreativa. Näst viktigast är ett set med dekorationsredskap i en härlig box så att det blir ordning.

Roy hade ett förhållande i LA i tre år, och kokboken United States of Cakes är en bok om hans LA och ställen som han tycker om. Efterfrågan har varit fullständigt skenande, den är översatt till fyra språk, har blivit tv och blev utsedd till världens bästa kokbok i kategorin amerikanska bakverk.

– Jag är så tacksam för mina fantastiska läsare och hur engagerade de är i mina böcker. Min nya kokbok, Sweet spots of New York, liknar United, men det är lite mindre fokus på det amerikanska. Jag har valt ut 10-15 ställen i New York, och alla som är det minsta bakintresserade kommer att gilla tipsen.

Roy berättar att hjärnan går på högvarv hela tiden och att det är så mycket han vill göra och det enda han kan oroa sig för är hur han ska hinna allt. På många sätt har han gått från klarhet till klarhet även om inte allt blir en succé.

– När jag gjorde redskap som såldes på amerikanska tv-shop gick det bara ok. Det flög inte, men ett misslyckande är en ny erfarenhet. För mig har det varit viktigt att våga misslyckas, annars skulle jag aldrig ha kommit dit jag är idag. Ingen kommer ihåg en fegis.