12.04.17

Alla klär i hatt

Alla klär i hatt

Jo då, visst klär alla i hatt. Det gäller bara att hitta rätt modell. Modisten och designern Marie Dahlqvists lilla ateljé på Upplandsgatan 78, är ett eldorado för lust, lekfullhet och stil. Här, till tonerna av klassisk musik, skapar Marie fantastiska hattkreationer för såväl vardag, fest som haute couture.

Klär verkligen alla i hatt?

– Absolut, det gäller bara att hitta den hatt som passar ens ansiktsform, hudfärg, stil och så klart tillfälle. De ”vanliga” affärerna säljer självklart bara massproducerade hattar, och det säger sig självt att ett en sådan inte passar alla.

Berätta, hur kom du i kontakt med modistyrket?

–  Ända sedan jag var barn har jag älskat att skapa. Jag samlade på tyger, vackra band och pärlor. Sydde och snickrade. Efter flera års studier i kläddesign och konstruktion i såväl Stockholm som i Italien råkade jag av en slump få syn på en kurs hos en modist i Stockholm. Efter det var jag fast!

Berätta lite om ditt egen märke Casual Couture.

–  Jag arbetar utifrån tre kollektioner med olika inriktningar. Det är Casual kollektionen som är de mer vardagliga hattarna, men fortfarande tillverkade i exklusiva material. Couture kollektionen vilka också är gjorda i exklusiva material men ofta är lite mer dekorerade och individualistiska, samt Haute kollektionen vilket främst används för fotografering och cat walks, och som alla är helt unika i sitt slag. Till exempel är det flera artister som köpt eller lånat hattar ur min Haute kollektion, vilket är väldigt smickrande och roligt.

Varifrån kommer din inspiration?

–  Genom att resa och vara ute och se mig omkring. Byggnader, arkitektur, färg och form är stora inspirationskällor.

Hur gör man en hatt?

–  När jag arbetar med en kollektion utgår jag först från vilka färger och vilket tema jag ska arbeta efter. Ska det exempelvis vara höga kullar och breda brätten? En lekfull kollektion eller en mer strikt och sansad? Därefter sätter jag mig ner och leker och mixar med olika kullen och brätten, samtidigt som jag skissar på mina idéer. Jag föredrar att använda mig av genuina och exklusiva material, som ska vara framställda på ett så etiskt schysst sätt som möjligt. Det finns ingen begränsning i vad man kan arbeta med när man skapar; fjädrar, spännen, tyger, band, pärlor, kristaller – allt går att använda.

– Att tillverka en hatt är ett ganska hårt hantverk som kräver starka nypor och många specialverktyg. Det är till exempel ullfilttyg i olika material som ska knådas, formas och sys, eller stommar av diortyll (ett speciellt hårdare formbart material för hattar och accessoarer) som ska kläs med ett stadigt tyg.

Hur lång tid tar det att tillverka en hatt?

–  En standardhatt tar ungefär två dagar att göra. Jag gör många hattar på beställning. Då är det viktigt med ansiktsform, hudfärg och så klart vid vilket tillfälle man ska använda sin hatt. För en viktigare beställning vill jag gärna ha minst en månad på mig så att man hinner med en provning. Jag syr allt för hand, så ibland kan det ta sin lilla tid.

Hur tar man på bästa sätt hand om sin hatt?

–  Allra bäst är att förvara sin hatt i en hattask där det är mörkt, torrt och plant. Har man ingen hattask ligger hatten bäst på en hatthylla. Har hatten blivit blöt och förlorat sin form kan man försöka forma till den med hjälp av vattenånga. Jag hjälper gärna till – det är bara att ta med hatten hit till ateljén.

Vad kostar en hatt?

–  Ett medelpris på en hatt från Casual kollektionen ligger på omkring 1 900 kronor. De mindre hattarna som till exempel en coiffe (en liten, nätt hatt nästan som ett hårsmycke, ofta dekorerad med exempelvis blommor) kostar från 500 kronor och uppåt. Couture är lite dyrare. Där börjar prislappen på 2 200 kronor.

Vilka är dina kunder?

–  Alla åldrar faktiskt! Även om majoriteten är kvinnor säljer jag också hattar för män. De flesta gör jag på beställning, övriga handlar i min webbshop. Jag har många kunder som köper hatt för att ha vid ett speciellt tillfälle så som bröllop till exempel.

Vilken sorters hatt bär du själv?

–  Jag bär gärna basker. Även lite mer kepsliknande hattar och det klassiska plommonstopet med lite flor, passar min klädstil. Trilby, en engelsk herrhattsvariant är en annan favorit. Den passar bra till jeans, skjorta och trenchcoat.

Hur bra är vi svenskar på att bära hatt?

–  Det går framåt! Men långsamt. I Sverige är vi ju lite fega och ängsliga på att ta ut svängarna och våga sticka ut. På kontinenten har man kommit betydligt längre när det gäller att bära alla typer av assessorer. Min förhoppning är att fler i Sverige ska upptäcka hur lustfyllt och roligt det är att bära hatt. Det händer faktiskt något med hela kroppshållningen. Man sträcker på sig, blir längre och stiligare av att bära hatt.

Vad har du för tankar inför framtiden?

–  Det vore roligt att i framtiden ha en egen butik samt att få igång lite större produktion och arbeta med fler återförsäljare. Jag hoppas också kunna etablera mig på den europeiska marknaden, i exempelvis England, Frankrike och Italien, där intresset för hattar är större än vad det är i Sverige.