Allt i ett på Värmdö Bryggeri

Idén att starta bryggeri väcktes i en varm bastu, tillsammans med kall öl och goda vänner, för över tio år sedan. Där och då var det kanske inte själva ölen som var det mest spännande och intressanta utan snarare viljan att försöka skapa ett
eget varumärke –Värmdö Bryggeri.

TEXT OCH FOTO: CAROLINE TÖNNIES

VID DEN HÄR TIDEN satt helt uppenbart även en stor mängd andra människor och funderade i precis samma banor – året 2012 började det nämligen hända mycket i öllandet Sverige – och flertalet mindre bryggerier startade runt om i landet då intresset för småskaligt bryggd öl ökade explosionsartat. Efter en del tester och marknadsundersökningar bestämde barndomsvännerna, som sedan blev Värmdö Bryggeri, att den bästa vägen framåt var att bygga ett eget bryggeri från grunden.
– Vi hade en fantastisk medvind redan från start. Systembolaget, restauranger och dagligvaruhandeln var alla intressera-de av att hjälpa till och sälja våra produkter, berättar Stefan Säll, grundare och delägare, när vi ses på Värmdö Bryggeri i mitten av september.

MITT I DEN VÄRSTA TIDEN i våras, under Corona pandemin, kom bryggeriets helt nya tappningslina. I och med all ovisshet just då upplevdes tajmingen som inte helt optimal men nu när den är på plats är alla oerhört glada och stolta.
– Det är den enskilt största investeringen sedan starten av bryggeriet och har gjorts tillsammans med Värmdö Musteri. Investeringen möjliggör en närapå fyrdubbel kapacitetsförbättring där även kvalitén och hållbarheten tar några rejäla steg framåt, berättar Stefan.

DE MÖJLIGHETER BRYGGERIET nu har är de ensamma om i sin storlek och kan fylla alla möjliga typer av drycker med minimalt syreupptag, försluta med vanliga kapsyler eller skruvkorkar.  
– Vi kan fylla både stora och små flaskor och faktiskt även aluminiumburkar. Dess-utom har vi en pastöriseringstunnel, där vi med värmebehandling av produkterna, kan garantera hållbarhet och kvalitet betydligt längre än tidigare.  Kvalitén blir nu också jämnare och man hoppas den kommer uppskattas av slutkonsumenten. Inom kort får även en bästsäljare ny form.
– Vår Värmdö Ljus lager 4,2 lanseras på 33cl burk nu innan jul. De traditionella glasflaskorna kommer nog alltid att vara stommen i vår produktion men allt fler efterfrågar burk. Det känns därför väldigt kul att vi nu kan erbjuda båda alternativen.

PROCESSKEDJA OCH hantverk sker här på bryggeriet där det lokala och nära är betydelsefullt för Värmdö Bryggeri.
– Vi brygger, jäser, filtrerar och fyller på både flaska och burk, helt i egen regi. Grunden i ölbryggningen är utöver kunskap – vatten, malt, humle och jäst. Vi älskar också det lokala och vill att fler ska upptäcka fördelarna med att både dricka och äta lokalt producerade livsmedel.

ATT DRIVA EGET BRYGGERI kräver stort engagemang och en massiv dos uthållig-het. Reglerna är många kring livsmedels-produktion, i synnerhet när det gäller alkoholhaltiga drycker. Även städning och hygien tar mycket tid.

PROCESSKEDJA OCH hantverk sker här på bryggeriet där det lokala och nära är betydelsefullt för Värmdö Bryggeri.
– Vi brygger, jäser, filtrerar och fyller på både flaska och burk, helt i egen regi. Grunden i ölbryggningen är utöver kunskap – vatten, malt, humle och jäst. Vi älskar också det lokala och vill att fler ska upptäcka fördelarna med att både dricka och äta lokalt producerade livsmedel.

ATT DRIVA EGET BRYGGERI kräver stort engagemang och en massiv dos uthållig-het. Reglerna är många kring livsmedels-produktion, i synnerhet när det gäller alkoholhaltiga drycker. Även städning och hygien tar mycket tid.

– Lite skämtsamt brukar jag säga att kanske fem, tio procent av tiden går åt till att brygga öl, resten är administration och förberedelser. De stora internationella bryggerierna är också på sin vakt och lägger stora resurser på att vi lite mindre bryggerier inte skall få för stor del av kakan, så det är oerhört viktigt för oss att vara ute och möta våra konsumenter och köpare.

UPPEMOT 90% AV all öl som dricks i världen är ljus lageröl och ända sedan starten har bryggeriets ljusa lager på 4,2% legat i topp.
– Det är helt klart den öl som de allra flesta väljer. Svalkande god på sommaren, lätt att kombinera med mat och fungerar väldigt bra som sällskapsdryck.

De egna favoriterna är två.
– Min personliga favorit är just nu två öl – Värmdö Lager 5,2, en lager i tysk stil med markerad beska och lagom fyllighet, vilket gör den till en utmärkt öl till husmanskost. Den andra är – Elda Tryffelsaison 6,5 vår belgiska öl med gotländsk tryffel, som utsågs till årets mikroöl på ölmässan i Stockholm, 2016. En riktig vinnare till gräddig pasta, tipsar Stefan.

SEDAN 2017 ÄR STEFAN den som är aktivt kvar som grundare och vid årsskiftet 2018/2019 kom Värmdö Musteri in som ny delägare. Det har bland annat möjliggjort investeringen i den nya fyllnadslinjen.
– Vi har många gemensamma kunder och logistiken blir nu mer effektiv. Framöver kommer samarbetet också resultera i nya och spännande produkter och sedan förra hösten tillverkar vi hantverksmässig äpple- och päroncider. Inget är omöjligt nu när vi kan göra allt inom must i musteriet, sprit i bränneriet och öl i bryggeriet, konstaterar Stefan Säll. ‘

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*