“ALLSIDIG KOST ÄR A OCH O”

Annica Karlsson har lagat mat under hela sitt yrkesliv och breddat sina kunskaper under årens lopp. Hon har bland annat styrt upp Leif GW Perssons Jaktmiddagar, arbetat på stjärnkrogar i både Sverige, Bryssel och Paris och skrivit recept för stora livsmedelsföretag. Nu för hon vidare sina kun­skaper till nästa generation.

EFTER TRE-ÅRIGT EKONOMISKT program på gymnasiet begav sig Annica ut i restaurangvärlden för att praktisera. Hon förkovrade sig i Stockholm, Paris, Schweiz och Bryssel på bland annat Restaurang Bruneau, Villa Pauli och Operakällaren. På Sandhamns Värdshus i skärgården fick hon lära sig vad Skomakarlåda var och under sin tid på Operakällaren blev de tilldelade sin Michelin-stjärna.

24 år gammal startade hon eget. Hon skaffade sig en cateringlokal i Vasastan och förutom catering till bröllop och fester åkte hon hem till folk och lagade gourmetmiddagar.

– Att bara jobba kväll på krogen passa­de inte mig. Jag ville dessutom träffa gästerna och jag ville arbeta med fina råvaror.

Annica arrangerade många middagar runtom Djursholm, på Lidingö, Öster­malm och Djurgården. Med sig hade hon serveringspersonal som hon jobbade tillsammans med, bland annat hemma hos Leif GW Persson under hans återkommande jaktmiddagar. Det gick riktigt bra och till slut kunde Annica anställa en kock och serveringspersonal och vara barnledig när det begav sig. Sedan har det snurrar på för kocken och matkonsulten som började ta fram nya recept och styla maträtter för reklamfotograferingar, filminspelningar och kokböcker. Detta är något hon till största delen arbetar med än idag.

Under årens lopp hade måna vänner pratat om hur svårt det var att 8. ihop vardagspusslet och för två år sedan fick Annica en idé.

– Många vågar kanske inte släppa in sina barn i köket, och min idé blev att jag vill lära barn att laga mat så att de kan ansvara för matlagningen hemma en dag i veckan.

Med det i bakhuvudet startade hon företaget FoodFive som anordnar mat­lagningsläger och kurser på Åva Gymnasium i Täby, nytt för i år är att de även erbjuder verksamhet på Kungsholmen.

MAT UTAN PEKPINNAR. Annicas motto är “Allsidig kost är a och o”.
– Vi ska inte hålla på och utesluta en massa grejer när vi jobbar med barn. Under kurstillfällena fokuserar vi på en varmrätt. Vi jobbar efter säsong och förnyar hela tiden recepten.

Ett problem hon stött på är när hon pratat med barnen om deras mellanmålsvanor.
– Tyvärr är det så att många fortfarande äter mackor och oboy mellan skola och träning och jag vill gärna inspirera dem till andra, mer hälsosamma, val. Därför brukar vi utöver varmrätten göra nyttiga snacks och mellis. Det brukar bli smoothies, granola och äggröra bland annat.

VIKTIGT MED SKOJ I KÖKET. När barnen lagar mat med Annica får de, utöver själva matlagningen, lära sig om säkerhet i köket, termer i restaurangbranschen, fina dukningar samt ordning och reda.

– Det är viktigt att man vet hur man håller i en kniv så man inte skadar sig och jag vill även att barnen ska lära sig att städa och plocka undan. Men minst lika viktigt är det art man har rolige när man lagar mat och är på kurs hos mig. Vi gör ofta experiment och har tävlingar. Vad händer om man blandar bikarbonat och citronsyra? Det brukar bli kul. Äggvispar­tävlingarna är också uppskattade, på slut­et av den tävlingen far de hålla bunken över huvudet när de bedömer att äggvitan är tillräckligt hårt vispad …

Under lägren far barnen en dag göra besök på en restaurang. Tidigare var det på Operakällaren och nu i höst samarbetar Annica med Ulriksdals Värdshus.

– Där får de själva plocka sina grödor som de tar med sig in i köket och förvandlar till en måltid.

Det råder en stor kockbrist i landet och med FoodFives kurser och läger hoppas Annica kunna bidra till att lösa problemet.

– Kanske sår jag ett frö för en framtid inom yrket, men om det inte blir så har de åtminstone lärt sig göra hemlagade köttbullar!

FOODFIVE

Riktar sig till barn 11 – 14 år,
20 barn i varje grupp.

Anordnar matlagningsläger på påsklov, sommarlov och höstlov, kvällskurser en dag i veckan under höst och vinter.

Läs mer på foodfive.seTEXT: ELIN BISANDER I FOTO: GUSTAV KAISER