Allkonstnären gräver där hon står

Med ett brinnande intresse för trädgård, blommor, mat, färg och form har Anette Gullmander hittat sin ultimata plats i tillvaron – ett eget trädgårdskafé. Själv dricker hon inte kaffe, men låter sig väl smaka av kakor, hälsosamma smoothies och smarriga marmelader.

SKIRA ROSA ROSOR, väldoft av hembakat och en inredning som bjuder sinnena på en konstfull upptäcktsresa ger trädgårdskaféet Villagatan 1 i Gustavsberg en perfekt
inramning. Sekelskifteshuset andas kreativitet och att slå sig ner här med en kopp kaffe, omgiven av böljande tyger, slingrig murgröna och andra vackra växter är både avkopplande och energigivande på en och samma gång.

Det anrika huset byggdes redan år 1868 och är ett av Gustavsbergs äldsta. Sedan tio år är det hem för textilformgivaren och allkonstnären Anette Gullmander och hennes sambo, konstnären
Anders Wallin.

SEDAN ÅRSSKIFTET KAN man, utöver den grönskande trädgården, också ta sig en fika i det tillhörande fristående växthuset, i vinterträdgården eller inomhus i Anders Wallins tidigare ateljé, som gjorts om för den nya verksamheten. Golvet är pastellprickigt efter ett tio års skvättande med målarpenslar, mönster som har fått leva kvar. Vitt och avskalat hör inte hemma här, det är färg och utrymme för detaljer som gäller, och allt drivs av eldsjälen Anette.

KAFÉET STARTADE i december vilket gör den här sommaren till den första utesäsongen, en premiär som med tanke på pandemin fått något av en uppförsbacke. Men Anette ser på framtiden med tillförsikt.
– Allt har sin tid och jag försöker alltid tänka positivt. Vi har öppet året runt, onsdag–söndag, och jag vill verkligen att folk ska få ta del av det här säregna huset och miljön utanför. Man kan äta gott och umgås på stora generösa ytor där ingen behöver sitta trångt. Sedan tror jag personligen att vi nu mer än någonsin behöver en plats för inspiration och återhämtning utanför hemmets fyra väggar.

ANETTE BESKRIVER SIG själv som en ”doer” ut i fingertopparna, en person som är så långt ifrån en kontorsråtta man kan komma och som aldrig varit rädd för att hugga i och testa nya saker. Hon är utbildad inom teknik och pedagogik, har arbetat som fotomodell, webbdesigner och make up-artist, arbetat på H&M och gjort sig en karriär som textilformgivare och homestylist. Bland mycket annat.
– Jag får en massa idéer, ibland helt tokiga, och jag bara gör. Det tog ett tag att övertala Anders gällande kaférörelsen här hemma, det kan jag ärligt säga, men han litade på mig och vet att jag älskar att påta i trädgården, baka och laga mat. Så steget till ett fik fullt med växter var inte långt.

INTRESSET FÖR TRÄDGÅRD och odling har Anette haft så länge hon kan minnas. Som barn tillbringade hon mycket tid hos sina morföräldrar och deras blomstrande rabatter i västerort.
– Jag och mina två syskon besökte ofta mormor och morfar, som bodde i parkområdet vid Lillsjön i Bromma. De hade en magisk trädgård. Både jag, mamma och mormor har alltid haft en stark passion för trädgårdsarbete.

LÄNGST IN I VÄXTHUSET bildar pelargoner i rosa och rött en blommig fond och det syns lång väg att det är ett vältränat öga som stått för inredning och placering av föremål, krukor, blommor, bord och stolar. Och som den doer hon är bakar eller tillagar Anette så gott som allt som serveras för egen hand: chokladbollar, biskvier, rawfoodbars, hallongrottor, pajer, vegetariska soppor, smoothies. Råvarorna är ekologiska så långt det bara går.
– Ett trädgårdsfik förknippar man med kvalitet och omtanke om natur, djur och människor och så vill jag att det ska vara hos oss. Jag skulle aldrig servera något jag själv inte vill äta.

Hur är det att både jobba och bo på samma ställe?
– Det funkar alldeles utmärkt och det är det nya
– man ska ju inte resa nu. Gräv där du står passar mig perfekt och jag är en riktig lantis. Nu får jag äntligen utlopp för allt jag tycker om. Jag är den här platsen.

ANETTE GULLMANDER

ÅLDER:
56 år.

FAMILJ:
Dotter från tidigare
äktenskap, sambon
Anders, fyra bonusbarn
samt hunden Quittra och
katterna Emil och Kitzi.

BOR:

Gustavsberg.

GÖR:

Allkonstnär,
textilformgivare.
Driver sedan årsskiftet
kaféet Villagatan 1 i
Gustavsberg.

TEXT OCH FOTO: MIA BORNBERGER.