Adrenalinkicken inför en match slår det mesta

Alexander Sahlin är inne på sin femte säsong i Södertälje SK:s målbur. För Bromma Magasin berättar han om varför pucken känns hårdare på träning än på match, om kärleken till en viss pastarätt och hur han tar en förlust.

Du har hockeyn som levebröd. Hur är det att ha fått sin pojkdröm uppfylld?
– Det är helt fantastiskt. Jag har visserligen inte så mycket att jämföra med, men jag är lyckligt lottad som kan ha hockeyn som ett yrke. Även om det på den här nivån ibland är på blodigt allvar så är det helt klart ett drömjobb.

Kommer du från en hockeyfrälst familj?
– Nej, inte direkt. Pappa spelade hockey som ung men valde att satsa på golf istället, jag tror inte han var tillräckligt bra för att fortsätta, haha. Mamma spelade fotboll och åkte längdskidor. Däremot kommer jag från en hockeytokig stad. I Gävle är det Brynäs för hela slanten och redan som knatte i hockeyskolan ville jag bli målvakt, det var helt glasklart för mig.

Vilka egenskaper är bra att ha när man vaktar kassen?
– Att kunna stå pall för pressen och hålla huvudet kallt även när det hettar till. Som målvakt kan det också bli väldigt ensamt på isen och det måste man vara bekväm med. De andra spelarna åker och byter av varandra och kan surra i båset.

Största kicken i ditt jobb?
– Matcherna. Anspänningen och adrenalinpåslaget innan man åker ut på isen slår det mesta. Sedan har jag 23 suveräna lagkamrater, de är oerhört viktiga, och vi umgås även utanför jobbet. Många som har slutat spela säger ofta att det är just gemenskapen de saknar mest.

Idrottare brukar vara skrockfulla. Vilka (o)vanor har du?
– Jag äter spagetti med köttfärssås före varje match.
Alltid. Förra året provade jag lax och potatis vid några tillfällen, men det var mest för min flickväns skull. Hon var, och är fortfarande, rejält trött på min ”matchrätt”.

Att vara målvakt är en utsatt position. Är du någonsin rädd?
– Nej, rädd är jag aldrig. Däremot gör en puck som träffar “fel” mycket ondare på träning än på match. Under en match har man mängder med adrenalin i kroppen och känner inte smärtan.

 

Hur tar du förluster?
– Superdåligt! Jag hatar att förlora, det spelar ingen roll om det bara handlar om lite kortspel hemma. Jag har fått skäll ett antal gånger av nära och kära för att jag betett mig illa. Fast en viss skillnad är det naturligtvis, i kortspel kan man skylla på en dålig giv. På isen finns det inga ursäkter, där är jag stenhård mot mig själv.

För två år sedan opererade du båda höfterna och var borta från hockeyn i nära ett år. Vad hände?
– En förslitningsskada som är vanlig hos just målvakter. Vi använder en hel del onaturliga ställningar, går ner och vrider ut benen när vi ska täcka skott och så vidare, och det sliter på höfter och leder. Det gick så långt att jag knappt kunde sätta mig i bilen eller gå i trappor. Men efter operationen var det värst för psyket, för då kom stressen och oron över att kanske inte kunna komma tillbaka.

Vad gör du när du inte spelar hockey?
– Jag är fascinerad av basket och kan stå länge och flippa bollen mot en korg. Jag är ofta på Abrahamsbergsskolans basketplan kvällstid när ingen annan är där.

Hur går det för Södertälje SK?
– De senaste åren har vi hållit till i Allsvenskan, men målet är självklart högsta serien, SHL. Vi har alla förutsättningar för att kunna ta oss dit.

Hockeyn är ditt liv och har alltid varit. Har det totala engagemanget någon baksida?
– Jag kan ångra lite att jag inte tog skolan på större all-var, det kommer ju ett liv efter hockeyn också. Men det är svårt att tänka så när man är mitt uppe i det och jag trivs så bra.

Till sist: bästa hockeyliraren genom tiderna?
– Hm… svårt, men jag måste nog säga Wayne Gretzky. Han är värd all respekt, en gigantisk idrottsman. Sedan är det också häftigt vad Peter Forsberg, Mats Sundin och alla andra NHL-svenskar har åstadkommit, vilken resa de gjort och allt slit de lagt ner för att lyckas.

 

Alexander Sahlin

Ålder: 28 år.

Familj: Sambo med artisten Slara Hagman

Bor: Bostadsrätt Brommaplan

Uppvuxen: I Gävle

Gör: Målvakt i Södertälje SK

Antal Spelade matcher: Har tappat räkningen

Lyssnar på bilen till och från träningen: Lugna låtar, blir mycket Ed Sheeran

Målbild: Att bli så bra som möjligt.

Vänster eller Högerplock: Vänster